« Zpět

S oblibou cyklistiky roste i počet úrazů na kolech

| 25. dubna 2014 - 9:32 | Zprávy | Neživotní pojištění

Češi propadli cyklistice. Podle průzkumů každý pátý Čech tráví většinu svého volného času na kole a posledních pět let pozvolna stoupá zájem o cyklistické letní dovolené v zahraničí. To s sebou ovšem nese i stinnou stránku. „Vloni jsme řešili dvě stovky úrazů cyklistů, což byl desetiprocentní nárůst oproti předcházejícímu roku,“ upozorňuje Pavel Sivák, vedoucí oddělení pojištění osob pojišťovny Generali.

Podle cyklistických serverů se Češi rádi vydávají na kolo do zahraničí nejen kvůli krásám krajiny, ale také kvůli velmi dobrému zázemí. Zatímco dříve českým cyklistům stačilo spaní pod stanem v kempu, dnes stoupá zájem o dobré noclehy, gurmánské zážitky a další služby. Mnohé kraje nabízejí sítě kvalitních a bezpečných cyklostezek různých obtížností. Češi se nejraději vydávají na kolo do Rakouska, Německa, Itálie, Francie a Švýcarska. Stoupá také obliba zemí Balkánského poloostrova, neboť i tady už mohou jezdci na kolech užívat komfortní ubytování a wellness služby. O zájezdy spojené s cestováním na kole se zajímají především rodiny s většími dětmi a v poslední době také aktivní senioři.
 
„Cyklisté by si měli před cestou do zahraničí sjednat pojištění, které je adekvátní pro aktivní dovolenou,“ upozorňuje Lukáš Volf, produktový manažer pojišťovny Generali. „Protože lékařská péče je stále nákladnější, navýšili jsme bezplatně limity pojistného plnění u cestovního pojištění takřka dvojnásobně. Například u pojištění léčebných výloh na 3 a 5 milionů korun, u pojištění osobních věcí a zavazadel pak na 50 tisíc korun,“ dodává Lukáš Volf.
Těm, kteří se chystají projet svou dovolenou na kole, doporučuje Lukáš Volf důkladně se obeznámit s pravidly, která platí pro cyklistiku v zemích, kam se vydávají.
 
Především jde o povinnost jezdit s cyklistickou přilbou. Rakousko předepisuje helmy dětem do 12 let, Slovinsko do 14, Velká Británie pak do 15, Chorvatsko do 16 let.
 
Povinnost jezdit v helmě mají ve Španělsku mimo města, v Černé Hoře, či ve Finsku. Na Slovensku musí mít helmu dospělí při jízdě mimo obec, ale děti do 15 let vždy.
 
V mnoha zemích není přilba povinná, například v Německu, Maďarsku, Polsku, Itálii, Lucembursku, ve Francii, v Dánsku, Řecku či Bulharsku, doporučená však je ve všech zemích.
 
Jsou tu i další nařízení, při jejichž porušení čeká cyklisty pokuta, někdy dost vysoká. Například v Německu můžete zaplatit za telefonování při jízdě na kole, pokud nemáte hands-free. Ve Španělsku jsou přívěsné vozíky za kolo zakázány, v některých zemích je jejich provoz omezen, například jen na cyklostezky. Většina evropských zemí má vlastní předpisy pro přepravu dětí na kole s dospělým. V Polsku nesmí mít skupina cyklistů víc než 15 členů.
 
A mnoho zemí také předepisuje jízdu v reflexní vestě, třeba za snížené viditelnosti nebo v noci. Kupříkladu v Itálii je nutno obléci vestu nejpozději 30 minut po setmění a svléknout ji smíte až 30 minut před východem slunce. V Litvě jsou vesta nebo reflexní prvky na oblečení povinné celodenně.
 
„V případě organizovaného zájezdu může zhatit plány a odjezd na vysněnou dovolenou například nemoc v rodině. V takovém případě je možné využít připojištění storna zájezdu, kde jsme limit pojistného plnění navýšili na 50 tisíc korun,“ dodává Lukáš Volf z Generali. „Naše cestovní pojištění navíc pomůže i v případě úpadku cestovní kanceláře, která měla již zaplacenou dovolenou zajistit. Za cenu několika desítek korun k ceně zájezdu zaručí výplatu až desítek tisíc v případě neuskutečnění zájezdu kvůli krachu cestovní kanceláře. Po přihlášení nároku z cestovního pojištění a doložení potřebných dokladů mohou mít klienti peníze na svých účtech do čtrnácti dnů,“ uzavírá Lukáš Volf.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.