« Zpět

Řidiči dávejte pozor. V pátek 13. roste počet škod z nepozornosti

| 13. března 2015 - 10:49 | Zprávy | Neživotní pojištění

Ze statistiky pojišťovny Generali vyplývá, že v pátek 13. čeští řidiči bourají častěji než je běžný denní průměr. Na pozoru by se měli mít také zaměstnanci, kteří v pátek 13. způsobí více škod svým zaměstnavatelům než v běžný pracovní den.

Zatímco předloni řešili likvidátoři Generali denně v průměru 62 pojistných událostí z povinného ručení a průměrná škoda dosahovala zhruba 36 tisíc korun, v pátek třináctého vzrostl počet nehod až o 40%, tedy téměř na stovku. Průměrná výše škody naopak klesla na 25 tisíc korun. „Zvýšený počet pojistných událostí v pátek třináctého jsme zaznamenali také minulý rok. Zatímco v průměru jsme jich denně řešili čtyřiašedesát s průměrnou škodou čtyřicet tisíc korun, v pátek třináctého byl počet nehod až o čtvrtinu vyšší. Z povinného ručení jsme likvidovali na 80 případů,“ konstatuje tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka
 
V pátek třináctého také rostou počty škod, které způsobí zaměstnanci svým zaměstnavatelům. Na obyčejný pátek připadá průměrně 17 takových událostí. Na pátek 13. pak v průměru 42. "Podtrženo, sečteno, valná většina škod, které v pátek třináctého způsobíme, vznikne z nepozornosti, což může být například způsobeno tím, že se blíží víkend a řada z nás je už myšlenkami někde na chatě nebo chalupě," uzavírá Jiří Cívka z Generali.
 
Češi paraskavedekatriafobií netrpí
I když si racionální Češi žádný „magický“ vliv pátku 13. nepřipouštějí, podvědomí zřejmě přesto hraje velkou roli, což přiznávají i psychologové. Shodují se, že pokud budete myslet na to, že se vám v tento den může něco stát, budete i méně pozorní, vaše pozornost poklesne a budete náchylnější ke „karambolům“. To Američané berou „smolný den“ smrtelně vážně.  Až 21 milionů si jich bere v práci volno, necestuje a pokud možno se snaží vůbec nevycházet z domova.
Chorobný strach z pátku třináctého má dokonce své vlastní odborné označení – Paraskavedekatriafobie. Opatrnosti v každém případě není nazbyt – a to tím spíš, že na letošní rok připadají pátky třináctého hned tři. Ten první jsme si odbyli v únoru, druhý nás čeká tento týden, a ten poslední až v listopadu. 
 
„Než se spoléhat na anděla strážného, měli by raději řidiči myslet na to, zda mají uzavřeno povinné ručení – celá tři procenta českých řidičů jej totiž má jen na některý z vozů ve své domácnosti, a to přes to, že je to povinnost daná zákonem. Havarijní pojištění pak nemá uzavřené více polovina z nich,“ upozorňuje Jiří Cívka.
 
Za vším stojí král
Původ pověr o pátku třináctého spadá podle všeho do hluboké historie. Podle křesťanských pramenů nabídla Eva Adamovi jablko právě v pátek, na Velký pátek také ukřižovali Ježíše Krista. Při poslední večeři sedělo u stolu třináct lidí. Ve skutečnosti se ale o pátku třináctého jako dni plném neštěstí začalo mluvit až ve 14. století v souvislosti s templářským řádem. V pátek 13. října 1307 totiž začalo jejich pronásledování francouzským králem Filipem IV. Sličným, který se obával jejich obrovského vlivu. Především však chtěl získat jejich majetek. 
 
Zajímavostí je, že například ve Španělsku a Latinské Americe je za nešťastný den považováno úterý třináctého.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.