« Zpět

Raději riskují život, než by zavolali asistenční službu

| 24. listopadu 2014 - 13:18 | Zprávy | Neživotní pojištění

Jak zjistila ve svém nejnovějším průzkumu finanční skupina AXA, čeští řidiči se chovají v případě defektu na silnici velmi nezodpovědně. Například více než polovina řidičů je ochotna klidně přeběhnout dálnici, aby se dostala k protější čerpací stanici pro palivo.

Třetina lidí pak nerušeně zůstává sedět v nepojízdném autě v odstavném pruhu, aniž by si uvědomili, že může dojít ke srážce s projíždějícími vozy. Přitom v nepojízdném vozu na dálnici zůstal již někdy stát jeden z pěti českých řidičů. I přes toto relativně vysoké číslo přitom jen třetina lidí využívá pro opravy defektu asistenčních služeb.
 
Místo toho, aby jednoduše zvedli telefon a zavolali asistenční službu, která vše vyřeší za ně, si lidé zbytečně zahrávají se svým životem.
 
„Čeští řidiči využívají asistenční služby stále poměrně málo i přesto, že je mají již v rámci pojištění mnohdy k dispozici. Z našeho průzkumu vyplývá, že je stále častěji využívá především mladší generace. Se stoupajícím věkem se lidé při řešení poruch na silnici spoléhají spíše sami na sebe. Lidé okolo 50 let věku využívají asistenčních služeb jen zhruba ve čtvrtině případů, zatímco mladí řidiči do 26 let skoro dvakrát tak často, tedy ve 44 % z nich,“ uvádí Karel Žyla, manažer PR a interní komunikace finanční skupiny AXA.
 
Důvodem nízkého využívání asistenčních služeb může být i častý názor, že se asistenční služby vztahují pouze na závažné nehody a defekty, kdy musí být automobil odtažen do servisu, anebo že by například kvůli prázdné nádrži řidiči uprostřed noci pojišťovnu obtěžovali.
 
„Tak tomu ale samozřejmě není. Vždyť asistenční služby jsou tu právě pro naše klienty, aby jim pomohly při jakémkoli problému na silnici. Například v rámci pojištění AXA Auto Go vám i při obyčejném píchnutí přivezeme, vyměníme a zaplatíme pneumatiku nebo třeba odemkneme auto, když si zabouchnete klíče od vozu. Odtažení vozidla je v rámci ČR bez omezení vzdálenosti i finančního limitu. Navíc garantujeme, že naše asistenční služba přijede na místo nehody nejpozději do hodiny od vašeho telefonátu,“ doplňuje Karel Žyla.
 
Pokud jde o závažnější poruchu, se kterou si řidiči neporadí sami, na asistenční službu se obracejí poměrně často, a to více než v padesáti procentech případů. Přesto téměř čtyřicet procent řidičů preferuje pomoc od známého nebo příbuzného. Jednoduší poruchy se pak snaží řešit spíše svépomocí. Více než padesát procent řidičů si tak v případě výměny kola poradí samo. Pokud dojedeme s vozem na odstavné parkoviště, pak může být všechno v pohodě. V odstavném pruhu frekventované silnice bychom však měli nechat výměnu raději odborníkům, kteří jsou na tyto situace vybaveni.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.