« Zpět

Potřetí v roce nás zítra čeká pátek třináctého. Budeme i zítra více nepozorní?

| 13. listopadu 2015 - 11:35 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pátek třináctého sice podle průzkumu pojišťovny Generali nebere většina z nás jako rizikový den. Ve skutečnosti však takový je. Likvidátoři pojišťovny Generali měli letos v souvislosti s pátkem třináctého napilno více než v běžné pátky. Počet nahlášených škod z pojištění občanské odpovědnosti byl téměř dvojnásobný, stejně jako jejich výše. Pátky třináctého jsme letos zažili už dva – v únoru a březnu. Třetí nás čeká zítra.

„V letošním roce evidujeme skokový růst počtů škod z pojištění odpovědnosti, ke kterým došlo v pátek třináctého,“ říká Jiří Cívka z Generali. Třináctého února 2015 jich bylo 50 za téměř tři čtvrtě milionu korun, třináctého března jich bylo přes 40 za více než půl milionu korun.

Nadprůměrné jsou i ostatní pátky. „Na běžný pátek letos připadlo průměrně 29 škod z pojištění odpovědnosti za více než 350 tisíc korun. Denní průměr je přitom 23 škod za 300 tisíc,“ vypočítává Jiří Cívka z Generali.

Mezi pátky byl letos zatím „nejklidnější“ ten s datem 25. září, kdy bylo nahlášeno pouze pět škod za necelých 40 tisíc korun. Rekordní byl naopak pátek 27. února s 51 škodami za více než 780 tisíc.

„Je otázka, nakolik důležitou roli hraje číslovka 13 ve spojení právě s pátkem. Růst počtu škod z pojištění odpovědnosti je spíše spojený s tím, že na konci pracovního týdne jsme už myšlenkami na víkendu a možné škody pramení z naší nepozornosti,“ komentuje statistiky Jiří Cívka z Generali.

Olomoucký kraj s čistým kontem

Počty nahlášených škod z občanské odpovědnosti se přitom v jednotlivých krajích velmi liší. Čisté konto bez jediné pojistné události udrželi v pátek 13. února i 13. března obyvatelé Olomouckého kraje. Ve Středočeském kraji jich naopak bylo nahlášeno nejvíc, v průměru 13. Obyvatelé Moravskoslezského kraje způsobili v letošních pátcích s datem 13. průměrně 11 škod, lidé v Jihomoravském kraji 10 a Pražané 9.

Co ukázal průzkum

V průzkumu, který realizovala pojišťovna Generali, uvedlo 80 % respondentů, že považuje pátek třináctého za den jako každý jiný. Pouhých 6 % vnímá tento den jako nebezpečný, za nešťastný ho označuje 7 % dotázaných a naopak 7 % má tento den za šťastný. I přesto by však například třetina z nás odložila plánovanou operaci.

Také dlouhodobé statistiky pojišťovny Generali ukazují, že v pátek třináctého například způsobí zaměstnanci v práci více škod než v jiné dny. V průměru na obyčejný pátek připadá sedmnáct takových případů, ve smolný pátek je jich dle statistik za poslední roky dvaačtyřicet. Částečným pozitivem je fakt, že škod je sice více, ale v menším cenovém rozsahu.

Pověry kolem pátku třináctého

Pokud přes cestu někomu přeběhne černá kočka, většinou moc radost nemá. Zvěstuje totiž dle pověry špatné události. Co když vám ale přeběhne černá kočka přes cestu - a k tomu je pátek 13.? I když si to řada lidí nepřipouští, pověry na ně mají dopad.

Strach ze zlověstné třináctky je tak rozšířený, že některé hotely nemají v nabídce pokoj s číslem 13 nebo jim zcela chybí 13. patro na tlačítkách ve výtahu. Po 12. patře tak hned následuje patro 14. U některých leteckých linek zase nenajdeme 13. řadu sedadel. Pověry kolem třináctky se však projevují pouze v západních kulturách. Ve východní Asii pro změnu panuje až chorobný strach z čísla 4.

Kdo bere „smolný den“ velice vážně, jsou Američané. Podle dostupných informací si až 21 milionů z nich bere v práci volno, necestuje nebo se snaží vůbec nevycházet z domova.

Chorobný strach z pátku třináctého má dokonce odborné označení – paraskavedekatriafobie.
 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.