« Zpět

Pojištění proti hackerům a šmejdům na internetu. Napadají i legální aplikace a využívají podvržené covidové pasy

| 20. srpna 2021 - 9:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Množí se útoky internetových zločinců. Slyšela jsem, že zneužívají i legální služby a aplikace. Je možné se proti tomuto riziku pojistit?

Hackeři sázejí dlouhodobě na nepozornost a nepoučenost uživatelů a dovedně se přizpůsobují měnícím se podmínkám. Napodobují například zprávy od dopravců v době, kdy lidé nakupují často po internetu nebo pro vylákání důležitých dat zneužívají podvržených covidových pasů. Stále častěji jsme ale svědky toho, že i z prověřených zdrojů si můžeme nainstalovat škodlivé aplikace. A pokud útočníci napodobí známou a rutinně využívanou službu, mají o úspěch postaráno. Příkladem z poslední doby je zavirovaná aplikace, která imitovala populární Netflix. Aby podvodníci nalákali co nejvíce uživatelů ke stažení, slibovali, že prostřednictvím tohoto programu získají dvouměsíční přístup ke službě Netflix Premium zadarmo.

Dobrou zprávou je, že i tato rizika si lze pojistit. Například v rámci pojištění platebních karet a osobních věcí. Takové pojištění vás pak chrání nejen před zneužitím odcizené nebo ztracené platební karty, odcizením hotovosti či nuceným výběrem, ale i před riziky, která přináší nakupování a další aktivity na internetu.

 

Odpovídá Viktor Houška, BNP Paribas Cardif

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.