« Zpět

Playlist současných hitů pro bezpečnou jízdu

| 18. září 2015 - 12:23 | Zprávy | Neživotní pojištění

Poslech hudby je pro řadu řidičů již neodmyslitelnou součástí jízdy autem. Přemýšleli jste někdy, jaký vliv můžou mít beaty na bezpečnost řízení? Allianz si přizvala muzikology a z aktuálních hitů sestavila ideální playlist pro bezpečnou jízdu. A které songy to jsou?

Náš hudební vkus ovlivňují individuální osobnostní charakteristiky, ale třeba i vzpomínky, které máme s danými písničkami spjaté. Roli hraje i náš věk či pohlaví. Málokoho ale napadne, že hudba, kterou si pouštíme, má zase zpětně vliv na náš život – a na jízdu autem může mít i fatální dopad. Upozorňuje na to aktuální studie rakouské Allianz. 
 
„Hudba může zpomalit nebo naopak zrychlit krevní oběh, když je její tempo podobné lidskému pulzu. Na to bychom si měli při řízení dávat pozor,“ vysvětluje muzikolog Marcin Suder, jež na studii Allianz pracoval. Doporučuje proto vyvarovat se poslechu příliš rychlé, důrazné nebo pronikavé muziky. 
 
Podle studie může být problémem i časté přepínání mezi rozhlasovými stanicemi a samostatnou kapitolou je potom příliš hlasitá hudba jakéhokoli typu. „Bohužel nejen naši klienti mají zkušenosti s tím, že poslech hlasité hudby například před železničním přejezdem bez závor se může stát příčinou neštěstí,“ uvádí Tomáš Klofát, ředitel likvidace pojistných událostí Allianz pojišťovny. 
 
Podle Sudera vede hlasitá hudba k řadě nehod i v městském prostředí. Řidiči jsou při jejím poslechu méně vnímaví k okolnímu dění. Ideální hudba pro bezpečnou jízdu je podle studie Allianz spíše pomalejší a klidná, s hlasitostí mezi 75 – 80 dB. Tempo je dobré držet mezi 60 – 100 BPM, v autech není vhodné poslouchat například taneční nebo příliš emocionálně laděnou hudbu. Naopak vhodné jsou cizojazyčné písně, jejichž textům nerozumíme.
 
Na základě výše zvolených kritérií pak muzikolog Marcin Suder vybral z 300 aktuálních hitů deset skladeb, z nichž složil doporučenou hitparádu pro cesty autem. Celý playlist si můžete přehrát ZDE na YouTube kanálu rakouské Allianz. A co do něj patří?
 
Ed Sheeran – Thinking Out Loud
Ellie Goulding – Love Me Like You Do
Major Lazer ft. Mo & DJ Snake – Lean On
Sam Smith – Stay With Me
Hozier – Take Me To Church
One Direction – Steal My Girl
Nickelback – What Are You Waiting For
Conchita Wurst – You Are Unstoppable
The Makemakes – I Am Yours
Lukas Graham – Mama Said
 
Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH 
a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.