« Zpět

Objem pojistných podvodů se zdvojnásobil

| 22. dubna 2014 - 9:31 | Zprávy | Neživotní pojištění

Růst pojistných podvodů se nezastavil ani v prvním čtvrtletí letošního roku. Detektivové Generali šetřili v jeho průběhu 215 případů. Ve stejném období loňského roku bylo podobných kauz 161. „Zatímco v prvních třech měsících loňského roku odhalili naši detektivové pojistné podvody za 7 milionů korun, letos se jejich výše vyšplhala až na 17,5 milionů korun,“ uvádí tiskový mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Krajem s největším počtem „hříšníků“ zůstává i nadále Praha. Na celkovém počtu pojistných podvodů se podílí téměř třiceti procenty. Druhé místo nelichotivého žebříčku patří se 16 % Moravskoslezskému kraji. Třetí je s 15 % kraj Středočeský. Zatímco v prvním kvartále loňského roku bylo nejméně podvodů v Jihočeském kraji, letos je na tom nejlépe Vysočina a Zlínský kraj. Detektivové Generali zde vyšetřovali pouze po dvou případech.
 
V minulosti se lidé nejvíce dopouštěli pojistných podvodů především v souvislosti s provozem motorových vozidel. „Časté byly a stále jsou takzvané oportunistické podvody, kdy se poškozený v souvislosti s reálnou škodou snaží uplatnit i škody, ke kterým nedošlo,“ vysvětluje Jiří Cívka z Generali. Co do výše letos dominují pojistné podvody v podnikatelském pojištění majetku a odpovědnosti. Přesahují 8 milionů korun.
 
Jak jsou na tom světové trendy? Podle nich se až 35 % pojištěnců pokusí alespoň jednou pojišťovnu podvést. A to zejména v oblasti pojištění motorových vozidel. „Z údajů světových statistik vyplývá, že asi 14 % všech pojistných událostí může vykazovat příznaky pojistného podvodu,“ shrnuje mluvčí pojišťovny Generali.
 
Pokus o pojistný podvod je obecně vnímán jako méně společensky nebezpečné jednání než například zpronevěra. Pachatelé pojistných podvodů si však často neuvědomují, že se jedná o trestný čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let. V případě prokázání podvodného jednání bývá zpravidla pozdě na snahu vrátit již vyplacené peníze nebo na „objasňovací“ dopis, že se vlastně nic nestalo a škoda nemusí být nahrazena. „Lidé si bohužel neuvědomují, že pojistná událost je považována za podvodnou i tehdy, když se podvodné jednání vztahuje pouze na část pojistného plnění,“ uzavírá Jiří Cívka z Generali.
 
NABOURANÉ BMW
Klasickým příkladem podvodu je snaha uzavřít pojištění zpětně po vzniku škody. To je typické především pro pojištění motorových vozidel. Počátkem letošního roku šetřili detektivové Generali případ pražské řidičky, která vozidlem BMW poškodila při jízdě podél parkoviště dvě vozidla. Nabourané BMW, jehož majitelem byla ve skutečnosti nejmenovaná pražská firma, odstavila v nedalekých garážích.
 
„Již samotný fakt, že řidička z místa nehody ujela a později nebylo možné prokázat, zda v době nehody nebyla pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek, může být považován za důvod, který může vést pojišťovnu k zamítnutí plnění z havarijního pojištění viníka,“ připomíná Jiří Cívka z Generali.
 
Situace však byla mnohem komplikovanější. Vozidlo BMW bylo v době nehody pojištěno u jiné pojišťovny. Po 145 dnech po skutečné nehodě byla škoda na BMW nahlášena z havarijního pojištění, které v mezidobí na totéž auto uzavřela u pojišťovny Generali jiná společnost - firma Y. Následné šetření ukázalo, že BMW se nikdy nestalo jejím majetkem. Naopak je stále v majetku firmy X. Pojistná smlouva s firmou Y je tak neplatná. Navíc byla uzavřena účelově. Celková suma, kterou se pachatelé pokusili získat, činila 441 000 korun.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.