« Zpět

Nové technologie nám usnadňují život, ale dokáží i uškodit

| 30. října 2014 - 12:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

Nové technologie nejsou vždy stoprocentní a přináší neobvyklé škody. Na vině bývá lidský faktor, někdy ale selže i sama technika. Nové technologie kromě zjednodušení určitých úkonů s sebou přinášejí i vyšší riziko různých úrazů a nehod. Tím, že jsou nové, je nutné naučit se s nimi pracovat. Týká se to nejen některých inovací v oblasti medicíny.

„Setkali jsme se s případem z dermatologie, kdy ošetřující lékař při laserovém odstraňování pigmentových skvrn pacientku popálil, protože si špatně nastavil přístroj,“ uvedl Roman Tichý z likvidace pojistných událostí občanů a podnikatelů Allianz pojišťovny. Podobná nehoda neminula ani jistého pacienta oční kliniky. V důsledku špatného nastavení přístroje u něj při operaci šedého zákalu došlo ke komplikacím, a značně se tak prodloužila doba rekonvalescence. 
 
Přílišná vynalézavost
Při nehodách zahrnujících nové technologie je na vině v mnoha případech i přílišná vynalézavost. „Při revizi chemických nádrží nepoužil technik žebřík a do výšky 10 metrů lezl po vývodech vedoucích z nádrže. Uklouzl a při pádu poškodil potrubí. Firma za to nárokovala milionové odškodné, protože musela přerušit provoz,“ vzpomíná Tichý.
 
Při zmíněných příkladech hrál vždy významnou roli lidský faktor, někdy ale stačí, aby se technologie z oblasti vědy a techniky zkrátka porouchaly. I v takových případech může jít ztráta do statisíců. Příkladem je čtvrtmilionová škoda na mikroskopu významného českého výzkumného ústavu.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.