« Zpět

Neštěstí nechodí po horách, ale po domech? Allianz varuje před požáry.

| 7. října 2020 - 7:00 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pomalu ale jistě se loučíme s létem a začínáme se připravovat na topnou sezónu. Neudržované komíny, krby a kotle ústředního topení spolu s lidskou nedbalostí či zkratem v elektroinstalaci jsou nejčastějšími příčinami požárů. Allianz pojišťovna za loňský rok eviduje 412 požárů a jenom za prvních osm měsíců tohoto roku jich klienti nahlásili už 245.

Pokud dojde k požáru, vyžadujeme po klientovi dokument o revizi komínu, respektive záznamy o kontrolách spalinových cest. Automaticky to ale neznamená,  že tomu, kdo jej nemá, pojistné plnění krátíme. Vždy nás zajímá příčina požáru a především to, zda nebyl založený úmyslně,“ říká ředitel likvidace Allianz pojišťovny Martin Hlaváč.

Pojištění pro případ škod z požáru je základním pojistným nebezpečím, které obsahuje standardní pojištění majetku. Při sjednání se po klientovi sice nevyžaduje doklad o kontrole spalinových cest, pokud by pak ale pojistná událost vznikla například v souvislosti se zanedbáním péče o komín, každou škodu by likvidátoři Allianz posuzovali individuálně.

K povinnostem vlastníka domu však patří právě i revize komínů a kontrola spalinových cest v souladu s platnými právními předpisy. Pojištěný by tedy měl dbát na to, aby pojistná událost vůbec nenastala. „Klientům doporučujeme, aby si zajistili důkazy o tom, že pro zabezpečení svého domova udělali maximum možného,“ dodává Hlaváč.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.