« Zpět

Neplatíte si povinné ručení? Dávejte pozor, ve finále se vám to může prodražit!

| 13. května 2020 - 9:01 | Zprávy | Neživotní pojištění

Podle zákona má každý vlastník vozidla povinnost sjednat si povinné ručení, a to bez výjimky. Jak napovídá jeho oficiální název - pojištění odpovědnosti z provozu vozidla - povinné ručení slouží k pokrytí škod, které by řidič pojištěného vozidla mohl způsobit ostatním účastníkům provozu, a to jak na zdraví, tak i na majetku.

Navzdory tomu se na našich silnicích stále pohybuje řada řidičů, kteří tento typ pojištění sjednaný nemají - v domnění, že ušetří. Podle odhadů České kanceláře pojistitelů, které vycházejí z dat zpracovaných za minulý rok, se jejich počet pohybuje okolo 143 000, což není zrovna málo. Pár tisíc, které takoví lidé ušetří každý rok, se však nemůže vyrovnat tomu, jak se jim prodraží situace, když se jim okolnosti vymknou z rukou.

Při kontrole vás čeká pokuta

Jako doklad o tom, že má řidič řádně zaplacené povinné ručení, slouží takzvaná zelená karta, kterou řidiči vystaví pojišťovna, u které si ho sjednal. Na ní je uvedeno, k jakému vozu se pojištění vztahuje, stejně tak jako data, od kdy do kdy pojištění platí. To řidičům znemožňuje využívání prošlé zelené karty z minulého roku nebo té, která patří k jinému vozu, než pro které má řidič pojištění zaplacené.

Jestliže už vás někdy zastavili policisté, ať už kvůli přestupku nebo běžné kontrole, určitě víte, že zelenou kartu chtějí při takových příležitostech vidět. Pokud k vozidlu nemáte zaplacené povinné ručení, může vás čekat pokuta dosahující až 40 000 korun. Pokutě se nevyhnete ani v případě, že si zelenou kartu zapomenete doma nebo ji nemáte podepsanou - v takovém případě se pohybuje mezi 1 500 a 3 000 korunami.

Když způsobíte nehodu, všechny škody platíte vy

Možná to tak nevypadá, ale pokuta v tomto ohledu představuje lepší cestu, kude se okolnosti mohou ubírat. Mnohem horší by byla situace, kdy byste nehodu skutečně zavinili. Úhrada veškerých škod, které byste při ní ostatním účastníkům způsobili, by totiž byla pouze na vás. Drobné ťuknutí při parkování by samozřejmě neznamenalo až takový zásah do rozpočtu, avšak větší havárie už by vás mohla přijít i na miliony.

Představte si, že okolo vás pojede kamion, vy nebudete dávat pozor a způsobíte to, že kamion sjede ze silnice a kromě samotné škody na voze dojde ke zničení celého nákladu. Kdo si myslíte, že zaplatí jak ztrátu způsobenou majiteli zboží, tak i opravu kamionu? Nikdo jiný než vy! Když se navíc při nehodě někdo zraní nebo dokonce zemře, budete to opět vy, kdo zaplatí léčebné výlohy a případné odškodnění pozůstalým. Stačí tedy jeden chybný manévr a vám se na konto přičtou dluhy v řádech několika milionů korun.

Jak si povinné ručení sjednat?

Asi sami vidíte, že vyřídit si povinné ručení se opravdu vyplatí. Nicméně aby to tak skutečně bylo, je potřeba ho vybrat tak, aby vašim potřebám skutečně odpovídalo. Ke srovnání jednotlivých nabídek se vyplatí využít online srovnávač povinneruceni.biz, kde se vám po zadání parametrů vašeho vozu zobrazí přehled všech dostupných produktů, ze kterých pak můžete vybrat ten nejlepší a rovnou si ho i sjednat.

Při hledání vhodného povinného ručení však nevěnujte pozornost pouze ceně. Neméně důležitá je totiž také výše maximálního limitu pojistného plnění - jinak řečeno, kolik za vás pojišťovna za jednu pojistnou událost zaplatí. Minimum je v tomto případě stanoveno zákonem na 35 milionů korun jak pro škody na zdraví, tak pro škody na majetku. Experti však doporučují limit sjednat alespoň na 50 milionů v obou případech. Často se totiž stává, že škody při haváriích vyšplhají třeba i na 100 milionů korun, zejména pak v zahraničí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.