« Zpět

Nemůžete na hokej? Příště zkuste lístky pojistit

| 4. května 2015 - 11:24 | Zprávy | Neživotní pojištění

Mistrovství světa v hokeji je pro fanoušky vrcholem letošní sportovní sezony. Aby mohli v domácím prostředí sledovat zápasy české reprezentace, neváhají utratit tisícové částky. Jenže co dělat, když se před vytouženým zápasem vyskytne nečekaná událost, která majiteli vstupenek znemožní se na stadion vypravit? Ne každý narychlo sežene někoho, komu lístek věnuje nebo prodá. Řešením může být pojištění vstupenky. Pojišťovna pak majiteli, který se akce nemůže zúčastnit, vyplatí cenu lístku. Další česká pojišťovna zase zavádí po dobu hokejového šampionátu speciální akci, kdy zdvojnásobuje pojistné plnění pro případ infarktu. A co jsou další pojistné kuriozity ve spojení s velkými sportovními akcemi?

„Na českém trhu je pojištění vstupenek dostupné již přes šest let. Vztahuje na sportovní či kulturní akce, jako jsou koncerty či divadelní představení. V případě, že se majitel vstupenky nemůže akce z důvodů uvedených v pojistné smlouvě zúčastnit, pojišťovna mu vyplatí plnou cenu lístku. Službu nabízí Evropská pojišťovna a je možné sjednat si ji prostřednictvím prodejců vstupenek – Ticketstream, TicketPortal či Eventim. Cena pojištění se odvíjí od hodnoty zakoupené vstupenky, ale pohybuje se většinou v řádech desetikorun. Zařídit si toto pojištění se vyplatí především při koupi lístku na akci, která se koná až za delší dobu od koupě vstupenek,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust a odborník na pojištění.
 
Zranění, stěhování či neúčast známých
Pojišťovna vyplácí plnou cenu vstupenky, a to až do výše 50 tisíc korun, pokud se akce majitel lístku nezúčastní například kvůli zranění sebe nebo někoho z blízkých, úmrtí v rodině, poškození bydliště těsně před konáním akce, přestěhování za novou prací do více než 100 kilometrů od místa konání akce či kvůli zdravotním komplikacím při těhotenství. Důvodem může být i to, že se akce nezúčastní kvůli výše uvedeným potížím známí, se kterými majitel lístků vstupenky společně koupil.
 
Aby pojišťovna ověřila, že má majitel na náhradu nárok, potřebuje například lékařské potvrzení o zdravotní indispozici či úřední záznam třeba o poškození bytu. Pojištěnec musí také dodat nepoužitý originál vstupenky.  Lístky lze pojistit do druhého dne od jejich zakoupení. Pojištění se logicky vztahuje jen na původní cenu vstupenky. Pokud by si někdo koupil lístek od překupníka za několikanásobnou cenu, u pojišťovny už nepochodí.
 
Pojištění jako podstatný náklad
Pojištění tvoří výraznou část nákladů většiny pořadatelů sportovních akcí. Nejinak tomu je i v případě hokejového mistrovství.  Český hokejový svaz zaplatí například miliony korun za pojištění hráčů z NHL. Pojišťují se jejich podepsané kontrakty se zámořskými kluby na příští sezony pro případ, že by se hráči během šampionátu zranili a nemohli nastoupit do zápasů NHL. Většinou se jedná o 0,45 procenta z celkové hodnoty kontraktu. 
 
Pojišťují se i samotné sportovní akce. Mezinárodní olympijský výbor tak nechal pojistit londýnskou letní olympiádu v roce 2012 částkou 8,38 milionu liber (322 milionů korun), aby v případě zrušení her kompenzoval výpadek příjmů z prodeje vysílacích práv. V případě, že by ke zrušení olympiády skutečně došlo, mělo sdružení pojišťoven olympijskému výboru vyplatit v přepočtu až 19 miliard korun. Podobné pojištění výbor zajistí i pro olympiádu v brazilském Riu příští rok.
„V případech, že pojistné krytí dosahuje takto obřích částek, se odpovědnost za jeho vyplacení rozděluje mezi více pojišťoven, protože žádná ze společností nechce riskovat možný bankrot, kdyby náklady nesla sama,“ říká k tomu Dušan Šídlo z Broker Trustu. 
 
Dvojnásobné plnění za infarkt
Speciální akci po dobu hokejového šampionátu přichystala také v Česku působící pojišťovna Aegon. Pokud některý z jejích stávajících klientů, který má sjednané připojištění závažných onemocnění, utrpí během zápasu české reprezentace infarkt, pojišťovna mu vyplatí dvojnásobné plnění až do výše tří milionů korun.
V minulosti proběhly médii také zprávy o fanoušcích, kteří se pojistili speciálně na konkrétní sportovní akci, pokud by přišli k „citové újmě“ v případě, že jejich tým prohraje.  Jistý fotbalový fanda v roce 2006 uzavřel pojištění, pro případ, že utrpí vážné trauma, když Británie nepostoupí ze základní skupiny mistrovství světa ve fotbale. Británie se ale dostala až do čtvrtfinále a fanoušek nárok na pojistné nepodal.
 
Pojistit lze téměř vše. I knír nebo virtuální tým
Samostatnou kapitolou jsou sportovci, kteří si pojišťují své tělesné partie. Notoricky známé jsou v tomto ohledu fotbalové nohy Davida Beckhama, výše jejich pojištění dosahovala až 190 milionů dolarů. V případě Beckhama byly nohy jeho pracovním nástrojem, sportovci si pojišťují ale i svou vizáž. Australský hráč kriketu Merv Hughes měl tak v dobách největší slávy pojištěný svůj mohutný knír v přepočtu na necelých osm milionů korun.
 
A pojišťovat lze i virtuální týmy. Ve světě stoupá nabídka pojistných služeb pro hráče různých sportovních simulátorů, ve kterých si hrají například na majitele fotbalových klubů a hrají ligu proti ostatním hráčům. Pojišťovny vyplácejí peníze například v případě, že se majiteli virtuálního klubu zraní některý z elektronických hráčů a nemůže nastupovat do zápasů.  
 
 
 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.