« Zpět

Nejkritičtějším dnem pro řidiče je pondělí

| 28. listopadu 2014 - 12:41 | Zprávy | Neživotní pojištění

Ze statistiky pojišťovny Allianz na základě všech letošních nahlášených škod vyplynulo, že nejhorším dnem pro řidiče je pondělí. Naopak nejméně škod se stává v sobotu a s minimálním odstupem následuje neděle

„Pondělní vyšší výskyt pojistných událostí je ovlivněn zejména zvýšeným počtem dopravních nehod. Začátek týdne je vždy hektičtější na silnicích, kdy se do měst vrací provoz, lidé se přesouvají do svých zaměstnání a spěchají více, než například z víkendu domů,“ vysvětluje jednu z možných příčin Tomáš Klofát, ředitel úseku likvidace pojistných událostí Allianz.
 
U krádeží a loupeží figuruje na první příčce z pohledu četnosti sice také pondělí, ale jeho převaha už není tak výrazná jako u dopravních nehod. Naopak nejnižší počet těchto trestných činů se opět odehrává v sobotu a v neděli, kdy si i zloději častěji berou volno.
 
Allianz se podívala zpět také na největší živelní kalamity, které postihly její klienty v uplynulých pěti letech, a došla k překvapivému zjištění: v naprosté většině případů ničivé živly pustošily majetek o víkendech. Bez ohledu na to, zda šlo o vichřice, povodně z let 2009, 2010, či 2013, přívalové deště, nebo pražské krupobití v srpnu 2010. Živly podle těchto statistik tak „úřadují“ převážně o sobotách a nedělích. V klidu naopak můžeme být ve čtvrtek, kdy bývá přírodních pohrom minimum. 
 
Čtvrteční klid se týká jak požárů, tak záplav, blesků, vichřic, krupobití, atmosférických srážek, úderů blesku i dalších živlů. Naopak nejčastějším dnem vzniku požáru je neděle a ta „přeje“ i vichřicím, bleskům, přívalovým dešťům a záplavám. „Zvláštní je, že například vodovodní škody, které způsobují obvykle kohouty od praček, hadičky na WC a další vodovodní zařízení v domě, nebo poškození skel z jakékoliv příčiny si dobré a špatné dny nevybírají. Jejich počet je rozložen téměř bez výkyvů do všech dní týdne bez ohledu, na to, zda jsou všední, nebo sváteční. A podobně je to také u odpovědnostních škod, nebo škod se zvířaty, ani ta dny v týdnu nerozlišují,“ doplňuje Hana Jurová z likvidace majetkových škod Allianz.
 
Takže si pamatujme, že pondělky jsou zkrátka jednoznačně kritické a tak tomu bylo i v minulosti. Nejklidnější naopak bývají tradičně dny vánočních svátků a paradoxně i dny, jichž se obáváme nejvíce, jako jsou třeba pátky 13, nebo různá magická data, jako například 20. 12. 2012 a podobné kombinace.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.