« Zpět

Nebezpečný fenomén – manipulované dopravní nehody

| 18. července 2014 - 8:53 | Zprávy | Neživotní pojištění

Detektivové pojišťovny Generali zaznamenávají v posledních měsících zvýšený počet manipulovaných dopravních nehod. „Jde o úmyslné bouračky, pečlivě připravené, jejichž cílem je vylákat neoprávněné pojistné plnění,“ vysvětluje Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

Detektivové pojišťovny Generali odhalili v letošním prvním pololetí 226 případů pokusů o pojistný podvod. Zachránili tak téměř 34 milionů korun. Další desítky případů jsou v šetření. V regionálním srovnání dlouhodobě dominují Praha a Moravskoslezský kraj. V obou regionech se odehrálo po 20 % všech případů. S desetiprocentními podíly následují Ústecký, Jihočeský a Středočeský kraj. Naopak nejméně podvodů bylo registrováno v Olomouckém a Zlínském kraji - necelá 2%.
 
Nejčastěji se podvodníci snažili získat peníze v oblasti pojištění motorových vozidel, dále z pojištění majetku a odpovědnosti a pojištění osob. Nejvíce peněz zachránili detektivové pojišťovny Generali v oblasti pojištění majetku a odpovědnosti, a to 45 %. V segmentu pojištění motorových vozidel 22 %, v pojištění osob 15 % a 18 % připadá na ostatní typy podvodů.
 
ROSTE POČET FINGOVANÝCH BOURAČEK
Zatímco celkové počty odhalených pojistných podvodů se oproti loňskému prvnímu pololetí nijak výrazně nezměnily, jiné je jejich složení. Stále častější jsou snahy podvodníků připravit nehodu vlastního vozu nebo jeho fingovanou krádež, díky níž by na pojistném plnění vydělali. A nejde o malé částky. Za šest měsíců roku 2014 zachránili detektivové pojišťovny Generali více než sedm a půl milionu korun u 33 případů pojistných podvodů v oblasti pojištění motorových vozidel.
 
PŘÍPAD ODŘENÉHO SUPERBU
Mladý muž z Prahy si koupil starší Škodu Superb. Cena výhodná, jen plechy z obou stran auta mírně odřené.
 
Nový majitel se rozhodl, že si na opravu „vydělá“ pojistným podvodem. Vyhlédl si šikovný úsek silnice se svodidly z obou stran a postupně se o ně za jízdy otřel tak, aby zamaskoval původní poškození. Pak nahlásil nehodu, při níž ho do svodidel natlačilo „neznámé vozidlo“. Vyinkasoval přes 82 000 korun.
 
Neuvědomil si ale, že stopy na karoserii umějí detektivové pojišťovny číst stejně dobře, jako se kriminalističtí technici vyznají v otiscích prstů. Vyneslo mu to obvinění z pojistného podvodu.
 
Ke všemu se přiznal, nad svým činem projevil lítost, neoprávněně získané peníze slíbil vrátit a hned si také s pojišťovnou sjednal splátkový kalendář.
 
(NE) UKRADENÉ NAVIGACE
Často opakovaným pokusem o vylákání peněz je hlášení ukradených navigací.  Podle speciálního průzkumu, který realizovala pojišťovna Generali v tuzemsku, ale také v Rakousku, Polsku, Maďarsku a na Slovensku, používá zabudovanou navigaci jen asi 10 % řidičů, především ti, kteří najezdí velké objemy kilometrů za rok. Přes 30 % řidičů uvedlo, že navigaci nepoužívá vůbec. Více než polovina řidičů pak používá navigaci přenosnou. Právě její fiktivní krádež je v posledních měsících stále častější. 
 
ZA PODVOD HROZÍ AŽ 10 LET
Pokus o pojistný podvod je mezi Čechy často vnímán jako nepříliš společensky nebezpečný. Pachatelé pojistných podvodů si však obvykle neuvědomují, že se jedná o trestný čin s horní hranicí sazby nepodmíněného odnětí svobody až na 10 let. „V případě prokázání podvodného jednání bývá zpravidla pozdě na snahu vrátit již vyplacené peníze nebo na „objasňovací“ dopis, že se vlastně nic nestalo a škoda nemusí být nahrazena,“ doplňuje Jiří Cívka z Generali.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.