« Zpět

Na co si dát pozor o Velikonocích

23. března 2016 - 16:52 | Zprávy | Neživotní pojištění

Prodloužené víkendy Češi milují. Tento víkend bude dokonce superprodloužený. Ke dvěma víkendovým dnům patří nejen Velikonoční pondělí ale letos nově také Velký pátek. Kromě hojné pomlázky se dočkáme i změny času. Tento přechod s sebou každoročně přináší také nárůst rizika střetů vozidel se zvěří. Na přelomu března a dubna se jejich počet zvýší až o třetinu ve srovnání s jinými měsíci. „Za loňský rok evidujeme téměř tři tisíce střetů vozidel se zvířaty, celková škoda dosáhla 80 milionů korun,“ říká Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali. Oslavy Velikonoc také každoročně přivádějí na silnice sváteční řidiče a bohužel i alkohol.

Velký pátek se vrátil do kalendáře jako státní svátek a den pracovního volna. „Mnoho lidí prodloužený víkend využije k návštěvám příbuzných a známých. Na silnici se objeví vyšší počet svátečních řidičů. Je potřeba dbát zvýšené opatrnosti. Mezi nejčastější příčiny nehod o Velikonocích v roce 2015 patřilo nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem,“ říká Martin Farář z BESIPu. Řidiči by si měli dát pozor také na konzumaci alkoholu a myslet na jeho zbytkový obsah v krvi. 
 
STŘET VOZIDLA SE ZVÍŘETEM 
Nejvíce střetů vozidel se zvířaty v loňském roce, celkem 358 případů, eviduje pojišťovna Generali ve Středočeském kraji. „Tento počet představuje 15 procent  podobných havárií v celé České republice,“ komentuje číslo Jiří Cívka z pojišťovny Generali. Následují kraje Jihočeský, Plzeňský a Moravskoslezský s průměrným počtem 262 nehod. Nejnižší případů je v Karlovarském kraji a Praze. V obou případech se počet nehod dostal pod stovku na 76, respektive 48 případů.
 
Mapa střetů vozidel se zvířaty podle okresů
Zdroj: statistika pojišťovny Generali, 2015
 
POZOR NA ZMĚNU ČASU
Nejrizikovější doba bývá zhruba dvě hodiny po západu slunce a hodinu před jeho východem. „Zvěř nemá hodinky a naše změny času neregistruje,“ říká Jiří Cívka z Generali. Denní aktivita zvířat je silně závislá na poloze slunce na obloze. Kvůli časovému posunu je však na silnicích o hodinu dříve silnější provoz. V místech, kde lesní zvěř přechází vozovku při hledání potravy, tím pádem narůstá riziko střetu – na začátku dubna až o třetinu
 
Změna času se podepisuje také na koncentraci řidičů. Než si organismus zvykne, u mnoha lidí doprovází přechod na jiný časový režim únava, nepozornost či zpomalené reakce. Pokud je zvíře oslněno světly auta, zůstává většinou strnule stát a je zmateno. Brzdná dráha osobního auta jedoucího 60 kilometrovou rychlostí je za běžných podmínek kolem 35 metrů. Při ztížených podmínkách, jako například za mokra, se brzdná dráha samozřejmě prodlužuje. Zvíře také málokdy jde samo, takže pokud uvidíte například srnku, je žádoucí co nejvíce zpomalit, jelikož v blízkosti se může pohybovat zbytek stáda.
  
ZVĚŘI SE NESNAŽTE VYHNOUT!
Na základě testů, které provedl německý autoklub ADAC, je mnohem bezpečnější přímý střet se zvířetem, než snaha o vyhnutí se. Moderní vozy jsou konstruovány především na možnost čelního střetu a při snaze o vyhnutí se může dojít ke smyku a poté k nekontrolovanému nárazu například do stromu, nebo dalších překážek na silnici z bočního směru, což může mít mnohem horší následky, než přímý střet se zvířetem. 
 
Délka brzdné dráhy je samozřejmě závislá na rychlosti vozidla. Při rychlosti 80 km/h má řidič ještě šanci zastavit, pokud zvíře vstoupí do vozovky 60 metrů před vozidlem. Pokud auto jede rychlostí 100 km/h, je na stejnou vzdálenost srážka nevyhnutelná.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.