« Zpět

Kde pojistit riziko horolezectví?

| 3. srpna 2015 - 10:02 | Zprávy | Neživotní pojištění

Léto je pro mnoho lidí spojeno s vysokohorskou turistikou a horolezectvím. Ne každá pojišťovna však dokáže toto riziko kvalitně pojistit. Jak postupovat?

Na finančního poradce Broker Trustu se obrátili 2 klienti, kteří provozují extrémní sportovní činnost – horolezectví a divokou vodu s požadavkem na zajištění. Tyto sporty dnes nemá ve výlukách podle poradce jen Pojišťovna České spořitelny. Co si myslí o Alpenverein?
 
Pojištění v rámci alpského klubu Alpenverein
Toto pojištění určitě doporučujeme, má však některé nevýhody. Nejdříve pozitiva. Jde o cenově výhodné pojištění v rámci členství v tomto klubu. Pojištěna je odpovědnost (do 3 000 000 euro) a právní ochrana (do 35 000 euro), léčebné výlohy za pobyt v nemocnici (do 10 000 euro) a převozy (bez limitu). Zahrnuto je i krytí záchranných nebo pátracích akcí (včetně vrtulníku), a to s limitem 25 000 euro. Platí na celém světě, tedy i v ČR. Připojistit je možné i expedice nad 6 000 metrů nad mořem. Nad rámec tohoto základního pojištění je možné připojistit doživotní rentu při trvalé invaliditě, kterou Alpenverein prodává pro rakouskou pojišťovnu Generali (do roku 2014 jej nabízela pojišťovna UNIQA).
 
Problémem však je, že v případě trvalých následků úrazu se plní až od 50 % tělesného poškození. Toto pojištění se rovněž vztahuje pouze na sporty, neplatí například pro úrazy v hotelu a podobně. Je nutné tedy toto pojištění vnímat jako dobrý doplněk zejména u extrémních sportů. Proto je vhodné při vycestování sjednat i standardní cestovní pojištění s připojištěním pro rizikové sporty, které by zahrnovalo  úrazové pojištění s plněním od nižšího procenta tělesného poškození (takové pojištění nabízí například UNIQA či Evropská cestovní pojišťovna).
 
Opakované horolezectví je možné zajistit v rámci životního pojištění u Pojišťovny České spořitelny – jde však již o dražší záležitost. Jedinou výjimkou je, když klient provozuje tyto rizikové rekreační aktivity (například zmiňované horolezectví) max. 30 dní v roce. V takovém případě je cena tohoto pojištění více než dobrá. Pro častější rizikové aktivity vychází výhodněji životní pojištění Kooperativy 7BN, kde se cena odvíjí pouze od povolání klienta, nikoliv od typu a četnosti provozování rizikových sportů. Třetí pojišťovnou, o které má v souvislosti s horolezectvím cenu uvažovat je UNIQA, která nabízí mimo jiné speciální pojistku pro členy Českého horolezeckého svazu.
 
Jaký je závěr?
Alpenverein je cenově výhodný, má však některé nevýhody. V některých případech poslouží výhodněji jiné pojištění, jindy (zejména při extrémnějších záležitostech) nemá Alpenverein konkurenci. Přesto je vhodné klienta upozornit na některá omezení tohoto pojištění a doplnit zajištění dalším produktem z našeho portfolia.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.