« Zpět

K vyšší bezpečnosti řidičů a k výrazným úsporám vede telematika

| 29. června 2015 - 12:44 | Zprávy | Neživotní pojištění

Využití telematiky vede ke zvýšené bezpečnosti řidičů, menšímu počtu nehod, výraznému snížení spotřeby paliva a tedy i k poklesu emisí CO2. Tyto závěry vyplývají z globálního průzkumu LeasePlan MobilityMonitor, který provedla nezávislá agentura TNS mezi 3377 řidiči ve 20 zemích po celém světě.

Přesně 35 % řidičů uvedlo, že by změnilo své chování, pokud by mělo ve voze nainstalováno telematické zařízení. V České republice by například 8 % respondentů v takovém případě věnovalo více pozornosti spotřebě paliva, 7 % by začalo řídit více opatrně a dalších 5 % by jezdilo pomaleji.
 
LeasePlan, specialista na správu firemních flotil, v současné době nabízí telematická řešení ve čtrnácti zemích, dalších šest států přibude do konce příštího roku. Česká pobočka osadila telematickými jednotkami už přes pět tisíc vozidel a ještě v letošním roce chce klientům nabídnout balíčky přesně definovaných služeb založených právě na využití telematických dat.
 
„Můžeme se zaměřit například na spotřebu paliva. Pomocí telematiky totiž dokážeme velice přesně analyzovat jízdní styl každého řidiče – jak ostře projíždí zatáčky, jak prudce dobrzďuje, jak agresivně předjíždí a podobně. Dalším směrem je využití telematických zařízení pro včasnou diagnostiku poruch,“ říká technický ředitel české pobočky Peter Škoda.
 
Jak telematika funguje?
Telematika umožňuje sběr dat takřka v reálném čase. Data jsou zachycována přímo ve vozidle a využívají se například při sledování počtu najetých služebních a soukromých kilometrů, spotřeby paliva, ale i chování řidičů, umožňují analýzy nehod anebo lokalizaci vozidel, a to i po jejich případné krádeži. Ve vozidle funguje telematika prostřednictvím zařízení, které jde snadno nainstalovat. Telematická jednotka přenáší data v pravidelných intervalech přes GPRS, GSM a GPS do zabezpečené databáze, odkud jsou k dispozici správci vozového parku prostřednictvím webového portálu. Stále více společností používá telematiku s cílem zlepšit bezpečnost zaměstnanců, zvýšit ohleduplnost vůči životnímu prostředí, produktivitu, ale i ziskovost svých autoparků.
 
V Itálii proběhl v souvislosti s nasazením telematiky ve flotile LeasePlanu pilotní projekt, který potvrdil, že telematické technologie umožňují řízení rizik, vedou k větší bezpečnosti řidičů a také k úsporám. Oproti roku 2013 se loni téměř o jednu třetinu snížila nehodovost v rámci flotily 16 tisíc vozidel, která italská pobočka skupiny vybavila telematickým zařízením. Společnost navíc pozorovala další velmi důležitý trend: míra nalezení odcizených vozidel vybavených telematikou vzrostla ze 14 na 86 %.
 
Španělská pobočka LeasePlanu zase nedávno vyvinula aplikaci založenou na telematických datech, která umožňuje přibližně 7 tisícovkám řidičů analyzovat své řidičské chování. První výsledky jsou slibné: snížení pojistných událostí o 12 % a 8% snížení spotřeby paliva.
 
„Naše telematická řešení pomáhají správcům vozových parků při zlepšování výkonnosti jejich flotil, především v oblastech řízení nákladů, bezpečnosti a udržitelnosti,“ říká obchodní ředitel skupiny LeasePlan Nick Salkeld. „Data zachycená v autech dokážeme kombinovat s našimi odbornými znalostmi v oblasti správy vozového parku. Díky tomu mohou mít fleet manažeři ucelený přehled o výkonnosti svých flotil a odhalovat prostor pro další zlepšení a úspory. Telematika tak umožňuje LeasePlanu poskytovat ještě vyšší úroveň jednotlivých služeb.“
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.