« Zpět

I zlodějům začíná cyklistická sezona. Jak a kde pojistit kolo?

| 1. dubna 2015 - 9:53 | Zprávy | Neživotní pojištění

Opakuje se to každé jaro. S počátkem cyklistické sezony přibývá také krádeží jízdních kol. Jejich počet podle policejních statistik v posledních letech stoupá, v roce 2013 zaznamenala policie přes 9600 nahlášených krádeží. Reálný počet odcizených kol může být ale až třikrát větší – ne každý majitel oznámí, že mu bicykl ukradli. Proti krádeži je možné kolo pojistit jako součást pojištění domácnosti nebo formou samostatného pojištění. Může v tom být ale háček, kdy majitel ukradeného kola žádné odškodnění z pojistky nedostane. Na co si dát pozor?

Situace, která se poměrně často opakuje, vypadá následovně: Klient si sjednal pojištění domácnosti s vědomím, že bude mít pojištěné i kolo proti krádeži ve společných prostorách k tomu určených (v „kolárně“). Jízdní kolo bylo odcizeno a pojišťovna odmítá vyplatit odškodnění. Kde se stala chyba? 
 
„Klient nebyl do detailu seznámen s podmínkami pojištění. Velmi často totiž platí, že kolo je pojištěné pouze, pokud je uskladněno přímo v pojištěném bytě či domku nebo v prostorách obvyklých, ke kterým má přístup jen pojištěný,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust.  
 
Pozor na znění pojistných podmínek
Pokud chtěl mít klient pojištěné kolo ve společných prostorách (například v kolárně) nebo na jiném místě obvyklém (třeba zaparkované před obchodem), je nutné speciálně kolo připojistit a také řádně zabezpečit. Podle Dušana Šídla je však také třeba si s pojišťovnou ujasnit terminologii. Další případ z praxe ukazuje, kdy pojistka majiteli ukradeného kola nepomůže.
 
„Klient jedné pojišťovny působící na českém trhu měl ve smlouvě uvedeno, že se pojištění domácnosti vztahuje i na kolárnu v bytovém domě. Došlo však k nedorozumění, co je myšleno názvem kolárna. Klient se domníval, že jde o společný prostor všech obyvatel domu, kde se ukládají kola. Podle pojišťovny se však jednalo o takzvané jiné prostory definované v pojistných podmínkách jako: ‚uzamykatelná místnost nebo soubor místností, které jsou určené k jiným účelům než k bydlení a zároveň se nejedná o prostory sloužící k podnikání a které jsou užívány výlučně pojištěným‘. Pojišťovna tehdy odmítla škodu zaplatit,“ říká Dušan Šídlo s tím, že pojišťovna argumentovala skutečností, že se nejednalo o prostor užívaný výlučně pojištěným.
 
Havarijní pojištění pro kolo
Široké možnosti pojištění jízdního kola v rámci pojištění domácnosti nabízí například ČSOB Pojišťovna, Česká pojišťovna či Česká podnikatelská pojišťovna. I u těchto pojišťoven je však nutné si dát pozor na limity, do kterých pojišťovna plní. Kromě pojištění domácnosti je pochopitelně možné pojistit kolo i samostatně. To dokáže Česká pojišťovna a Evropská pojišťovna. Pojištění u Evropské pojišťovny má jednoznačně největší rozsah, neboť se vztahuje i na vandalismus a poškození nebo zničení nehodou („havarijní pojištění pro kolo“). 
 
„Klienti ale musí počítat s určitou spoluúčastí a s tím, že pojištění není nejlevnější,“ uvádí Dušan Šídlo z Broker Trustu. 
 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.