« Zpět

Drtivá většina Čechů se před jízdou nedotkne alkoholu

| 28. ledna 2015 - 13:02 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pojišťovna Generali provedla průzkum mezi českými řidiči, ze kterého vyplývá, že skleničku před jízdou nebo dokonce při ní si nikdy nedalo 95 % držitelů řidičského oprávnění.

Jozef Bocán z Policejního prezidia ČR ale zároveň upozorňuje: „Přesto, že meziročně počty řidičů pod vlivem alkoholu, kteří zaviní dopravní nehodu, klesají, zaznamenáváme velmi negativní trend. Výrazně rostou počty případů, kdy byl řidič při dopravní nehodě natolik ovlivněn alkoholem, že nebyl vůbec schopen řídit vozidlo a byl tedy ve stavu vylučujícím způsobilost. Více než dvěma třetinám řidičů, kteří pod vlivem alkoholu zapříčiní dopravní nehodu, policisté naměří více než jedno promile alkoholu v krvi. Při těchto nehodách také zaznamenáváme nejvíce usmrcených.“
 
Na druhou stranu celých 19 % šoférů přiznává, že v roli řidiče za jízdy už alespoň jedenkrát provozovalo sexuální praktiky. Zhruba čtyřicet procent řidičů píše během jízdy textové zprávy, ještě víc (61 %) během cesty autem za volantem telefonuje. Mezi činnosti, které čeští šoféři ve většině případů provozují, patří konzumace jídla a nealkoholického pití. A celých 94 % jich přiznává, že v roli řidičů nadávají.
 
„Průzkum ukázal, že tuzemští řidiči jsou sice zodpovědní, co se týče konzumace alkoholu, ale zároveň, že se během jízdy ve většině případů nevěnují stoprocentně řízení. To může v mnoha případech vyústit v kolizi například s jiným vozidlem. Opomineme-li možné škody na zdraví, řada řidičů, viníků dopravní nehody, musí škody na svém vozidle hradit ze svého. Až dvě třetiny českých rodin totiž nemá uzavřené havarijní pojištění na žádné ze svých vozidel,“ upozorňuje tiskový mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.
 
„Nevěnování se řízení vozidla je velkým nešvarem českých řidičů,“ zdůrazňuje Jozef Bocán. Řidiči podle něj často za volantem dělají věci, jejichž vlivem nesledují dopravní značení ani aktuální situaci v provozu. „V místech, kde je potřeba ubrat plyn, naopak vlivem nepozornosti zrychlí a v náhlé krizové situaci pak nejsou schopni adekvátně zareagovat. Následky takto vzniklých dopravních nehod bývají bohužel tragické,“ konstatuje Bocán.
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.