« Zpět

Čtyřicet procent řidičů považuje podzimní počasí za riziko

| 29. října 2014 - 14:24 | Zprávy | Neživotní pojištění

Řidiči to uvedli v exkluzivním průzkumu, který si nechala zpracovat pojišťovna Generali. Dalších pětadvacet procent řidičů považuje za rizikové nejen počasí, ale také přechod z letního času na zimní. O přechodu času se většinou mluví jako o stresujícím faktoru.

„Průzkum pojišťovny Generali prokázal, že polovina řidičů má se změnou času problémy.  Pětadvacet procent řidičů se potýká se zvýšenou únavou, deset procent řeší poruchy spánku, ostatní uvádějí psychické či zdravotní obtíže,“ uvedl Jiří Cívka, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.
 
To vše se odehrává zpravidla za zhoršených povětrnostních podmínek. O to více pozornosti by řidiči v tomto období měli věnovat provozu. Nejde jen o výskyt ranních mlh či dřívější stmívání.  Hrozí také střet se zvěří, která nereaguje na změny času a vydává se přes silnici podle svých dlouhodobých zvyků.  „Podle našeho průzkumu zaznamenává po přechodu na zimní čas 33 procent řidičů mnohem vyšší počty zvěře na silnicích a 40 procent řidičů potvrzuje stejný výskyt zvěře,“ uvedl Jiří Cívka. 
 
Střet se zvěří je klasické havarijní riziko a je pro ně obvykle nutné mít sjednané havarijní pojištění. Pojišťovna Generali jej jako první v ČR nabídla jako součást povinného ručení. Původní riziko, střet s lesní zvěří, je dnes rozšířeno na střet se zvířetem bez omezení včetně domácích, hospodářských a jiných zvířat.
 
Srážka se zvířetem nemá na bonus vliv
Pojišťovna Generali řešila předloni 796 případů střetů vozidla se zvěří, v roce 2013 už to bylo 897 případů. Z toho je vidět, že jsou to poměrně vysoká čísla a neustále stoupají. Podmínky, které pojišťovna Generali nabízí řidičům v rámci povinného ručení, jsou takové, že se jim vyplatí střet nahlásit.
 
„Krytí střetu se zvířetem v povinného ručení Komplet, Exkluziv a Exkluziv Plus zahrnuje úhradu nákladů na opravu poškozeného vozidla až do výše 100 tisíc korun, přičemž výplata pojistného plnění nemá vliv na bonus v povinném ručení.  Vzhledem k nízké spoluúčasti jednoho tisíce korun jej tak využijí i řidiči, kteří mají sjednáno havarijní pojištění. Jednak by se na škodě podíleli vyšší spoluúčastí, která běžně činí pět tisíc korun, a navíc má výplata pojistného plnění z havarijního pojištění vliv na vyježděný bonus v tomto pojištění,“ vysvětluje Miroslav Matějka, produktový manažer pojišťovny Generali.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.