« Zpět

ČSOB Pojištovna už nabízí i pojištění hobby dronů

| 18. srpna 2016 - 11:11 | Zprávy | Neživotní pojištění

ČSOB Pojišťovna se v posledních letech zaměřila mimo jiné na nabídku pojištění v oblasti letectví. Po úspěšném zavedení havarijního pojištění dronů registrovaných na Úřadu pro civilní letectví v loňském roce nezůstává pojišťovna pozadu ani letos. Od začátku letošního roku je možné pojistit i neregistrované drony pro soukromé účely, a to jak proti poničení a havárii, tak i proti krádeži.

V dubnu loňského roku ČSOB Pojišťovna jako první v České republice uvedla na trh havarijní pojištění dronů. Bezpilotních letadel bylo v té době registrováno v evidenci Úřadu pro civilní letectví necelých 70. Letos je to více než čtyřnásobek. Řeč je však převážně o dronech pro komerční nebo výzkumné účely využívané institucemi a profesionály. Tzv. „hobby“ dronů, které mají vlastníci převážně pro zábavu, jsou však v republice tisíce. A přestože se obvykle jedná o finančně velmi nákladný stroj, dlouho nebylo možné jej pojistit. ČSOB Pojišťovna však jako první myslela i na amatérské nadšence a v rámci pilotního prodejního projektu toto pojištění nabízí.
 
Princip pojištění je téměř shodný jako u pojištění registrovaných dronů řízených profesionály. Výše pojištění se odvíjí od hodnoty dronu. Odlišnost je pak ve výši spoluúčasti, která je v případě pilotování nevyškoleným pilotem vyšší pro první měsíc pojištění.  V současné době registrujeme už desítky uzavřených smluv od pilotů neregistrovaných nebo-li tzv. hobby dronů,“ uvedl Pavel Kaplan, produkt manažer leteckého pojištění ČSOB Pojišťovny.
 
 
Příklady pojistných událostí dronů
  • Pilot se při letu vyhýbal ptákům a došlo k pádu dronu.
  • Dron zavadil při natáčení jízdy tanku o jeho anténu a spadl.
  • Dron při natáčení narazil do stožáru a spadl.
  • Vnitřní závady – zastavení motoru za letu, přerušení komunikace a ztráta dronu
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.