« Zpět

Chystáte se na hory do zahraničí? Pozor na podvodníky!

| 3. ledna 2017 - 17:19 | Zprávy | Neživotní pojištění

Pokud se chystáte na zimní dovolenou do Alp, neměli byste zapomínat, že místní lyžaři jsou často zkušenější než Češi – a to nejen ve sjezdu. Zatímco v České republice se začaly soudy o odškodnění za fyzickou a psychickou újmu skutečně rozmáhat až během několika posledních let, obyvatelé ze západních zemí měli už několik desetiletí na to, aby se této praxi naučili. V mnohých případech jsou v právu, existují ale i skupinky podvodníků, které využívají lidské nevědomosti.

Jak takové podvody probíhají? Kdo stál někdy na lyžích, ví, že z nich není těžké spadnout, natož pád zahrát. Stává se, že podvodníci si vyhlédnou skupinku zahraničních turistů a před jedním z nich simulují pád. Úraz není vážný, ale lyžaři si přesto vymění kontakty pro případ potřeby. Rozejdou se v dobrém. Podvodník nato vyrazí s drobnou pohmožděninou k lékaři, zveličí bolest a dle jeho slov lékař sepíše zprávu. Zbývá už jen, aby domluvený svědek podal výpověď o dramatické nehodě s jednoznačným zaviněním druhé strany, a přeshraniční soudní přestřelka může začít. Někdy dokonce i bez kontaktu na viníka – stačí jeho registrační číslo (SPZ).

Předcházet nepříjemným koncům těchto situací vám samozřejmě pomůže cestovní pojištění, které zahrnuje také odpovědností pojistku. Pro prevenci soudních tahanic je ale neméně důležitá pohotová reakce na místě.

Jak postupovat, zaviníte-li lyžařskou nehodu?

1.    Pokud vám to zdraví dovolí, jakoukoli nehodu, kterou způsobíte v zahraničí, se pokuste co nejlépe zdokumentovat. Následky události vyfoťte.
2.    Snažte se získat kontaktní údaje na svědky, v ideálním případě i jejich písemné stanovisko.
3.    Lyžařskou nehodu ohlaste přímo ze sjezdovky místní policii nebo horské službě a požadujte o tomto hlášení písemné potvrzení.
4.    Záznam o průběhu nehody od Vás bude chtít policie podepsat. Jestliže některým pasážím nerozumíte, připište k textu poznámku, klidně v češtině: „Textu nerozumím, podepisuji s výhradou,“ případně doplňte i váš popis situace.
5.    Kopii hlášení, včetně veškeré zdravotní dokumentace od zahraničních lékařů, odevzdejte po příjezdu domů asistenční službě vaší pojišťovny.

A pro případ, že se zraníte i vy sami, se raději naučte ještě jedno pravidlo navíc. Abyste zajistili, že vyplacení pojistného plnění proběhne hladce, pamatujte si, že čím dříve kontaktujete asistenční službu vaší pojišťovny, tím lépe. Doporučí vám nejbližší smluvní zdravotnické zařízení, které odvádí kvalitní služby, a v případě potřeby vás do něj i dopraví.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.