« Zpět

Česká pojišťovna v roce 2014 odhalila pojistné podvody za 462 milionů korun

| 21. ledna 2015 - 12:05 | Zprávy | Neživotní pojištění

Detektivové České pojišťovny odhalili v loňském roce pojistné podvody za 462 milionů korun. O téměř 25 milionů korun překonali rekord z roku 2013. Důvodem je nejen reálný nárůst pokusů o pojistný podvod, ale také stále efektivnější vyšetřovací metody.

„Lidé jsou v pokusech o pojistné podvody stále vynalézavější, nadále však platí, že pouze menšina z nich je od začátku promyšleným činem. Ze zkušenosti můžeme říci, že nejčastěji dochází k tomu, že člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde, ale klient se poté snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo,“ dodává Jaromír Kaděra.
 
Nejvíce pojistných podvodů bylo tradičně v Praze, kde meziročně detektivové zaznamenali nárůst pokusů o podvodnou činnost o 55 milionů korun. K nárůstu podvodné činnosti došlo i v dalších pěti krajích – v Libereckém (+6,5 mil. korun), Karlovarském (+5,1 mil. korun), Jihomoravském (+3,8 mil. korun), Ústeckém (+3,7 mil. korun) a Plzeňském (+3,2 mil. korun). V sedmi krajích potom došlo k poklesu objemu pojistných podvodů, přičemž největším se mohou pochlubit kraje Středočeský (-15,2 mil. korun) a Jihočeský (-13,4 mil. korun).
 
„Loni jsme, stejně jako v předchozích letech, odhalili nejvíce pokusů o pojistný podvod v pojištění motorových vozidel. V posledních třech letech ale v této oblasti sledujeme sestupný trend, co se týká finančních objemů, o které se nepoctiví klienti snaží obohatit. Naopak nárůst objemu peněz, které se lidé či podnikatelské subjekty snaží z pojišťovny podvodně vylákat, pozorujeme v majetkovém a odpovědnostním pojištění,“ popisuje situaci ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny Jaromír Kaděra. 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.