« Zpět

Češi si oblíbili vodní sporty. Na pojištění, ale zapomínají

| 18. srpna 2015 - 10:12 | Zprávy | Neživotní pojištění

Vodní sporty jsou přitažlivé pro stále více lidí, v posledních letech strmě stoupá jejich obliba. Češi neváhají velkoryse investovat do vlastních plavidel, ale už neřeší kvalitní pojištění. Nehody jsou přitom časté, jen za rok 2014 eviduje Allianz pojišťovna desítky pojistných událostí na vodní hladině.

Pojišťováním plavidel navazuje Allianz na více než stoletou tradici své mateřské firmy Allianz SE, která majitele lodí chrání již více než 100 let a odškodnila například i rodiny obětí z Titanicu. Pro ty, kdo se rozhodnou trávit volné dny „u kormidla“, nabízí dva druhy pojištění rekreačních a sportovních plavidel – obdobu povinného ručení a havarijního pojištění u aut. „Kromě toho nabízíme i ochranu před propadnutím kauce skládané při pronájmu plavidla pro případ jeho poškození či zničení,“ uvádí Hana Svitáková, produktová specialistka Allianz pojišťovny. Pojistit lze dokonce i přívěs, na kterém se plavidla přepravují k vodě.
 
Pojištění odpovědnosti z provozu plavidla se vždy uzavírá pro oblast celé Evropy a Středozemního moře, u havarijního pojištění je region volitelný. Při zvažování výhod a nevýhod těchto produktů je stále třeba mít na paměti, že havárií na vodě se může kapitán či sportovec velmi snadno zadlužit na celý život – obzvláště pak v zahraničí.
 
„Základní limit pro pojištění odpovědnosti za újmu na životě je u Allianz pojišťovny 10 milionů korun, ale například Chorvatsko má pro lodě s motorem minimální zákonem daný limit 15 milionů. V Itálii, kde se poškozeným vyplácí ještě mnohem vyšší odškodné, činí tento limit 145 milionů. Bez pojištění v těchto destinacích se tak kapitáni vystavují i hrozbě tučné pokuty,“ upozorňuje Hana Svitáková. 
 
Odpovědnostní pojištění pro území celé Evropy a havarijní pojištění pro Česko je dostupné i pro stále oblíbenější hausbóty, které si někteří Češi zvykli používat místo chat. Ačkoli hausbóty spadají do kategorie plavidel, hrozí jim velmi podobná rizika jako jiným obydlím. Havarijní pojištění jim proto kromě nehody a potopení pokryje například také škody způsobené vandalismem, živelní událostí, výbuchem či požárem. 
 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.