« Zpět

Cena za ošetření v cizině podle Allianz stále roste. Draho vás může přijít i obyčejná škytavka.

| 29. srpna 2014 - 11:12 | Zprávy | Neživotní pojištění

Cestovní pojištění není důležité jen na úhradu ošetření za úrazy a nemoci, ale i jako obrana proti některým praktikám neseriózních zdravotnických zařízení. Počet onemocnění a úrazů, které klienti Allianz dosud nahlásili ze svých zahraničních cest, je posledních pár let zhruba srovnatelný. Co se však dramaticky mění, je cena za ošetření. Průměrné plnění za banální ambulantní ošetření bylo loni kolem 6 tisíc Kč, letos je to již téměř 8 tisíc, průměrná cena za hospitalizaci se také zvýšila zhruba o 10 % a pohybuje se kolem 55 – 60 tisíc Kč.

Mezi nejnákladnější „letní“ země patří Egypt, výrazně dražší ošetření také nárokovala zdravotnická zařízení z Turecka, Řecka, ale i Itálie. Předražené služby ale nejsou tím nejhorším, co nemocného může v nemocnicích hlavně arabského světa, ale i v určitých destinacích jižní Evropy, potkat.
 
„Stává se i to, že po pacientech zdravotnická zařízení chtějí peníze v hotovosti, a dokud je nedostanou, používají i velmi specifické praktiky, hraničící až s  vydíráním. Odmítají pacienty z nemocnice propustit, nebo dokonce zabaví cestovní doklady. Za pojištěné cestovatele vyřídí garanci plnění asistenční služba, která má také možnost ověřit rozsah vyšetření, jež pacient podstoupil, i to, zda byla adekvátní jeho potížím, což laik nedokáže,“ uvádí Zuzana Nová z Allianz Assistance.
 
Podobných neetických jednání zahraničních zdravotníků Allianz eviduje čím dál tím více, nejčerstvější je případ šestiletého chlapce s kašlem a teplotami, který každý den docházel do nemocnice na infuze a tuto „nadstandardní“ léčbu požadovali lékaři uhradit v hotovosti – za infuzi 500 eur. Když maminka odmítla s tím, že jsou pojištěni, lékař chlapce okamžitě z kapačky odpojil a poslal pryč. Podobně dopadl po pětidenní hospitalizaci i starší muž s neustávající škytavkou. Netušil, jak a zda vůbec byl léčen, protože škytavka jej opustila až po návratu domů, ale účet za pětidenní pobyt v nemocnici dosáhl 6 tisíc eur. „Všem našim klientům radíme a opakujeme to znovu, aby vždy kontaktovali jako první asistenční službu, která poradí se znalostí místních poměrů a případné konflikty vyřeší,“ radí Jaroslava Kratochvílová z oddělení cestovního pojištění Allianz. 
 
Aby se cestovatelé do podobných svízelných situací nedostávali, zavedla Allianz novou službu zdravotnického konzultanta. Letos to bylo v Turecku, odkud bylo nejvíce stížností na rozdílnou úroveň zdravotnické péče, s jejím rozšířením se počítá i do dalších problémových destinací. V červenci a v srpnu byli pro klienty Allianz k dispozici lékařka a lékař, kteří buď pomohli radou, osobní návštěvou v hotelu, či jako doprovod do zdravotnického zařízení.
 
„Naši lékaři nejčastěji v Turecku řešili tradiční zažívací potíže s průjmy a zvracením, solární ekzém, záněty uší a močových cest, nebo angíny či horečnaté stavy. Volali také turisté s úrazy, ale naštěstí nebyly nijak závažné,“ připomíná některé z událostí Jaroslava Kratochvílová. „Pro komunikaci s klienty jsme používali hlavně telefon, ale k dispozici jsme měli i scype, nebo jsme si posílali textové zprávy – například chtěli napsat, jak se jmenuje místní lék na průjmová onemocnění. Většině pacientů stačilo pouze uklidnění, že podobné příhody jsou v této zemi běžné a během dvou dnů odezní. Další jsme navštívili v jejich hotelích a jejich stav sledovali do úplného vyléčení, nebo odjezdu,“ uvedl MUDr. Jan Kocanda, který o tomto víkendu Alanyi po měsíční službě opustí.
 
Ne všechny zdravotní komplikace turistů byly problematické, většina z nich proběhla naprosto standardně a třeba i kuriózně. Sem se řadí i úraz oka, který si vysokohorský turista způsobil na chatě v Rakousku tak, že si do oka vrazil omylem zubní kartáček. Protože chata se nacházela ve výše více než 1700 metrů a mimo civilizaci, nakonec si po konzultaci s asistenční službou ošetření provedl sám. Přitom do telefonu několikrát uvedl, že alkohol nepožil. Ve spisech jsou i cestovatelé, kteří si na dovolenou odjeli léčit úplné banality, jako jsou hemeroidy, puchýře, zalehlé ucho, nebo si nechali preventivně píchnout injekci jen proto, že spolubydlící měl žaludeční problémy.
 
Mezi nejčastější destinace, ze kterých v prázdninových měsících turisté hlásili zdravotní problémy, patřily o prázdninách Turecko, Řecko, Egypt, Bulharsko a Chorvatsko. Za dva měsíce bylo založeno přes 1400 spisů o ošetření nebo hospitalizaci, telefonátů s tématem cestovního pojištění zaznamenala asistenční služba téměř pět tisíc. Dobrou zprávou je, že zatím Allianz neeviduje žádné úmrtí v zahraničí. 
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.