« Zpět

Allianz pojišťovna s nastupující topnou sezónou upozorňuje na její nebezpečí

| 22. října 2014 - 10:37 | Zprávy | Neživotní pojištění

Allianz pojišťovna v posledních letech ročně eviduje kolem 500 požárů s mnohasetmilionovými škodami. V loňském roce zaznamenala 536 požárů s celkovou škodou téměř 350 milionů korun a letos je už registrováno dalších 467 případů. A kritické zimní měsíce jsou teprve před námi.

Mezi nejčastější příčiny požárů jsou neudržované komíny, krby, nebo kotle ústředního topení. Stoupají však i počty požárů z nedbalosti, nebo úmyslně založených, stejně jako těch s tradičně nejčastější příčinou - zkratem v elektroinstalaci.
 
„Pokud dojde k požáru kvůli nevyhovujícímu stavu topných těles, nebo spalinových cest, požadujeme od klienta dokument o revizi komínu, respektive záznamy o kontrolách spalinových cest. Rozhodně to však neznamená, že tomu, kdo jej nemá, automaticky pojistné plnění odmítneme, nebo krátíme,“ uvádí Roman Tichý z likvidace majetkových škod Allianz. 
 
Co pojišťovnu zajímá?
Pojišťovnu nejvíce zajímají příčiny požáru, nebyl-li založen úmyslně, či z nedbalosti, popřípadě zda za vznik požáru může špatný technický stav.  Kromě pojišťovny také hasiči ve všech případech zkoumají, v jaké míře měl konkrétní stav komínu vliv na vznik požáru. Teprve na základě těchto zjištění a podle závažnosti porušení povinností klienta nebo míry jeho zavinění je možné uvažovat o snížení plnění. 
 
_ _ _
Porovnejte si nabídku neživotního pojištění, zde
_ _ _
 
„Krácení za neprovedenou revizi komínu uplatňujeme v případě opravdu příčinné souvislosti s požárem a každý případ posuzujeme velmi individuálně se zohledněním všech okolností. Pokud pojištěný způsobil požárem škodu pouze sám sobě, stačí mu vlastní majetkové pojištění – tedy stavby, nebo domácnosti. Pokud škodu způsobil sousedům, musí mít pojištění odpovědnosti,“ doplňuje Roman Tichý.
 
Nebezpečí představují i sousedé
Nejen zanešené komíny, ale právě sousedé jsou dalším velmi rizikovým faktorem. Tragickou zkušenost mají nájemníci domu ve Frenštátě pod Radhoštěm, který byl pojištěn u Allianz a kde jeden ze sousedů úmyslně založil požár, jenž skončil výbuchem, obrovskými materiálními škodami a hlavně ztrátami lidských životů.
 
„Další nepříjemnou zkušenost měli nájemníci jednoho z pražských domů, kde v posledním patře vznikla tajná pěstírna konopí. Majitel rostlin chtěl dostatečně přisvítit a „přitopit“, ale svoji péči přehnal – od velkého žáru se vzňala střecha, s ní lehla popelem i celá úroda a poškozeny byly také vedlejší byty dalších nájemníků, kteří v lidské anonymitě vůbec nevěděli, kdo je jejich sousedem,“ uvedl Roman Tichý. 
 
Nejčastějším případem je nedbalost
Pokud se požár rozšíří ze svého ohniska a způsobí škody jiným vlastníkům, je viník samozřejmě odpovědný i za tyto škody. Pokud se prokáže nejen jeho úmysl, ale stačí i nedbalost, nebo porušení povinností, musí se připravit na to, že vzniklou škodu na majetku souseda zaplatí. Pracovníci likvidace Allianz se často setkávají právě s nedbalostí - lidé umísťují hořlavé materiály v blízkosti komínových těles, neodborně manipulují s hořlavinami, ale i s otevřeným ohněm a svíčkami.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.