« Zpět

Nejvíce Čechů nakupuje dárky v listopadu, skoro pětina to nechává na dobu těsně před Vánoci

| 14. listopadu 2016 - 18:37 | Zprávy

Polovina Čechů nechává nákupy vánočních dárků na poslední dva měsíce v roce, přičemž 38 % nakupuje v listopadu. Skoro většina pak kopíruje dárky z předchozích let, případně se inspiruje v obchodech. Na dárky si letos půjčí jen slabá pětina respondentů.

Češi nejsou jako každý rok připravené na Vánoce. Ukazuje to bleskový průzkum mezi 750 respondenty napříč celou Českou republikou. „38 % lidí nakupuje dárky v listopadu a skoro pětina lidí (17 %) nechává nákupy až na prosinec. Tedy více než polovina domácností zařizuje dárky v posledních dvou měsících v roce,“ říká Ing. Tomáš Konvička, obchodní ředitel Fair Credit. Malá část populace (5 % respondentů) nakupuje v průběhu celého roku, 15 % v září a 25 % v říjnu.

Pokud Češi nakupují až v prosinci, 28 % jich koupí dárky v první půlce prosince, 64 % až v druhé půlce měsíce a 8 % den před Štědrým dnem. „A dokonce ani s výběrem dárků si Češi nedělají velké starosti,“ doplňuje Ing. Tomáš Konvička. Přes polovinu respondentů (53 %) odpovědělo, že kopírují dárky z minulých let, 22 % se inspiruje v obchodech, 12 % vybírá dárky nahodile a 13 % tvoří dárek sami.

Jak se zdá, tak se Češi nebudou chtít letos zadlužit. Jen 18 % přemýšlí o tom, že si půjčí na vánoční dárky, zbylých 82 % plánuje, že s penězi vyjde a uskrovní se.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.