« Zpět

Náklady spojené se školou považuje letos za vysoké více rodičů než loni

| 21. srpna 2014 - 13:20 | Zprávy

Zdražování školních pomůcek a vybavení vnímá 87 procent rodičů dětí, které navštěvují základní školu. Náklady spojené s jedním školním rokem přitom považuje za vysoké 63 procent rodičů, což je o pět procentních bodů více než loni. Údaje vyplývají z aktuálního průzkumu, který pro společnost Cetelem realizovala agentura STEM/MARK*. *

Do 1000 Kč vyjde začátek školního roku pětinu rodičů. Nejčastěji však utratí za pomůcky a potřeby 1000 až 2000 Kč (54 procent). Tři čtvrtiny rodičů tak letos hodlají vydat za školní vybavení na začátku roku do 2000 Kč, v meziročním srovnání jde o pokles ve výši pěti procentních bodů. Lidé tedy budou letos za výbavu dětí více utrácet. Obecně přitom to, kolik rodiče začátek školy stojí, je závislé mj. na skutečnosti, zda může dítě použít z předchozího roku například pomůcky na výtvarnou výchovu, tělocvik, batoh apod. V průběhu roku sáhnou rodiče do peněženky pravděpodobně stejně jako v posledních letech nejčastěji pro dalších 1000 až 2000 Kč (v uplynulém školním roce 32 procent). Podíl těch, kteří utratili více než dva tisíce, se však meziročně zvýšil (z 31 na 43 procent). Tyto výdaje slouží ke koupi pomůcek, které je potřeba obnovit či dokoupit, jako jsou sešity, pastelky, vodovky apod. Tím ale náklady na školu nekončí.
 
Další položku tvoří školní výlety a školy v přírodě, ať už zimní či letní. Za ně pak rodiče zaplatí nejčastěji 2000 až 4000 Kč (32 procent), výjimkou ale nejsou ani výdaje od 4000 do 6000 Kč (21 procent). O tom, že se nejedná pro mnohé rodiny o malé položky, svědčí i fakt, že dvě procenta rodičů již financovala školu v přírodě úvěrem.
 
Většina rodičů vydá finanční prostředky i za kroužky. Počet dětí, které je navštěvují, se však podle průzkumu meziročně mírně snížil. To, že jejich dítě navštěvuje kroužek či má jinou mimoškolní aktivitu, uvedlo 86 procent respondentů. 96 procent z nich pak za tyto kroužky platí. Ačkoli většina dětí navštěvuje kroužků více (63 procent), jejich počet meziročně klesl téměř o sedm procentních bodů. Nejčastěji přitom děti stále docházejí na kroužky dva (42 procent). V případě, že dítě navštěvuje jen jeden kroužek, jsou rodiče ochotni do něj více investovat, nejčastěji 1500 až 3000 Kč (27 procent). Stejnou částku přitom rodiče nejčastěji utratí i za více kroužků, ovšem pokud dítě má více než jednu mimoškolní aktivitu, výdaje nad tři tisíce jsou běžnější (43 procent oproti 19 procentům v případě, že dítě navštěvuje jen jeden kroužek). Jedná se přitom o náklady jen na jedno pololetí.
 
Náklady na školáka však neznamenají pouze povinné školní vybavení, výlety či kroužky. Pro 74 procent rodičů je totiž důležité, aby jejich dítě nezaostávalo za ostatními dětmi ve vybavení mobilním telefonem, počítačem, tabletem apod. Je to o čtyři procentní body více než loni. Moderní technologické vybavení dítěte je tedy pro rodiče stále více v popředí zájmu. Přesto ale 18 procent z nich (tj. 14 procent rodičů školáků) si nemůže finančně dovolit vybavení koupit, ačkoli by je potomkům rádo dopřálo. Jen necelá tři procenta rodičů kupují dítěti nejlepší možné přístroje. Pro 26 procent rodičů pak to, zda jejich dítě v tomto ohledu za ostatními dětmi zaostává či ne, není důležité. Co se týče oděvů, 43 procent rodičů by uvítalo školní uniformy, což je stejný podíl jako loni.
 
Pokud jde o kvalitu českých škol, rodiče ji hodnotí nejčastěji trojkou (41 procent) a dvojkou (40 procent). Jedničku by jim přidělilo 6 procent respondentů, naopak pětku jen jeden rodič ze sta. Hodnocení kvality základních škol rodiči zůstává meziročně zhruba na stejné úrovni (průměrná známka 2,55, loni 2,48).
 
*507 respondentů, jejichž dítě navštěvuje základní školu, srpen 2014, metoda CAWI
**porovnání s průzkumem realizovaným agenturou STEM/MARK v srpnu 2013 na vzorku 509 respondentů, jejichž dítě navštěvovalo základní školu, stejně položené otázky, metoda CAWI
 
Odhadněte, kolik utratíte za školní pomůcky a potřeby pro jedno dítě na počátku školního roku?
Odhadněte, kolik ročně utratíte za školní výlety, školy v přírodě (letní nebo zimní)?
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.