« Zpět

Na zlato dosáhlo 14 bank a pojišťoven

31. května 2016 - 20:02 | Zprávy

Na galavečeru Zlaté koruny v TOP Hotelu Praha se udílely ceny v 19 soutěžních kategoriích. Nejspokojenější z bank může být Fio banka, která si odnesla čtyři Zlaté a čtyři Bronzové koruny. Mezi pojišťovnami se o první příčku dělí Kooperativa a Allianz.

Své síly v letošním ročníku poměřilo 191 produktů od 74 finančních společností. Roli rozhodčích na sebe vzala už tradičně Finanční akademie, odborná porota Zlaté koruny. Ta letos dosáhla úctyhodného počtu 365 členů.

„Je to 14 let, co jsem odstartoval první ročník soutěže. Tehdy porotu tvořilo 60 jmen a stejně šlo o největší odborné těleso zaměřené na finance. Současnou velikost hodnotitelského sboru považuji za ohromný úspěch. Jednak vypovídá o objektivitě výsledků, ale také vysílá jasný signál, jak dobré pověsti se projekt těší u odborné veřejnosti,“ říká Dr. Pavel Doležal, ředitel projektu Zlatá koruna.

Zlatá koruna vždy byla produktovou soutěží. Namísto „bankovních stájí“ v ní startují samotné produkty. Přesto se při bilancování jen těžko ubráníme souhrnným žebříčkům. Kdybychom ocenění přepočítali podle tzv. kanadského bodování, nejúspěšnější z bank je Fio banka. Chcete-li účet, chybu návštěvou její pobočky neuděláte, ať už jste běžní klienti nebo podnikatelé. Právě v těchto kategoriích totiž zvítězila a přidala ještě zlato v Obchodování s cennými papíry a v Podnikatelských úvěrech. K tomu připočtěme 4 Bronzové koruny a máme čelo žebříčku kanadského bodování.

Druhou nejúspěšnější bankou je letos Equa bank, která se svým účtem ovládla Cenu veřejnosti, laickou anketu pořádanou souběžně s hodnocením Finanční akademie. Na celkově druhé místo by to ale Equa bank nestačilo, na to ji posunulo dalších 5 Stříbrných korun v  kategoriích hodnocených odbornou porotou.

Stupně nejúspěšnějších uzavírá Air Bank. Šanon od Air Bank vybojoval velmi ceněnou Novinku roku. V čem spočívá inovace? Znáte šanony plné platebních dokladů, složenek a dalšího „finančního harampádí“? Tak na ně pomalu zapomeňte, do budoucna můžete doklady skladovat elektronicky. Porotcům se produkt líbil natolik, že vyhrál také On-line aplikace. Další tři bronzy pak Air Bank posunuly na třetí celkové místo.

„Na první pohled to vypadá, že Zlaté koruny vyhrávají jenom mladé banky. Jenomže podíváte-li se podruhé, uvidíte, že velké banky konkurenční boj nevzdaly a z bezpoplatkové revoluce se už oklepaly. Čtvrtá UniCredit Bank rozhodně nepatří mezi drobečky a přitom jí na třetí místo schází jediný bod,“ bilancuje letošní trendy Dr. Pavel Doležal.

Také v segmentu pojišťoven dochází k narovnání sil. Léta neporazitelná Kooperativa sice nenašla přemožitele, má však sobě rovného. První místo v kanadských počtech sdílí s Allianz. Pojišťovny si tak trochu rozdělily jednotlivé role.

V Neživotním pojištění zvítězila Allianz a její Autopojištění „slož si sám“. Někdo má rád balíčky, jiný tuší, že v nich budou zabalena i rizika, která pokrýt nepotřebuje a přitom je zaplatí. Právě na personalizaci pojistky Allianz vsadila a přinejmenším v soutěži se jí to vyplácí.

Kooperativa zase vede v Pojištění pro podnikatele. Její TREND získal v jubilejním desátém ročníku titul produktu desetiletí a dost možná ho obhájí i za pár let, zlaté sbírat dodnes nepřestal. Podobnou dlouhotrvající nadvládu pak vidíme i u Pojišťovny České spořitelny, jejíž FLEXI znovu potvrdilo své kvality v Životním pojištění.

Vůbec nejmladším oceněním, které se letos uděluje teprve podruhé, je Cena za společenskou odpovědnost Zlaté koruny. Putovní cena přitom bude putovat nejdříve za rok. Loňské prvenství totiž obhájila Česká spořitelna, přestože se měnil model hodnocení. Kromě průzkumu u laické veřejnosti, který probíhal už loni, dostala letos hlas i Finanční akademie.

Ing. Tomáš Macků, ředitel komunikace  výzkumné agentury Ipsos, která zajišťovala vyhodnocení, k tomu dodává: „Není překvapením, že opět jednoznačně zvítězila  Česká spořitelna, která se CSR strategicky věnuje v nejrůznějších podobách. Cenné je, že na tomto hodnocení se shodla jak populace, čili běžní zákazníci, tak zástupci Finanční akademie Zlaté koruny. Na dalších místech skončila Komerční banka a ČSOB. Ocenění si ale zasluhuje i mnoho dalších společností, které jsou aktivní v tomto směru, které ví, že tím poslouží  dobré věci.“

Na nejcennější kov si na letošním galavečeru Zlaté koruny sáhlo dohromady 14 bank a pojišťoven. Sílu konkurenčního prostředí dokládá mj. to, že došlo ke střídání vítězů v po léta neměnných kategoriích. Lidové přísloví přitom říká, že když se dva perou, třetí se směje. Skutečnými vítězi proto budou nakonec klienti, kteří se stávají „těmi třetími“.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.