« Zpět

Ministerstvo financí poprvé dosáhlo záporného výnosu za státní dluhopisy

| 28. srpna 2015 - 11:05 | Zprávy

Ministerstvo financí ve středeční aukci střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů dosáhlo poprvé v historii České republiky záporného výnosu. Výnos tříletého státního dluhopisu České republiky se splatností v březnu 2018 dosáhl -0,001%, což je nejníže v historii země.

Česká republika se tím vedle zemí, jako je například Švýcarsko, Švédsko či Dánsko, zařadila mezi první státy na světě neplatící eurem, kterým se na finančních trzích podařilo dosáhnout záporných sazeb.
 
                „Jedná se o další potvrzení pozitivního vnímání České republiky na finančních trzích a pokračování příznivého trendu ve vývoji státních financí České republiky, který započal v roce 2014, kdy se poprvé od roku 1995 podařilo dosáhnout meziročního poklesu státního dluhu“, uvedl ministr financí Andrej Babiš.
 
Celková jmenovitá hodnota dluhopisů prodaných v konkurenční části dnešní aukce činí 3,75 mld. Kč. Ministerstvu financí se tak vhodným časováním emisního plánu v letošním roce daří využívat aktuálních příznivých podmínek na dluhopisovém trhu zejména ve střednědobém segmentu výnosové křivky, což dále přispívá ke snižování úrokových výdajů státu.
 
Čisté úrokové výdaje na obsluhu státního dluhu poklesly již v roce 2014 o 2,3 mld. Kč oproti roku 2013, přičemž pro rok 2015 se očekává další meziroční pokles.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.