« Zpět

Ministerstvo financí odhaduje, že pozvolné oživování domácí ekonomiky bude pokračovat

| 29. října 2014 - 14:21 | Zprávy

Podle říjnových odhadů ministerstva financí by reálný HDP za celý letošní rok mohl meziročně vzrůst o 2,4 % a obdobnou dynamiku by HDP mohl vykázat i v roce 2015. Růst by měl být v obou letech tažen výhradně domácí poptávkou, příspěvek čistých vývozů by se měl pohybovat okolo nuly.

V říjnové makroekonomické predikci ministerstvo rovněž uvedlo, že navzdory oslabení koruny vlivem devizových intervencí ČNB by se rok 2014 měl vyznačovat velmi nízkou inflací. Na rozdíl od minulých let by měly administrativní vlivy, zejména snížení cen elektřiny, během celého letošního roku působit protiinflačně. Průměrná míra inflace by tak letos mohla dosáhnout jen 0,5 %. V roce 2015 by se sice růst spotřebitelských cen měl zrychlit, ministerstvo však očekává, že se inflace stále bude pohybovat pod inflačním cílem ČNB.
 
Predikce vývoje na trhu práce doznala oproti minulé Makroekonomické predikci jen nepatrných změn. Díky pozvolnému růstu ekonomické aktivity by se měla míra nezaměstnanosti postupně snižovat, zaměstnanost by naopak měla mírně růst.
 
Objem mezd a platů by se letos mohl zvýšit o 2,9 %, pro rok 2015 se pak počítá se zrychlením růstu na 3,9 %. Kromě předpokládaného postupného zlepšování situace soukromého sektoru by na vývoj mezd a platů měl příznivě působit navrhovaný nárůst objemu platů v rozpočtové sféře.
 
Pokud jde o hospodaření vládního sektoru, to by podle očekávání mělo skončit v letošním roce deficitem ve výši 1,5 % HDP.  Pro příští rok je potom očekáván deficit ve výši 2,4 % HDP. Toto zvýšení je zčásti dáno tím, že je do něj jednorázově zahrnut pronájem letounů JAS 39 Gripen.
 
Běžný účet platební bilance by letos měl být vyrovnaný, v roce 2015 by pak mohl vykázat velmi mírný schodek. Další zvyšování přebytku obchodní bilance bude v příštím roce kompenzováno pokračujícím prohlubováním schodku bilance výnosů.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.