« Zpět

Za poklesem leasingu u nás není pouze globální recese

| 9. dubna 2010 - 9:49 | Zprávy | Leasing

Loňský rok byl jedním z nejtěžších roků v porevoluční existenci leasingu u nás. Ekonomická recese měla vliv na podnikatelské prostředí, což se následně odrazilo i na poptávce po těchto službách. Leasing, jako nástroj pro financování investic, pocítil razantní propad investičních aktivit. To se výrazněji projevilo v některých komoditách, které jsou tradičně financovány leasingem, například u těžké dopravní techniky - především nákladní automobily zaznamenaly citelný propad.

Mgr. Ing. Martin Kofroň, předseda představenstva ČLFA (České leasingové a finanční asociace):
* * Jaký byl rok 2009 z pohledu leasingu?

Ekonomická krize se však nedotkla pouze podnikatelů, v loňském roce také poklesla poptávka domácností. Lidé se z důvodu obav o budoucnost mnohem méně zadlužují. Pokud například pořizují automobil, mnohem méně volí oproti minulým letům leasing nebo úvěr. Krize je však pouze jedním z faktorů, ne jediným, který vysvětluje tak dramatický pokles leasingu, jaký nastal v loňském roce v porovnání s rokem 2008, a to o více než 53%. Kromě ekonomické recese svou úlohu sehrál také dlouhodobý strukturální trend ve financování automobilů. Už několik let pociťujeme přesun od leasingu k úvěrům, což je jev, který je spíše než ekonomickou recesí dán zráním české ekonomiky, zejména s tím, že na rozdíl od počátku transformačního období zde spotřebitelé už mají určitou kreditní historii. V tomto směru jde o přirozený vývoj směrem ke stavu běžnému ve vyspělých ekonomikách.

* * Hovoříte o přechodu trhu od leasingového financování k úvěrům. Zajímají klienty nebo nebankovní služby?
Přeliv poptávky sledujeme v rámci statistických hlášení našich členů, do jaké míry někdo přešel z leasingu k bankovním úvěrům, nemůžeme odhadnout. V rámci statistik našich členských společností v loňském roce jsme u úvěrů pro podnikatele dosáhli lepšího výsledku, než v loňském roce, tj. v roce ekonomické recese spojeným s poklesem investic. I z tohoto pohledu je patrné, že přesun probíhá zejména v rámci portfolia naší členské základny. Je naprosto běžné u velkých leasingových společností, že už dávno nejsou čistě leasingovými firmami, ale že ve svém portfoliu produktů nabízejí také úvěrové produkty. Leasingová čísla za loňský rok nelze tedy interpretovat způsobem, že jde o pokles obchodu leasingových firem, jde o pokles daného produktu, především finančního leasingu.
* * Bude se i do budoucna prohlubovat přechod od finančního leasingu k úvěrům, potažmo k operativnímu leasingu, který stále roste?
Přechod mezi finančním leasingem k úvěrům a operativnímu leasingu jsou dvě odlišné věci. Přechod od finančního leasingu k nebankovním úvěrům je v podstatě nahrazení jedné finanční služby druhou, která má sice odlišnou právní formu, ale stejný ekonomický účel. Oproti tomu operativní leasing je v podstatě nájemní služba, u které zejména firemní klientela hledá v souvislosti s financováním další doprovodné služby, které jim umožní bezproblémově provozovat firemní vozový park. Nárůst operativního leasingu není na úkor finančního leasingu, zde je saturována jiná ekonomická potřeba. Podíl nebankovních úvěrů i operativního leasingu na celkovém nebankovním trhu bude ale zcela jistě růst.
* * Je možné u operativního leasingu odhadnout, kde se tento trend zastaví?
Tempo jeho růstu je spojeno s vývojem a dospíváním českého trhu a poptávkou firem hledajících tento produkt běžný v západní Evropě. Pokud srovnáme jeho vývoj s rokem 2008, kdy dosáhl podíl operativního leasingu na celkovém trhu necelých 20 %, v loňském roce už to bylo téměř 27 %. Nelze očekávat, že by tento trend ustal z roku na rok, navíc je dlouhodobý. Jestli se však zastaví na třetině nebo polovině celkového podílu na trhu, nelze odhadnout. Očekávám však, že v nejbližší době vzroste minimálně na 30 %.
* * Jaká budoucnost podle vás čeká finanční leasing?
Jeho využití bude dáno především vývojem poptávky po financování investic, která dnes stagnuje. Jsou zcela jistě komodity, ve kterých si finanční leasing podrží i nadále významnou úlohu a kde se jeho kouzlo neztratí. Finanční leasing umožňuje financovat investici s akceptováním významně vyššího rizika, než je běžné u úvěrových produktů. Stále zde bude významná skupina podnikatelů, pro které bude finanční leasing výhodný, změní se však struktura, ve které už nebudou tolik dominovat osobní automobily. Zejména těžká dopravní technika a stroje a zařízení jsou typickými komoditami, kde očekáváme udržení pozice finančního leasingu, ne-li jeho posílení.
* * V poslední době se často v médiích objevují tvrzení, že leasingové ochody poklesly i z důvodu, že jste zpřísnili podmínky pro poskytování leasingových služeb. Je tomu tak?
Toto tvrzení není pravdivé a velmi mne mrzí, že se čas od času objevuje v některých médiích. Za propadem leasingových obchodů je zcela jednoznačně pokles poptávky po financování investic, nikoli snížená ochota či schopnost financovat investiční projekty na straně poskytovatelů leasingu. Musíme si uvědomit, že na rozdíl od úvěru se u leasingu financuje především příslušná komodita. To je právě výhodou leasingu a činí z něj vhodný alternativní nástroj financování v době ekonomické recese a horší dostupnosti finančních zdrojů.
* * Jak se na zájmu o leasing podepsaly legislativní zmatky, kdy se několikrát během loňského roku měnily podmínky pro leasing?
To je velký problém, na který jako asociace trvale poukazujeme. Volatilita právního prostředí v České republice, zejména daňového, je skutečně abnormálně velká ve srovnání se stabilizovanými ekonomikami. Komplikuje to život našim členům, tzn. poskytovatelům nebankovních služeb. Významná část jejich kapacit je každoročně vyvázána na tyto neproduktivní činnosti, kdy se musí velmi rychle připravovat na nové změny. Velmi nás v této souvislosti také trápí, že jsou přijímány změny s velmi krátkou legisvakancí, tedy dobou mezi okamžikem platnosti a účinnosti právní normy. Firmy tak mají velmi málo času se změnám přizpůsobit. Tento fenomén naše členské společnosti přirozeně zatěžuje, nejde však o něco, co by mělo výraznější dopad na pokles leasingového trhu.
* * Pozitivními změnami v loňském roce byly pro podnikatele možnost odvodu DPH při nákupu vozu a protikrizové opatření vlády ve formě zrychlených odpisů. Přivítali jste je?
Pro podnikatele to jsou pozitivní opatření, po kterých jsme volali už dávno. V řadě případů šlo spíše o nápravu některých minulých legislativních změn, které byly v minulosti ne zcela šťastně přijaty. Bohužel jsme se v loňském roce setkávali i s chybnou interpretací těchto změn, například si řada podnikatelů nevšimla, že společně se zkrácením odpisové doby v polovině loňského roku došlo k adekvátnímu zkrácení minimální doby daňově uznatelného finančního leasingu. Například u osobního automobilu může firma i v případě, že nákup financuje prostřednictvím finančního leasingu, vůz odepsat už za dva roky namísto standardních pěti let. Proto poukazujeme na skutečnost, že právě v současné době je pořízení investice na leasing velmi výhodné. Na trhu se dnes už běžně setkáte se situací, kdy je financování leasingem cenově výhodnější, než koupě za hotové. Pokud podnikatelé uvažují v letošním roce o pořízení vozu nebo flotily a chtějí vložit tuto investici co nejdříve do nákladů, je přelom prvního kvartálu tohoto roku nejzazší možný termín. Platnost zrychlených odpisů, které jim tento krok umožňují, totiž končí k 30. červnu 2010.
* * Jaké legislativní změny by měly proběhnout v letošním roce?
Hlavní očekávanou změnou v oblasti legislativy je ukončení účinnosti ustanovení, které se týká přechodného zkrácení obecných odpisových dob a minimální doby leasingu některých komodit ke konci června tohoto roku. Naši členové, kteří poskytují své služby rovněž domácnostem, očekávají také výraznou změnu v nedaňové oblasti v souvislosti s přijetím nového zákona o spotřebitelských úvěrech.
* * Ohrozil vývoj ekonomické recese stabilitu leasingových firem v České republice?
Každým rokem se z různých důvodů mění v řádech jednotek počty firem začleněných v asociaci. Změny, ke kterým v rámci naší členské základny došlo v posledním období, se nijak nevymykají předchozím letům. Je třeba si uvědomit, že jde o stabilní sektor, což je dáno mimo jiné i tím, že za českými nebankovními společnostmi stojí v drtivé většině nadnárodní finanční skupiny. Pokles leasingových a částečně úvěrových produktů nenarušuje jejich existenci, byť samozřejmě řada z nich musí připravovat opatření ke snížení nákladů. Společnosti více šetří, dělají různá opatření na nákladové stránce, nicméně nejsou žádné signály, že by byly existenčně ohroženy.
* * Jaké jsou vyhlídky pro leasing na letošní rok, je možné odhadnout, jaký bude vývoj?
Odhadovat vývoj v letošním roce je velmi obtížné. Většinový názor nepředpokládá návrat na růstovou trajektorii, kterou jsme znali před rokem 2008. Určitě nás nečeká další významný pokles, nicméně předpokládám pro tento rok spíše stagnaci a neočekával bych, že se růstového období dočkáme ještě v tomto roce.

* * Jak vypadá leasing v rámci Evropy?
Česká leasingová a finanční asociace má jako člen Evropské federace leasingových asociací LEASEUROPE a člen Federace evropských bankovních domů EUROFINAS přístup k statistickým výstupům mapujícím evropský trh. Z nich vyplývá, že leasingové obchody poklesly vloni v celé Evropě u leasingu movitých věcí o 35,5 % a u leasingu nemovitostí o 42,4 %. Právě u leasingu movitých věcí je ve srovnání s údaji z České republiky dobře viditelné, že za číslem poklesu leasingu u nás nemůže stát pouze globální recese, ale že zde sehrály svou úlohu i další vlivy, zejména zmíněné strukturální změny poměrů jednotlivých produktů finančního trhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.