« Zpět

Společnost ŠkoFIN disponuje nejvyšší úrovní znalosti názvu z leasingových společností, ukázal průzkum Gfk Czech, s.r.o.

| 17. března 2010 - 11:35 | Zprávy | Leasing

Ve druhé polovině roku 2009 uskutečnila společnost Gfk Czech, s.r.o. průzkum týkající se chování klientů na leasingovém trhu. Hlavním marketingovým cílem společnosti ŠkoFIN je zvýšení tržního podílu na trhu leasingových a úvěrových produktů pro osobní vozy zejména v retailovém segmentu pomocí produktové nabídky, komunikační strategie a distribučních kanálů.

Ve druhé polovině roku 2009 uskutečnila společnost Gfk Czech, s.r.o. průzkum týkající se chování klientů na leasingovém trhu. Hlavním marketingovým cílem společnosti ŠkoFIN je zvýšení tržního podílu na trhu leasingových a úvěrových produktů pro osobní vozy zejména v retailovém segmentu pomocí produktové nabídky, komunikační strategie a distribučních kanálů.
Tento průzkum potvrdil správnost nastavené strategie. U potenciálních zákazníků disponuje ŠkoFIN nejvyšší úrovní znalosti z nabízených finančních společností, spontánně si její jméno dokáže vybavit přes 70 % potenciálních zákazníků a téměř polovina ji jmenuje na prvním místě. V rámci sledovaného konkurenčního pole byl pak ŠkoFIN nejlépe hodnocen z hlediska atraktivity produktů (jednalo se o parametry finanční podmínky, individuální parametry nastavení smlouvy, prodejní síť, stabilita a tradice).
Vyberte si svůj leasingový produkt zde
Častěji než konkurenčním společnostem je ŠkoFINu připisována zkušenost, odbornost/pro­fesionalita a z hlediska image je tím nejsilněji diferencujícím prvkem spojení s mateřskou společností. Společnost ŠkoFIN hodnotí její zákazníci (ve srovnání s konkurencí) výrazně lépe v oblasti klientského přístupu, především v emocionálních atributech. Na spokojenost zákazníků mají kladný vliv především administrativní řízení, komunikace s operátorem a jednání s dealerem/pro­dejcem vozů. U ŠkoFINu klienti oceňují také to, že se jedná o silnou společnost, tradiční, s dlouholetými zkušenostmi, společnost zaměřenou na klienta (vstřícnou, ochotnou pomoci).
Průzkum ukázal v obecných šetřeních nezastupitelnou roli leasingových společností – pro financování vozu ji preferuje 67 % dotázaných, bankovní financování zvolilo nebo preferuje pouze 9 %. Hlavní obecné výhody leasingu klienti spatřují převážně v rychlosti, jednoduchosti služby a její finanční dostupnosti. Tyto výhody tvořily třetinu důležitosti u oslovených. B2B segment pak zmiňuje daňové výhody a u úvěru je rozhodujícím prvkem (opět jedna třetina) vlastnictví vozu. Důležitou roli u všech cílových skupin v případě ŠkoFINu hraje značkové financování se zázemím koncernu Volkswagen. O výběru leasingové společnosti rozhodují dvě roviny: (1) rovina vnitřního nastavení (důvěra v leasingovou společnost nebo předchozí zkušenost) a (2) vnější stimul (zajímavá akční nabídka, doporučení prodejce).
Nejvíce zákazníků sledovaných leasingových společností (celkem 41 %) se rozhodlo pro využití produktu leasingové společnosti z nutnosti – pro nedostatek finančních prostředků (hotovosti). Na tuto situaci je ŠkoFIN připraven a reaguje řešením financování vozů klientům s dotovaným úročením a akční nabídky s nulovým navýšením. Ve větší míře se to týká segmentu B2C (48 %) a majitelů malých vozů (51 %). Jako druhý nejčastější důvod uváděli zákazníci opatrnost – neochotu „vydat se z peněz“ (29 %), potřebu finanční rezervy. Tento důvod je společný všem sledovaným segmentům 16 % zákazníků zná pro své peníze výhodnější zhodnocení než jejich použití na nákup automobilu za hotové. Ve výrazně větší míře se to týká segmentu B2B (35 %) a majitelů velkých vozů (24 %). 13 % zákazníků zvolilo nabídku leasingové společnosti pro její výhodnost. Mezi jednotlivými segmenty nenalézáme významné rozdíly.
Výsledky uvedeného průzkumu ukazují obecné chování klientů na leasingovém trhu a postavení značky ŠkoFIN. Vycházejí ze vzorku tisícovky oslovených respondentů, který tvořil řidiče mezi 25 a 55 lety, již si pořídili vůz koncernu Volkswagen v posledních 18. měsících nebo se jej chystají pořídit.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.