« Zpět

Škrábal po autech, škody jdou do desítek tisíc

| 9. října 2009 - 9:41 | Zprávy | Leasing

Každý, kdo si někdy pořídil nové auto, si tu situaci dokáže živě představit. Vašeho „miláčka“ si někdo vyhlédne na parkovišti a kolem dokola ho poškrábe. Naděje, že někdy bude vandal potrestán, je mizivá. Policisté ze severního Plzeňska ale nyní jednoho takového škůdce dopadli. A 33letý pachatel rozhodně není žádný troškař. Jen v okolí Horní Břízy a Třemošné na severním Plzeňsku od června letošního roku poničil nejméně 17 aut. „Muž byl obviněn z poškozování cizí věci. Na autech jsou desetitisícové škody. Není vyloučené, že poškozených je mnohem víc. V současné době znalci zjišťují, zda je muž duševně nemocný, nebo je za činy plně odpovědný,“ uvedl policista Josef Aubrecht z vedení policie severního Plzeňska.

Plzeň -
V ničení laku nových aut byl vandal důsledný. Ostrým rydlem zpravidla sedřel lak až na holý plech. K ničení vozů přitom žádný motiv neměl. Zaparkovaná auta si vybíral zcela náhodně, ale nejvíc ho přitahovaly ty nejdražší a nejluxusnější modely.
Policie neuvedla, podle čeho muže vypátrala, ale dotyčný už v minulosti podobné skutky spáchal. Policistům nyní ochotně ukázal všechna místa, kde auta poškozoval.
Pojistka často nic neřeší Pokud majitelé poškrábaných aut neměli uzavřené havarijní pojištění i pro případ vandalismu, desetitisíce za opravy zaplatí ze svého a chtějí-li své peníze zpět, museli by je po vandalovi soudně vymáhat.
„Z takzvaného zákonného pojištění tyto škody hradit nelze. Pokud má majitel vozu uzavřené havarijní pojištění a je znám pachatel, pojišťovna vyplatí peníze za poškození vozu. Výše částky je samozřejmě závislá i na spoluúčasti majitele vozu. V takovémto případě se pojistná událost nepromítá do bonusů u uzavřené smlouvy,“ vysvětlil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.