« Zpět

Ne vlastnit, ale užívat…(si)

| 23. června 2009 - 11:58 | Zprávy | Leasing

Tak by mohl znít slogan uvádějící přelomovou novinku v možnostech financování vozů pro nefiremní sféru: operativní leasing pro soukromé osoby. Když v dubnu...

Tak by mohl znít slogan uvádějící přelomovou novinku v možnostech financování vozů pro nefiremní sféru: operativní leasing pro soukromé osoby. Když v dubnu t. r. vstoupil v platnost zákon umožňující u kategorie vozů M1 (osobní vozy) odpočet DPH ihned při jeho pořízení, na který mimochodem řada podnikatelů dlouho čekala, tiskem se jako smršť prohnala řada článků informujících o této změně jako o aktivní pobídce k nákupu nových vozů.
Toto opatření však s sebou přineslo další dva aspekty, o nichž se už tolik nehovořilo, a to znatelné snížení ceny operativního leasingu a především jeho zpřístupnění soukromé sféře. Do té doby byl operativní leasing kvůli dvojímu zdanění pro neplátce DPH, tedy i soukromé osoby, téměř nepoužitelný. Přitom podíváme-li se kousek za naše hranice, v západní Evropě je zcela běžné, že se rodinné vozy financují právě tímto způsobem.

Jak k tomu došlo?

U finančního leasingu a běžných investic měla leasingová společnost i před touto změnou možnost odpočtu DPH, která tak nevstupovala klientovi do měsíční splátky. Nebylo tomu však u operativního leasingu, kdy leasingová společnost, jako koncový uživatel, nemohla DPH na vstupu odečíst. To se rozpočítalo do ceny splátky vozu, následně se připočetly platby za poskytované služby, čímž vyšla cena bez DPH, která podléhala dalšímu 19% zdanění. Pro soukromé osoby byl tak operativní leasing příliš drahý. Po současných daňových změnách, kdy do ceny leasingové splátky už tato daň nevstupuje, by mohla být celková splátka nižší až o 16 %. Operativnímu leasingu se tak otvírá možnost další razantní expanze na našem trhu. Pro doplnění uveďme, že v posledních letech byl i za daných podmínek operativní leasing nejprogresivněji rostoucí formou financování. V roce 2008 dosáhl jeho podíl na celkovém leasingu movitých věcí 19,7 %, což je téměř sedmiprocentní nárůst proti roku 2007, kdy díky avizovaným změnám k 1. lednu 2008 v prodloužení délky trvání finančního leasingu ze tří na pět let zaznamenaly všechny leasingové společnosti rekordní zisky.

Za plotem domova...

U našich západních sousedů je operativní leasing pro soukromé osoby zcela běžný, například v Nizozemsku či Velké Británii dosahuje až 50% podílu financování na trhu. Běžně ho využívají lidé, kteří tak mění auta v průběhu svého života podle aktuálních potřeb. Například mladý člověk si po dokončení školy pořídí bez jakýchkoli prvotních investic minivůz s měsíční fixní splátkou ve výši 5 600 Kč, po svatbě pak střední třídu se splátkou 7 400 Kč. Po narození dítěte ho pohodlně vymění za rodinný vůz, který ho bude stát měsíčně 8 600 Kč. U vozu značky Octavia TDI v plné výbavě v ceně 529 tisíc korun by splátka včetně DPH, havarijního, povinného pojištění a pojištění skel činila 9 800 korun. Kalkulace je stavěna na vůz s ročním nájezdem 15 tisíc kilometrů a délkou pronájmu tři roky.

Osvobozené peníze

Je běžnou praxí, že peníze, které člověk utrží za prodej svého starého auta, použije na akontaci nového vozu, který pak další čtyři nebo pět let splácí. Nicméně po splacení vozu ho za určitý čas opět prodá a získané prostředky opět investuje do akontace atd. Dostává se tak do začarovaného kruhu, kdy sice vůz "formálně vlastní", ale má v něm po celý život umořeny nemalé finanční prostředky, s nimiž nemůže disponovat. Při využití operativního leasingu prvotní investice odpadá, za ušetřené peníze může s rodinou vyrazit novým vozem třeba na luxusní dovolenou. Operativní leasing pro soukromé osoby nabízí v současné době na českém trhu pouze jedna leasingová společnost. Nicméně můžeme očekávat, že se se zvyšující poptávkou postupně přidají i další leasingové společnosti. *

Prvenství má ČSOB Leasing
Proč by si k operativnímu leasingu měli najít cestu i nefiremní zákazníci? Základním rozdílem mezi finančním a operativním leasingem je vlastnictví vozu a poměr nákladů, které za něj zákazník vynaloží. U finančního leasingu klient zaplatí za dobu trvání leasingové smlouvy téměř celou hodnotu vozu, který pak za symbolickou částku odkoupí a dále užívá. Proti tomu operativní leasing je pouze určitá forma pronájmu. Vůz klient používá v předem stanoveném období a za pronájem zaplatí pouze rozdíl mezi pořizovací a zůstatkovou cenou automobilu. Při podpisu smlouvy neskládá akontaci, veškeré náklady spojené s provozem jsou rozloženy do jednotlivých měsíčních splátek. Výsledná měsíční splátka tak může být i nižší než u finančního leasingu. "Zákazník si může vybírat osobní vůz od všech značek a modelů. Smlouvu uzavírá na předem stanovený roční počet najetých kilometrů. Nájemní smlouvu je možné v průběhu jejího trvání v případě potřeby prodlužovat nebo krátit stejně jako sjednaný roční počet najetých kilometrů," říká Petr Jeníček, výkonný ředitel pro finanční řízení společnosti ČSOB Leasing. Leasingová společnost může soukromé osobě nabídnout řadu výhod včetně doprovodných služeb. Díky tomu, že nakupuje auta ve velkém, může zákazníkovi poskytnout vůz až o 30 % levněji proti ceně, na kterou by dosáhl při samostatném nákupu v autosalonu. Za příplatek má člověk možnost pořídit komfortní služby spojené s operativním full service leasingem od výměny pneumatik přes kompletní servis, asistenční služby až po střežení vozu satelitním systémem. Odpadá také pro mnohé z nás nepříjemná starost s prodejem vozu. Koho by tedy mohl operativní leasing zaujmout? Je vhodný pro lidi, kteří netouží automobil vlastnit, ale chtějí ho především výhodně a bez starostí používat.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.