« Zpět

Nákupem vozidla výdaje nekončí, ale začínají

| 31. října 2011 - 11:43 | Zprávy | Leasing

O pořízení motorového vozidla se říká, že je to jedna z nejhorších investic. Jednak okamžitě po opuštění autosalónu hodnota vozu klesne o pět až deset procent, a pak lidé musejí počítat s dalšími nemalými výdaji na pojištění a údržbu auta. 

O pořízení motorového vozidla se říká, že je to jedna z nejhorších investic. Jednak okamžitě po opuštění autosalónu hodnota vozu klesne o pět až deset procent, a pak lidé musejí počítat s dalšími nemalými výdaji na pojištění a údržbu auta. Se skokovým poklesem hodnoty vozu motoristé nic neudělají, mohou ale ušetřit na vhodném financování nákupu a výběru optimálního pojištění.
Kdo si může pořídit auto za hotové, obvykle na další výdaje až tolik nehledí. Velká část motoristů ale musí při nákupu vozu použít i jiné než vlastní finanční prostředky. V takovém případě se nabízí zejména úvěr nebo leasing.
Leasing, který byl před lety doslova synonymem pro nákup osobního automobilu, sice lidé dnes v takové míře již nevyužívají, stále ale nabízí zajímavé možnosti při financování. Pokud lidé chtějí využít služeb leasingové společnosti, ale váhají nad financováním přes leasing, mohou auto za pomoci leasingové společnosti pořídit také na úvěr. To je dnes již samozřejmostí, že leasingové společnosti poskytují také nebankovní úvěry na nákup vozidel.
Nejpodstatnější rozdíl mezi pořízením vozidla na leasing a úvěr spočívá ve vlastnictví nakupovaného zboží. Zatímco u úvěru se klient stává majitelem auta okamžitě, v případě leasingu je majitelem leasingová společnost, a to až do skončení leasingové smlouvy nebo převodu auta na nájemce.
Silná konkurence na poli financování vozidel nutí leasingové společnosti neustále hledat nové způsoby, jak se dostat k zákazníkům. Pravidelně proto přicházejí s nejrůznějšími akčními nabídkami. „V současné době probíhá jedna z největších prodejních akcí, která vedle možnosti odkladu první splátky přináší řadu dalších výhod. Příkladem je nabitá CCS karta v hodnotě tří tisíc korun a výrazné zjednodušení i zrychlení schvalovacího procesu,“ uvedl Jiří Vintr, manažer oddělení Řízení produktů společnosti UniCredit Leasing. Zákazníci mohou vybírat ze dvou základních variant této akční nabídky. První z nich s odkladem splátek na šest měsíců je určena pro podnikatele a společnosti. Druhou variantu s odkladem splátek až na tři měsíce mohou využít jak podnikatelé, tak i soukromé osoby.
Trendem poslední doby je tak zvané značkové financování, které je výsledkem spolupráce financující společnosti a importéra či výrobce vozidel. Zde se výhody vážou na pořízení vozu konkrétní značky. „Aktuálně nabízíme 17 řad značkového financování, kam se řadí většina světových výrobců automobilů,“ uvedl Jaroslav Jaroměřský, generální ředitel společnosti UniCredit Leasing.
Pojištění vozidla
Dalším výraznějším výdajem po nákupu auta je sjednání pojištění. Základním pojištěním je povinné ručení (pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla). To kryje škody, které motoristé na silnicích způsobí jiným motoristům. Přestože je povinné ručení pevně daná zákonná podmínka, vyplatí se pečlivě vybírat z velmi bohaté nabídky na trhu. Především je dobré vědět, že v této oblasti vládne mezi pojišťovnami tvrdá konkurence. A ta je výhodná pro klienty, kteří díky tomu mohou získat zajímavé pojistné podmínky.
Příkladem mohou být nejrůznější cenová zvýhodnění určená pro kvalitní řidiče bez škodních událostí. „Řidiči, kteří jezdí slušně a nebourají, mají nárok na četné slevy a bonusy. Naopak motoristé, kteří způsobují dopravní nehody, budou platit na pojištění podstatně více než dosud. Do budoucna se tento trend – tedy zvyšování rozdílu pojistného mezi kvalitními a špatnými řidiči – bude nadále prohlubovat,“ uvedl Jaroslav Besperát, generální ředitel České podnikatelské pojišťovny (ČPP).
Havarijní pojištění
Pokud si lidé pořizují nový či novější vůz se stářím do pěti let, lze doporučit vedle povinného ručení také havarijní pojištění. To je sice na rozdíl od povinného ručení dobrovolné, je ale velmi významné. Kryje totiž škody, které si motoristé na svém voze způsobí sami. Havarijní pojištění ale kryje také riziko krádeže vozidla, jeho poškození živelní událostí a v neposlední řadě řáděním vandalů.
Klienti si mohou zvolit nejrůznější kombinace těchto rizik. Čím větší rozsah pojistného krytí si motoristé zvolí, tím více pak platí na pojistném. Většina klientů ale volí havarijní pojištění, které pokrývá všechna tato základní rizika – varianta „all risk“. Cena pojistky je dána také typem, značkou vozidla, jeho pořizovací cenou a v neposlední řadě stářím auta. Čím starší je vůz, tím je pojistné nižší.
Cenu havarijního pojištění lze snížit také prostřednictvím kvalitních zabezpečovacích systémů proti vniknutí cizích osob. Čím kvalitnějším zabezpečovacím systémem je vůz vybaven, tím sleva z havarijního pojistného narůstá. Může podle druhu pojišťovny dosáhnout od deseti do 30 procent.
Cenu pojistného ovlivňuje také výše spoluúčasti. Čím větší je spoluúčast motoristy, tím je pojistné nižší. Na výběr mají lidé varianty od jednoho do třiceti procent škody. Nejčastější spoluúčast je pět nebo deset procent (respektive pět nebo deset tisíc korun).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.