« Zpět

Leasing ztrácí klienty, hledá cestu ven

| 24. listopadu 2009 - 10:56 | Zprávy | Leasing

Minulý rok tvořila firemní klientela 75 procent jejich zákazníků. Letos za tři čtvrtletí jen polovinu. Tak vypadá situace například ve firmě FCE Credit, která nabízí financování nákupu vozů Ford.
Podobné je to i u konkurentů. Změna poměru soukromých osob a firem ale není tím, že by výrazně rostl zájem lidí o leasing a nákup auta na splátky. Za změnou stojí hlavně obrovský pokles zájmu podniků o nákup nových vozidel.

Nejzasaženější jsou leasingové společnosti automobilek. Trhu pomáhají soukromé osoby a operativní leasing
Minulý rok tvořila firemní klientela 75 procent jejich zákazníků. Letos za tři čtvrtletí jen polovinu. Tak vypadá situace například ve firmě FCE Credit, která nabízí financování nákupu vozů Ford. Podobné je to i u konkurentů. Změna poměru soukromých osob a firem ale není tím, že by výrazně rostl zájem lidí o leasing a nákup auta na splátky. Za změnou stojí hlavně obrovský pokles zájmu podniků o nákup nových vozidel.
"To je pro nás zcela nová situace, poprvé v historii došlo v Česku k propadu leasingového trhu. Ani v době finanční krize v devadesátých letech nešel, pokud vím, leasing dolů," popisuje Ota Mandys, ředitel rozvoje a podpory obchodu ČSOB Leasing.
Situace nevypadá optimisticky ani pro příští dva roky. "Leasing je spojený s růstem HDP a s investicemi. Nejsme žádní velcí optimisti, že by došlo k nárůstu trhu opět v desítkách procent. Jestli dojde k oživení, tak spíše v jednotkách procent na příští rok. Takže my ani nepředpokládáme, že za dva roky půjde trh na úroveň roku 2007," tvrdí Mandys.
„Současný pokles leasingu kopíruje hlavně pokles prodejů motorových vozidel,“ říká Stefan Raschke ze společnosti ŠkoFIN. Dodává však, že pokles souvisí nejen se šetřením firem ale i s přísnějším prověřováním klientů i obavy zákazníků z nových finančních závazků.
Automobilky i leasingové společnosti přemýšlí, co s tím. Marketingově se více zaměřují na soukromé osoby a firmám se snaží nabídnout komplexnější servis na míru, včetně daňové optimalizace.
Leasingové společnosti automobilek nabízí častěji nulové navýšení či slevy. Jde o jednu z cest, jak pomoci samotným automobilkám a jejich prodejům.
„Zákazníci mají možnost získat financování za historicky nejvýhodnějších podmínek,“ míní šéf společnosti FCE Credit Vladan Rojíček. Se zvýhodněním leasingu či úvěrů přišly například i automobilky Toyota, Honda, Renault, Fiat i domácí Škoda.
Podle Mandyse z ČSOB se tu sice podobné nabídky objevovaly i v minulosti, nikdy ale ne tak masivně. "Jít se sazbami dále dolů ale již nejde, pokud nepůjdou výrazně nahoru objemy leasingu a nesníží se rizikovost," uvádí Mandys.
Firmy, které se snaží šetřit, ale na nabídku příliš nereagují a zájemci jsou většinou soukromé osoby. Ne každý ale na leasing dosáhne, v nárocích leasingové společnosti neslevily, spíše naopak. Vždyť počet problémových klientů stále roste a vracení aut není nic, o co by společnosti stály.
Podle nebankovního registru NRKI počet nesplácených úvěrů leasingovkám a splátkovým firmám stoupl ze 3 procent v prosinci loňského roku na 4,4 procenta letos v září. „Více dlužníků nemáme, ale zvýšil se poměr zákazníků, kterým jsme nuceni odebrat vozidlo a pohledávky vymáhat,“ říká Rojíček.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.