« Zpět

Leasing a úvěr

| 12. dubna 2010 - 9:50 | Zprávy | Leasing

Protože já už jsem zde několikrát říkal, že je jakýkoliv úvěr dokáže být velice dobrý sluha, pokud k něm přistupuje s rozmyslem dopředu a nikoliv tak, jak to bývá zvykem pod návalem emocí, že potom udělám nějaké unáhlené rozhodnutí a pak toho po celou dobu splatnosti úvěru lituji. Já jsem dnes zvolil právě to téma auto na úvěr, je to z toho důvodu, že velmi často se při nákupu automobilu pohybuji ve statisícových částkách a tomu samozřejmě odpovídají i výše nebo odpovídá výše měsíčních úvěrových splátek.

moderátorka
--------------------
Páteční klasicky finanční se Zdeňkem Simaichlem, pěkný den přeji.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Krásné odpoledne.
moderátorka
--------------------
No, a budeme nakupovat auto na úvěr, ano, nebo ne. Odpovězte jedním slovem.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Jedním slovem, tak ano - ne.
moderátorka
--------------------
Tak to bude složitější.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------


Pokud mám ale ve svých příjmech odpovídající rezervu a neplánuji v brzké době jiný smysluplný úvěr a my jsme tady hovořili třeba o úvěrech na bydlení a podobně, tak takovýto úvěr může být určitou překážkou v posouzení bonity, vlastně tomu, řekněme, smysluplnějšímu úvěru na bydlení a může takový úvěr vážně ohrozit. Ale i přesto přes všechno lze na takovém úvěru na nákup automobilů najít i pár pozitivních věcí a o těch bych dneska rád mluvil.
moderátorka
--------------------
Řekněte mi jako laikovi, je výhodnější leasing, anebo úvěr, když nakupuji auto.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Ano, pro běžného člověka vás, mě, zkrátka běžnou fyzickou osobu bych určitě doporučoval spíše úvěr, naopak z daňových důvodů pro podnikatele, zejména pro plátce DPH bych spíše doporučoval ten leasing.
moderátorka
--------------------
Tak se věnujme úvěru, pro nás obyčejné lidi je to velmi zajímavé.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak, já bych doporučoval v určitých případech, o kterých už jsem dneska hovořil, úvěr i v momentu, kdy mám k dispozici celou částku v hotovosti na nákup automobilu a to zejména proto, že, a to už se dotýkáme té první výhody, ta se týká pojištění toho automobilu, tak v rámci leasingu nebo úvěru lze dosáhnout značných slev na pojistném. Tyto slevy mohu dosahovat až 50 procent a v celkovém domácím rozpočtu tak může jít o poměrně zajímavou část finančních prostředků, které se pohybují nebo ta úspora potom se může pohybovat v řádech tisíců nebo dokonce i několik desítek tisíc korun. Tato úspora pak dokáže při nějaké rozumné výši úrokového zatížení, obvykle doporučuji takovou tu roční procentní sazbu nákladů okolo 12 procent RPSN, tak dokáže tyto poplatky poměrně dobře vykompenzovat a ono už to potom souvisí i s tou druhou výhodou. Tyto splátky nebo respektive toto pojištění já dokážu dostat do měsíčních splátek bez navýšení, což potom dále zlepšuje toky peněz, takzvané cash flow v tom domácím rozpočtu a je to daleko lepší, než když platím jednu až dvě vysoké splátky za rok. Tou třetí nezanedbatelnou výhodou je skutečnost, že rozdíl mezi nákupní cenou a takzvanou akontací, to znamená, to jsou takové ty hotové prostředky, které, ne hotové prostředky, kterými jdu do té koupě, tak jsou pro mě ušetřené peníze a já je v ten moment mohu ponechat jako určitou dostupnou rezervu, kterou mohu v případě potřeby použít k řešení nějakých nenadálých událostí. Takovým nejčastějším poměrem, který doporučuje zhruba 70 procent vlastních prostředků a zhruba 30 procent úvěrové složky nebo dokonce v tom extremu 90 procent vlastních prostředků a pouze 10 procent na úvěr proto, abych využil právě toho výhodnějšího pojištění a toho, že ho dostanu do těch splátek. No, a dnes takovým posledním pozitivem, ani bych to snad nenazval nějakou výhodou, je, že si v případě bezproblémového splácení zlepšuji a buduji pozici bonitního klienta před ostatními institucemi na finančním trhu a to právě prostřednictvím dlužných bankovních dluhových registrů.
moderátorka
--------------------
Říká Zdeněk Simaichl ze společnosti Partners, po písničce se ho můžete ptát na telefonu 221552525.
moderátorka
--------------------
Pokračuje páteční finanční Poradna se Zdeňkem Simaichlem, ten radí, jestli si pořídit auto na úvěr, ano, či ne. 221552525, telefon sem k nám, nebo 2424 na konci. Vypadá to, že spíše tedy auto na úvěr pořídit, pane Simaichle, jak jste o tom mluvil. Ale co ta sazba RPSN, co se pod tím skrývá?
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Tak RPSN je zkratka pro roční procentní sazbu nákladů, ona už se dneska u nebankovních institucí nebo u určitých typů splátek, to znamená typu spotřebních úvěrů, leasingů, kde to vlastně všechno začalo a účelových úvěrů, právě třeba na nákup automobilu, tak už se dnes uvádí povinně ze zákona. A v podstatě lidé a tam dochází velmi často k omylům, si to pletou s klasickou úrokovou sazbou. Ono je to zejména tím, že roční procentní sazba nákladů se také podobně jako právě ta roční úroková sazba uvádí v procentech, nicméně roční procentní sazba nákladů vyjadřuje nějaký procentní podíl z dlužné částky, kterou je klient povinen zaplatit té splátkové společnosti nebo bance za období jednoho roku. V podstatě obsahuje nejenom tu úrokovou sazbu, ale obsahuje i některé přidružené poplatky, jako je poplatek za vyřízení úvěru, za správu úvěrového účtu a spoustu dalších poplatků. To znamená, řekněme, že to je nějaký poměrový ukazatel.
moderátorka
--------------------
Vyslechneme si dotaz, dobrý den.
posluchačka
--------------------
Dobrý den. Já bych měla jenom zájem, jestli už jsou vydaný dluhopisy, nebo jestli se budou vydávat dluhopisy státní a jestli je výhodný si je pořídit nebo koupit prostě s úroky a takovýhle ty, já nemám tolika peněz, že jo, abych si mohla někde jako prostě nějak, i nějaký větší ty zařídit, ale ty dluhopisy jsem si myslela, že by mohly bejt dobrý, tak bych se chtěla zeptat, jestli teda můžete na to odpovědět a já položím telefon, děkuji.
moderátorka
--------------------
Děkujeme, ano, děkujeme, hezký den. Mluvili jsme sice o tom, jestli pořídit auto na úvěr, či ne, ale pane Simaichle, vrhneme se i na dluhopisy?
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Můžeme, můžeme se vrhnout i na dluhopisy. Ono je to poměrně aktuální téma, ministr Janota už o tom také několikrát hovořil. Nabádal k tomu, že bude ta emise státních dluhopisů, byla tam ta určitá opce, aby si ho mohli koupit i občané, ta emise státních dluhopisů, už máme jednu za sebou, nicméně taková ta běžná nabídka pro, pro lidi zatím ještě neproběhla, zatím se jedná o institucionální investory. A jestli to bude výhodné, nebo nebude výhodné, to záleží zejména na podrobných podmínkách, které ještě v této době nejsou úplně známy. Obecně investice do dluhopisů v současné době, zejména těch státních, které jsou velmi bonitní, tak samozřejmě ten výnos tam bude nějaký, řekněme, lepší než na běžných účtech. Samozřejmě potom v porovnání s těmi rizikovějšími aktivy, tam je to otázka, řekněme, že to je relativně bezpečná investice s průměrným výnosem, s nějakou rozumnou dobou splatnosti. Já bych nákup státních dluhopisů v tento moment, můžu s klidným svědomím doporučit, jenom opravdu je otázka, za jakých podmínek, že ty dluhopisy, tam je nesmírně parametrů, které ve finále ovlivňují vlastně tu celkovou výnosnost a nepochybně bude i zajímavá otázka, co se stane, pokud ten klient bude chtít ten dluhopis podat ještě vlastně před tou dobou té konečné splatnosti. Takže obecně ano, nicméně počkejme na podmínky.
moderátorka
--------------------
Určitě se více dozvíte v některé z dalších pátečních finančních Poraden. Zdeněk Simaichl přechází chatovat na náš web praha.rozhlas.cz, děkuji a přeji krásný pátek.
Zdeněk SIMAICHL, společnost Partners
--------------------
Také krásný víkend.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.