« Zpět

Leasing si sáhl na dno

| 23. března 2010 - 11:01 | Zprávy | Leasing

Loňský rok byl pro leasing jedním z nejtěžších roků v jeho porevoluční existenci u nás. Ekonomická recese měla vliv na podnikatelské prostředí, což se následně odrazilo i na poptávce po těchto službách. Leasing, jako nástroj pro financování investic, pocítil razantní propad investičních aktivit. 

Loňský rok byl pro leasing jedním z nejtěžších roků v jeho porevoluční existenci u nás. Ekonomická recese měla vliv na podnikatelské prostředí, což se následně odrazilo i na poptávce po těchto službách. Leasing, jako nástroj pro financování investic, pocítil razantní propad investičních aktivit. To se výrazněji projevilo v některých komoditách, které jsou tradičně financovány leasingem, například u těžké dopravní techniky, především nákladní automobily zaznamenaly citelný propad.
Ekonomická krize se však nedotkla pouze podnikatelů, v loňském roce také poklesla poptávka domácností. Lidé se z důvodu obav o budoucnost mnohem méně zadlužují. Pokud například pořizují automobil, mnohem méně volí oproti minulým letům leasing nebo úvěr. Krize je však pouze jedním z faktorů, ne jediným, který vysvětluje tak dramatický pokles leasingu, jaký nastal v loňském roce v porovnání s rokem 2008, a to o více než 53 %. Kromě ekonomické recese svou úlohu sehrál také dlouhodobý strukturální trend ve financování automobilů. „Už několik let pociťujeme přesun od leasingu k úvěrům, což je jev, který je spíše než ekonomickou recesí dán zráním české ekonomiky, zejména tím, že na rozdíl od počátku transformačního období zde spotřebitelé už mají určitou kreditní historii potřebnou k poskytnutí úvěru,“ uvedl Martin Kofroň, předseda představenstva České leasingové a finanční asociace. „V tomto směru jde o přirozený vývoj směrem ke stavu běžnému ve vyspělých ekonomikách.“
Základní data
Členské společnosti ČLFA poskytly v roce 2009 do české ekonomiky prostřednictvím leasingu, factoringu a úvěrů téměř 191 mld. korun. Na výsledku se nejvíce podílel leasing movitých věcí v celkovém objemu 39,2 mld. korun. V leasingu movitých věcí nadále dominuje leasing silničních vozidel. Proti předchozím letům se vloni meziročně výrazně zvýšil podíl leasingu strojů a zařízení, a to o téměř 6,5 %, i podíl leasingu osobních aut – o 4,3 %. Přechod poptávky k úvěrovému financování je patrný také na číslech úvěrů poskytnutých v loňském roce podnikatelské sféře. Členské společnosti asociace vloni poskytly firmám 61 272 úvěrů, splátkových prodejů a jiných neleasingových finančních produktů v celkové výši 26,9 mld. korun. Jde o meziroční navýšení o 6,6 %. „Leasingová čísla za loňský rok proto nelze interpretovat způsobem, že jde o pokles obchodu leasingových firem, jde o pokles daného produktu, především finančního leasingu,“ konstatoval Kofroň. V roce 2009 i nadále pokračoval růst podílu operativního leasingu na celkovém leasingu movitých věcí. Ten je stále vyhledávanější formou financování firemních potřeb, zejména v oblasti motorových vozidel. Tempo jeho růstu je spojeno s vývojem a dospíváním českého trhu. V roce 2008 dosáhl podíl operativního leasingu na celkovém trhu necelých 20 %, v loňském roce už téměř 27 %. Dle slov Martina Kofroně nelze předvídat, zda se zastaví na třetině nebo polovině celkového podílu na trhu, očekává se však, že v nejbližší době vzroste minimálně na 30 %.
Legislativní úspěchy
Loňský rok byl pro leasing stěžejní především v legislativní oblasti. Začátkem roku 2009 se podařilo odstranit diskriminační a z hlediska potřeb ekonomického rozvoje kontraproduktivní úpravu zdanění tzv. nízké kapitalizace v zákoně o daních z příjmu. Další vítanou změnou pro podnikatele byla od dubna loňského roku možnost odpočtu DPH při pořízení osobního vozu na leasing. Odpadly tím tolik let používané, avšak neatraktivní mřížky. Stěžejním legislativním opatřením, které vydala vláda v červnu loňského roku v rámci protikrizového balíčku, je možnost zrychlených odpisů, které zkracují odpisovou sazbu u první a druhé odpisové skupiny o více než polovinu. „Bohužel jsme se v loňském roce setkávali i s chybnou interpretací těchto změn, například si řada podnikatelů nevšimla, že společně se zkrácením odpisové doby v polovině loňského roku došlo k adekvátnímu zkrácení minimální doby daňově uznatelného finančního leasingu. Například u osobního automobilu může firma i v případě, že nákup financuje prostřednictvím finančního leasingu, vůz odepsat už za dva roky namísto standardních pěti let,“ konstatuje Kofroň. Přitom právě v současné době je pořízení investice na leasing velmi výhodné. Na trhu se dnes už běžně setkáme se situací, kdy je financování leasingem cenově výhodnější než koupě za hotové. Pokud podnikatelé uvažují v letošním roce o pořízení vozu nebo flotily a chtějí vložit tuto investici co nejdříve do nákladů, je přelom prvního kvartálu tohoto roku nejzazší možný termín. Platnost zrychlených odpisů, které jim tento krok umožňují, totiž končí k 30. červnu 2010.
Klíčový zdroj financování
Leasing představuje při současné ztížené dostupnosti úvěrů pro řadu firem klíčový zdroj financování. Má nezastupitelnou roli i v případech, kdy firmám selhává možnost čerpání financí od bank. Klientům také poskytuje řadu výhod – od jednoduché a rychlé dostupnosti přes optimalizaci a plánování firemního cash flow až po řadu doplňkových služeb včetně výhodného pojištění, na které by klient samostatně nedosáhl. Finanční leasing umožňuje financovat investici s akceptováním významně vyššího rizika, než je běžné u úvěrových produktů. V budoucnu se očekává postupná změna jeho struktury, ve které už nebudou tolik dominovat osobní automobily. Například u těžké dopravní techniky a strojů a zařízení lze však očekávat udržení jeho pozice, ne-li posílení. Podle Kofroně je jeho budoucnost také v rostoucích investicích do životního prostředí, jako jsou fotovoltaické panely, větrné elektrárny, tepelné pumpy, elektrické automobily atd.
Leasing v roce 2010
Odhadovat vývoj leasingu v letošním roce je velmi obtížné. Většinový názor nepředpokládá návrat na růstovou trajektorii, kterou jsme znali před rokem 2008. Určitě trh nečeká další významný pokles, nicméně lze pro tento rok očekávat spíše jeho stagnaci. Hlavní očekávanou změnou v oblasti legislativy je ukončení účinnosti ustanovení, které se týká přechodného zkrácení obecných odpisových dob a minimální doby leasingu některých komodit ke konci června tohoto roku. Členové asociace poskytující služby také domácnostem očekávají výraznou změnu v nedaňové oblasti v souvislosti s přijetím nového zákona o spotřebitelských úvěrech.
Situace v Evropě
Česká leasingová a finanční asociace má jako člen Evropské federace leasingových asociací LEASEUROPE a člen Federace evropských bankovních domů EUROFINAS přístup ke statistickým výstupům mapujícím evropský trh. Z nich vyplývá, že leasingové obchody poklesly vloni v celé Evropě u leasingu movitých věcí o 35,5 % a u leasingu nemovitostí o 42,4 %. Právě u leasingu movitých věcí je ve srovnání s údaji z České republiky dobře viditelné, že za číslem poklesu leasingu u nás nemůže stát pouze globální recese, ale že zde sehrály svou úlohu i další vlivy, zejména zmíněné strukturální změny poměrů jednotlivých produktů finančního trhu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.