« Zpět

Leasing padá už dva roky

| 12. února 2010 - 13:11 | Zprávy | Leasing

Leasingové financování prodělává největší zátěžovou zkoušku ve své dosavadní historii. Právě loňský rok znamenal pro tento sektor dosud nejhorší období. Objem financovaných strojů, zařízení a dopravních prostředků se totiž meziročně propadl o více než polovinu. Vyplývá to z údajů, které včera poskytla Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Výkon leasingových společností v loňském roce fatálně ovlivnila hospodářská krize. S meziročním propadem ve výši téměř 54 procent v objemu leasingu movitých věcí zaznamenaly tyto firmy nejhorší rok v historii.

Objem leasingu movitých věcí, tedy strojů, zařízení a dopravní techniky, v loňském roce dosáhl podle ČLFA 44,2 miliardy korun (bez DPH). O rok dříve to bylo ještě necelých 96 miliard korun. A v roce 2007 se jednalo zhruba o 126 miliard korun. Loňský drtivý propad tak není prvním špatným výsledkem leasingových společností. Propad o více než 24 procent prodělaly v případě movitých věcí leasingové firmy již v roce 2008.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky leasingů zde
„Zhoršující se ekonomické prostředí vedlo k podstatnému snížení úvěrových aktivit a poklesu poptávky spotřebitelů po úvěrech,“ uvedl předseda představenstva ČLFA Martin Kofroň. Poskytovatelé nebankovních finančních produktů podle něj reagovali na vývoj ekonomiky zpřísněním kritérií pro hodnocení zákazníků. Méně kvalitní klienty tak byli nuceni odmítat.
Leasingové společnosti nepostihl vloni propad jen u movitých věcí. Pokles firmy zaznamenaly také u spotřebitelských úvěrů, a to ve výši 24,5 procenta. V roce 2009 poskytly spotřebitelské půjčky v objemu asi 41 miliard korun. A největšího relativního propadu se vloni dočkal spíše doplňkový produkt - leasing nemovitostí. S objemem ve výši 3,21 miliardy korun meziročně spadl o 72,2 procenta. Lepší časy letos ještě nebudou Ač by si to optimisté přáli, vidiny zlepšení jsou pro sektor leasingových společností zatím v nedohlednu. „V letošním roce nelze předpokládat, že by se situace na leasingovém trhu měla zlepšit,“ přiznal včera místopředseda představenstva ČLFA Jiří Matula.
Data z letošního ledna v rámci objemu leasingu podle něj zatím žádné oživení nenaznačují. „Budeme rádi, když se dostaneme alespoň na loňská čísla,“ uvedl Matula.
O něco optimističtější jsou zástupci leasingových společností v případě spotřebitelských úvěrů. Zde již neočekávají pokles. „Spíše se domníváme, že tento trh bude stagnovat,“ předpověděl Kofroň.
Leasingové společnosti jsou nyní ve velmi nezáviděníhodné situaci. Na jedné straně čelí klesající poptávce po svých službách kvůli útlumu ekonomiky, na straně druhé ony samy musejí zpřísňovat kritéria pro své klienty. Jinak doplatí na zhoršující se platební morálku firem i fyzických osob.
„Peněz na půjčování máme dost, ale nyní není komu půjčovat. Solidních a solventních firem, které by měly zájem o služby leasingových společností, je v současné době prostě nedostatek,“ zaznívají hlasy od samotných pracovníků leasingových společností.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.