« Zpět

Leasing – vhodná alternativa financování v krizi

| 27. října 2009 - 11:17 | Zprávy | Leasing

"Projevil se pokles poptávky po leasingových službách vyvolaný markantním poklesem investičních aktivit řady ekonomických subjektů," říká Martin Kofroň, předseda představenstva České leasingové a finanční asociace.


* Ze seznamu vašich členů je patrné, že sdružujete největší hráče na českém trhu, ale zřejmě existují ještě společnosti, které poskytují u nás leasingové služby a nejsou členy ČLFA. Kolik jich asi je? A chybí snad některý z velkých?
Pokud jde o leasingové společnosti, v ČLFA nechybí nikdo z významných poskytovatelů leasingu v ČR, jak pokud jde o objemy a počty leasingových obchodů, tak povahu a rozsah nabízených leasingových produktů. Mimo ČLFA zůstala řada společností, které nabízejí leasing pouze příležitostně nebo v rámci širšího spektra obchodních a finančních aktivit.
* Jaký podíl z vašeho pohledu představuje při nákupu automobilů jednotlivých kategorií financování na leasing a na úvěr?
Podíl leasingu na financování vozidel je významný. Např. v r. 2008 financovaly společnosti sdružené v ČLFA leasingem 31,4 % všech nově registrovaných osobních vozů a 42,7 % všech nově registrovaných užitkových vozů kategorie N1. Úvěrem členské společnosti ČLFA vloni financovaly dalších 19,3 % nově registrovaných osobních aut a 22,9 % nově registrovaných menších užitkových vozů. Určitá další část osobních a užitkových aut je financována bankovními úvěry.
* Dá se také uvést, jaký podíl je nyní u členů ČLFA mezi finančním a operativním leasingem?
Přibližně tři čtvrtiny osobních vozů, nových i ojetých, předaných vloni do leasingového užívání, konkrétně 39 472 aut, je ve finančním leasingu, čtvrtina v operativním leasingu. Z nově předaných menších užitkových vozů v r. 2008 je ve finančním leasingu 69 %. Každoročně roste podíl vozidel užívaných na základě operativního leasingu.
* Jaký je dnes zhruba podíl mezi firemní a soukromou klientelou při poskytování finančních služeb členy ČLFA?
U osobních vozů činil podíl leasingu pro soukromou klientelu v leasingu osobních vozů 37,8 %, v leasingu všech komodit 6,7 %. V období zhruba od pololetí minulého roku se začaly v tuzemsku projevovat důsledky celosvětové hospodářské krize.
* Jak se tento stav začal promítat v oblasti financování?
Projevil se pokles poptávky po leasingových službách vyvolaný markantním poklesem (zastavením či odložením) investičních aktivit řady ekonomických subjektů, zejména malých a středních podniků, který se v závěru loňského roku a v prvních měsících letošního roku dále prohloubil.
* Znamená to, že podle vašeho názoru jsme nyní zřejmě v nejhorším období?
Z vývoje nebankovního finančního trhu je zřejmé, že dopady problémů světových financí a propadu ekonomiky u nás zdaleka nedozněly. V meziročním srovnání se situace mezi tradičními zákazníky leasingových společností zhoršuje. Z toho pramení i pokles leasovaných objemů v tomto roce proti situaci v roce 2008. Je však třeba brát v úvahu i skutečnost, že v podmínkách omezeného přístupu značné části podnikatelských subjektů k úvěrům je pro ně leasing vhodnou alternativou. To se podle našeho názoru projeví ve vývoji leasingu v dalším období.
* Mohly by některé leasingové společnosti u nás také skončit, jako je tomu např. v řadě západoevropských zemí a v USA?
Nevylučuji to, k plynulé konsolidaci našeho leasingového trhu docházelo i v dlouhém období nepřerušeného ekonomického růstu. Neočekáváme však dramatický vývoj spojený například s úpadky leasingových společností. K určité další redukci počtu leasingových společností bude docházet tak jako dříve cestou prodeje leasingových kmenů nebo akvizicemi našich poskytovatelů leasingu velkými evropskými leasingovými společnostmi či bankami, pro které je posílení finančních aktivit v zemích střední a východní Evropy dnes výhodnou možností k dalšímu růstu.
* Jak se projevil meziroční pokles odbytu motorových vozidel v oblasti leasingu?
Vloni pokles leasingu silničních vozidel v zásadě odpovídal poklesu jejich celkového odbytu. Podobně tomu bude i letos.
* Máte zprávy, že by docházelo ve větší míře k předčasnému ukončování leasingových smluv – zabavování vozidel?
V podmínkách poklesu ekonomiky dochází častěji k případům předčasného ukončení leasingových obchodů. To je logické. Projevuje se například značné omezení aktivit řady silničních dopravců. Také některé společnosti nabízející služby jsou nuceny omezovat vozový park. A přistupuje k tomu i růst společností v platebních potížích či v insolvenci. Zatím však nejde o dramatický vývoj.
* Očekáváte se změnou legislativy od dubna 2009 zlepšení také v oblasti financování nákupu motorových vozidel?
Růst odbytu osobních vozů (a s ním související nárůst leasingových obchodů) jistě podpoří umožnění odpočtu DPH při pořízení osobních aut. Pro finanční leasing je samozřejmě příznivé i schválené zkrácení minimální doby leasingu související s dočasným zkrácením odpisových dob hmotného majetku zařazeného do odpisové skupiny 1 a 2 včetně osobních vozů a automobilů kategorie N1. V této souvislosti si však musím postesknout, že se stále setkávám s řadou podnikatelských subjektů, které tuto příznivou změnu podmínek pro finanční leasing zatím vůbec nezaznamenaly.
* Někdy se českému finančnímu sektoru vytýká, že má proti svým evropským konkurentům drahé produkty. Jak jsme na tom opravdu?
Cena leasingu se u nás i v jiných tržních ekonomikách odvíjí od ceny refinančních zdrojů a míry rizika příslušného obchodu. Nemyslím si, že by se výše ziskové marže na našem, již vysoce konkurenčním trhu, podstatněji lišila od situace na srovnatelných trzích v zemích EU.
* Co připravujete jako ČLFA na nejbližší období? Jaká je strategie pro zbytek roku?
ČLFA má v současné době dvě hlavní témata, která hodlá v nadcházejícím období akcentovat. První souvisí bezprostředně s ekonomickou recesí, ve které – v souvislosti se zhoršující se dostupností tradičních úvěrových zdrojů – přirozeně roste význam alternativních forem financování. Právě nyní je důležité poukazovat nejen před podnikatelskou veřejností, ale i před politickou reprezentací a státní správou na nezpochybnitelný mikroekonomický i makroekonomický přínos produktů poskytovaných našimi členy. Druhým velkým tématem budoucích týdnů a měsíců jsou očekávané změny české legislativy v oblasti ochrany spotřebitele, související zejména s implementací nové směrnice EU o spotřebitelských úvěrech. ČLFA se aktivně účastnila připomínkového řízení při tvorbě příslušného návrhu českého zákona a hodláme být i nadále v tolik diskutované oblasti ochrany spotřebitele velmi aktivní nejen navenek, ale i dovnitř naší asociace v rámci takzvané seberegulace.
* Co očekáváte od uvažovaného šrotovného?
Diskuse kolem šrotovného samozřejmě sledujeme. Zdá se, že jeho zavedení není příliš pravděpodobné. Je jisté, že pokud bude šrotovné zavedeno, podpoří jednorázově odbyt levnějších osobních vozů. ČLFA podporuje, aby při pořízení nového vozu v rámci tohoto schématu mohl být využit i leasing. Je to důležité především pro některé méně movité držitele starších vozů.
* Opustili vás už nějací členové?
V souvislosti s již zmíněnou přirozenou konsolidací na koncentraci našeho leasingového trhu došlo již v devadesátých letech v desítkách případů k ukončení leasingových aktivit, k prodeji leasingového portfolia či k prodeji leasingové firmy zahraničním subjektům vstupujícím na náš trh. To bylo spojeno s ukončováním členství v naší asociaci. Proces konsolidace našeho trhu nebyl ukončen. Tomu odpovídá i očekávaný vývoj členské základny ČLFA.
* Často uváděným problémem je nekoncepční a někdy i kontraproduktivní legislativa. Myslíte si, že se v této oblasti už něco zlepšilo?
Musím souhlasit, že problémem podnikání v České republice, který negativně vnímají i naši členové, je značná, pro naše zahraniční partnery leckdy nepochopitelná volatilita legislativního prostředí. Ta je způsobena zejména nekoncepčními a často nedomyšlenými regulačními zásahy, které logicky nemají velkou životnost a jsou obvykle brzy po přijetí znovu novelizovány, často opět nekoncepčně. Podnikatelským subjektům navíc velmi často není dán ani dostatečný časový prostor k tomu, aby se změnám přizpůsobily, novely jsou přijímány bez dostatečné legisvakance. Změny k lepšímu, které by například v oblasti daní z příjmů mohla přinést očekávaná nová koncepční právní úprava, jsou bohužel zatím v nedohlednu. Svou negativní roli tu hraje jednak ekonomická recese a s ní spojené potíže veřejných rozpočtů, jednak prakticky permanentní předvolební kampaň. *

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.