« Zpět

Evropský leasing za půl roku vyrostl o 3,4 %

| 6. prosince 2012 - 12:48 | Zprávy | Leasing

Po loňském sedmiprocentním meziročním navýšení roste evropský leasing také v letošním roce, i když pomaleji. Podle Federace evropských leasingových asociací (LEASEUROPE) vykázal v letošním prvním pololetí meziroční růst o 3,4 %. Celkový objem leasingu strojů, zařízení a automobilů dosáhl v tomto období téměř 112 miliard eur. Statistiky LEASEUROPE, jejímž členem je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA), potvrdily provázanost výsledků s vývojem v jednotlivých národních ekonomikách. Zatímco Itálie, Španělsko, Portugalsko a Řecko se potýkají s propadem leasingových obchodů, Velká Británie či severské země hlásí naopak výrazný růst. Pokračující recese domácí ekonomiky spojená se stagnací investic se podepsaly také pod pololetní výsledky českého leasingu strojů, zařízení a automobilů, a to meziročním poklesem nově uzavřených obchodů o jednu desetinu.

Pokles leasingových obchodů v České republice potvrdila rovněž data ČLFA za první tři čtvrtletí letošního roku. Podle nich u nás došlo od počátku roku k meziročnímu poklesu leasingu movitých věcí o 12,2 %.

Situace v České republice je specifická, a to daňovými podmínkami, které finanční leasing znevýhodňují v konkurenci s úvěrovými produkty. To vede k přesunu části poptávky po službách finančních institucí od leasingu k úvěrům. Přitom ve srovnatelných ekonomikách, v nichž není legislativně diskriminován, sehrává leasing významnou úlohu při podpoře investic malých a středních podniků i dalších ekonomických subjektů, při tlumení důsledků recese a také při akceleraci růstu. Konstatuje to i nedávno zveřejněná studie agentury Oxford Economics či analýza Evropského investičního fondu ze skupiny Evropské investiční banky. Jsme přesvědčeni, že zrovnoprávnění finančního leasingu v rámci platné daňové legislativy by i u nás pomohlo využít jeho potenciál ve snaze o překonání recese a o opětovné nastartování ekonomiky,“  říká člen představenstva ČLFA Jaroslav Jaroměřský.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.

A jak je to se spotřebitelským leasingem v zahraničí? Chybí mi tu rozdělení na firemní a spotřebitelský. Ten druhý v ČR prakticky vymizel v loňském roce, až na některé výjimky, ne? Šlo o možnost vrátit leasing i s leasovanou věcí bez udání důvodů do 14 dnů... Nějaký student, myslím, rychle odhalil možnosti zákona a z luxusní autoprodejny si udělal půjčovnu...