« Zpět

Evropský leasing v roce 2014 vzrostl o 8,4 %, nejvíce od roku 2007

| 2. dubna 2015 - 9:23 | Zprávy | Leasing

Objem evropského leasingu loni dosáhl 267,9 miliardy eur, což představuje meziroční růst o 8,4 %. Jde o největší meziroční nárůst od roku 2007. V předběžných výsledcích za rok 2014 o tom informovala organizace Federace evropských leasingových asociací (Leseurope), která zastřešuje evropské leasingové společnosti.

Podle Leseurope v roce 2014 vzrostl leasing dopravních prostředků o 12,4 %, leasing strojů a zařízení o 1 % a leasing nemovitostí o 7,6 %. Leasing nemovitostí přitom zaznamenal nárůst poprvé od roku 2010. Údaje vycházejí ze souhrnu pořizovacích cen financovaných věcí bez DPH.

Celková hodnota pohledávek z uzavřených leasingových smluv činila v Evropě na konci minulého roku 699,8 miliardy eur, což značí meziroční zvýšení o 0,2 %. Největším leasingovým trhem v Evropě byla loni Velká Británie (s objemem obchodů 59,1 miliardy eur), následovaly Německo (50,2 miliardy eur), Francie (30 miliard eur) a Itálie (15,9 miliardy eur). Podíl České republiky na evropském leasingovém trhu v roce 2014 činil 0,64 %, to je po Polsku druhý nejvyšší podíl v regionu střední a východní Evropy.

„Evropské statistiky za loňský rok korespondují s daty, které jsme zaznamenali v České republice. Objem leasingu movitých investic realizovaných členy České leasingové a finanční asociace (ČLFA) loni meziročně vzrostl o 17,1 %. Nárůst jsme mohli sledovat také v ostatních segmentech trhu. Ukazuje se, že evropská i česká ekonomika opět nabírají dech. Jestli toto oživení povede k dlouhodobějšímu růstovému trendu, ještě říci nemůžeme. Rozhodne především to, jak se Evropská unie vypořádá s vážnými ekonomickými problémy některých členských zemí a nakolik ji ovlivní neklidný geopolitický vývoj,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která v Radě Leaseurope, řídicím orgánu této evropské federace, zastupovala v uplynulých dvou letech asociace ze střední a východní Evropy.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.