« Zpět

ČLFA: za čtvrt roku 34,5 mld. pro firmy a domácnosti

| 14. května 2013 - 11:32 | Zprávy | Leasing

Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním čtvrtletí letošního roku na financování potřeb svých klientů 34,46 miliardy korun, to je o 0,4 % více než ve stejném období loňského roku. Přitom loni došlo v prvním kvartále k meziročnímu poklesu o 11,5 %. „Jde o příznivou zprávu, vždyť i za celý loňský rok vykázali členové ČLFA celkový pokles, a to o 5 %. Podrobnější analýza výsledků ale tuto spokojenost relativizuje. Téměř 8% meziroční pokles totiž postihl financování podnikatelských investic, které nejlépe odráží kondici domácích firem. Zatím by tedy bylo předčasné tvrdit, že nastává obrat k lepšímu. Klíčový bude vývoj ekonomiky, mimo jiné také to, jestli ji vláda podpoří většími státními zakázkami a daňovými i jinými prorůstovými stimuly, jak nedávno deklarovala,“ říká Jiřina Tapšíková, předsedkyně představenstva ČLFA, která sdružuje padesát předních tuzemských poskytovatelů leasingových, úvěrových a factoringových produktů.

 

Z celkových 34,46 miliardy korun bylo 26,37 miliardy určeno na financování firemních investic a provozu a 8,09 miliardy na financování zboží a služeb pro domácnosti. Členské firmy ČLFA uzavřely v prvním čtvrtletí 228 033 nových leasingových a úvěrových obchodů a na konci tohoto období spravovaly 2 307 281 aktivních smluv. Celkové pohledávky z běžících leasingových a úvěrových kontraktů dosáhly na konci prvního kvartálu 203,1 miliardy korun.
 
Čtvrtletní data potvrdila neustále se zmenšující podíl finančního leasingu, který trpí nejen makroekonomickými, ale také legislativními podmínkami. Jeho pokles je zčásti kompenzován nárůstem zájmu o podnikatelský úvěr. Podíl úvěrů na financování firemních investic dosáhl v prvním čtvrtletí 48,8 %, podíl finančního leasingu 26 % a operativního leasingu 25,2 %. Prokázal se tak stoupající význam operativního leasingu v české ekonomice. Roste i factoring – objem pohledávek postoupených v rámci factoringu na členské společnosti ČLFA se meziročně zvýšil o 8 %.
 
Oblast financování domácností vykázala v prvním čtvrtletí letošního roku 0,5% růst v porovnání se stejným obdobím roku 2012.
Nejvíce smluv uzavírají členské společnosti ČLFA tradičně na financování osobních, užitkových a nákladních automobilů. Letošní první čtvrtletí nebylo výjimkou: prostřednictvím produktů členů ČLFA bylo financováno téměř 32 tisíc nových i ojetých vozů.
 
Tabulka č. 1: Rozložení prostředků poskytnutých členy ČLFA v prvním čtvrtletí 2013
podle investičního záměru (srovnání s prvním čtvrtletím roku 2012)
 
 
Podrobnější výsledky za jednotlivé sektory najdete v následující TZ.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.