« Zpět

Bez pojištění stále jezdí asi 300 tisíc aut

| 31. srpna 2009 - 11:11 | Zprávy | Leasing

Nepojištěných vozidel sice ubývá, stále je jich ale mnoho. Jakub Strnad, generální ředitel České podnikatelské pojišťovny, odhaduje, že celkový počet aut bez povinného ručení by do jednoho roku mohl klesnout na pět procent.

říká v rozhovoru pro LN generální ředitel České podnikatelské pojišťovny Jakub Strnad

* LN Podle údajů České kanceláře pojistitelů (ČKP) je v Česku stále asi 600 tisíc vozidel bez povinného ručení, což představuje zhruba osm procent z celkového množství aut v zemi. Je to hodně, nebo málo?
Oficiální statistiku si dovolím zpochybnit. Domnívám se, že tento údaj může být zkreslen skutečně neprovozovanými – a mnohdy i neexistujícími – avšak dosud neodhlášenými vozidly z registru. Náš kvalifikovaný odhad je 200 až 300 tisíc provozovaných nepojištěných vozidel. I to je však stále dost.
* LN Jak si stojí jiné země v EU z hlediska podílu nepojištěných vozidel?
V tomto ohledu jsou na tom nejlépe skandinávské země. V zemích, jako je Finsko a Švédsko, se počty nepojištěných vozidel pohybují pod úrovní jednoho procenta.
* LN Ovlivnila trh povinného ručení letošní novinka, kdy motoristé bez této pojistky musejí platit penále do garančního fondu za každý den bez pojištění?
Kampaň ČKP ohledně úhradové povinnosti v případě provozování nepojištěného vozidla, která proběhla na přelomu roku, významně přispěla ke zvýšenému zájmu o povinné ručení. Motoristé začali neprovozovaná vozidla ve větším měřítku vyřazovat z registru vozidel a dávat věci do pořádku. Výsledkem byly mimořádné nárůsty nových smluv povinného ručení. Začátkem roku jsme konkrétně v naší pojišťovně evidovali v souvislosti se zavedením novely téměř „skokové“ nárůsty počtu nových smluv – oproti obvyklému měsíčnímu průměru až dvojnásobek.
* LN Jak velký podíl nepojištěných vozidel očekáváte v Česku příští rok? Považujete penále za každý den bez povinného ručení za dobrý nástroj, kterak snížit množství aut bez pojištění?
Poslední výsledky uvádějí meziroční pokles nepojištěných vozidel asi o 250 tisíc. Myslím, že nová legislativa v této oblasti je opravdu prospěšná a trend snižování podílu nepojištěných vozidel by měl pokračovat. Meziročně podíl vozidel bez povinného ručení po zavedení této penalizace výrazně klesl. Do jednoho roku je myslím reálné, aby podíl dosáhl úrovně pěti procent.
* LN Kolik očekáváte, že se do konce letošního roku podaří vybrat do garančního fondu od neplatičů povinného ručení?
To je dotaz určený pro ČKP. Pevně věřím, že můžeme očekávat částku v řádu desítek milionů korun.
* LN Je český trh povinného ručení něčím specifický – respektive odlišný od jiných zemí?
Myslím, že od běžných evropských zemí se nelišíme. Konkurence je zde tvrdá, dynamika ve vývoji produktů nadstandardní a klient profituje cenou. Ta je ve srovnání se západní Evropou spíše nízká. Český pojistný trh v této oblasti více než uspěl a tomu jsem velmi rád.
* LN Jaký je váš názor na pojistné limity u povinného ručení – limity za škody majetku a na zdraví? Jsou podle vás dostatečné?
Předně – limity jsou dány zákonem, který ctí evropské normativy. Současným minimem je limit 35 milionů korun, a to jak pro škody na majetku, tak i na zdraví. Tento limit se zdá být dostatečný pro škody na majetku, ale u škod na zdraví nemusí vždy postačovat. Výše náhrad u škod na zdraví, provázené doživotními rentami, mohou u nehod s vícero zraněnými tuto hranici bez problémů převyšovat. Z nedávné doby evidujeme případ, kdy se způsobená škoda přiblížila částce 58 milionů korun. Proto nabízíme i limity vyšší, za příplatek, který je jen v řádu stokorun.
* LN Jsou klienti povinného ručení hodně citliví na ceny? Je podle vašeho soudu velká fluktuace motoristů mezi pojišťovnami u povinného ručení?
Z dlouhodobých statistik je zřejmé, že žádné velké přesuny řidičů se u nás nedějí. Jsem přesvědčen, že je to i kvalitou celého pojistného trhu. Nejvíce ovlivňují fluktuaci dvě věci – prodeje a nákupy vozidel, kde je dynamika velmi vysoká.
* LN Co mohou motoristé očekávat u základních sazeb povinného ručení pro další rok? O kolik procent základní sazby podraží?
Vše nasvědčuje tomu, že k navýšení sazeb ve většině případů dojde. Nárůst by ale měl být nižší, než tomu bylo před rokem.
* LN Jak na tom budou v příštím roce dobří řidiči, kteří nebourají a získají zákonný pětiprocentní bonus? Zaplatí na povinném ručení více než dosud?
To bude záležet právě na onom navýšení základních sazeb. Očekávám, že skutečně dobří řidiči zaplatí v následujícím roce méně.
* LN Patří Češi mezi dobré řidiče?
Problémem českých řidičů je určitá nedisciplinovanost. Projevuje se i v tom, že řada Čechů si zatím nezvykla na silná auta. Sedět za volantem takového vozu přece neznamená, že jeho řidič má oproti ostatním na silnici nějaká privilegia. Z chování některých motoristů to ale tak vypadá. Ohrožují nejen sebe, ale i ostatní. Uvádí se, že u nás na následky dopravní nehody umírá každý rok kolem tisíce lidí. V přepočtu na obyvatele je to ale téměř nejvíce v Evropě. Za mnohé nehody může právě agresivní jízda.
* LN Jak se vůbec vyvíjí nehodovost v Česku v posledních letech? Zlepšuje se, nebo naopak?
Podle policejních statistik klesá počet usmrcených a zraněných osob u dopravních nehod. Počet dopravních nehod podle údajů pojišťoven naopak narůstá. Je to logické, protože stále roste počet provozovaných vozidel, frekvence škod ale neklesá. Z hlediska závažnosti nehod je Česko stále na jednom z nejhorších míst v Evropě. Naopak nejlépe si v tomto ohledu vede Nizozemsko, Švédsko, Velká Británie a Německo.
* LN Na kolik korun se dají vyčíslit celkové škody způsobené při dopravních nehodách za celý rok?
Přesné údaje o celkových škodách při dopravních nehodách nemáme. Jen v rámci povinného ručení nastane za rok asi 300 tisíc pojistných událostí v objemu, který převyšuje 15 miliard korun. K těmto údajům je ale nutné připočítat objem škod vyplacených z havarijního pojištění. Osobně odhaduji, že škody z těchto dvou druhů pojištění přesahují za rok 25 miliard korun.
* LN Často diskutovaným tématem jsou pojistné podvody. Jsou Češi hodně náchylní k pojistným podvodům u dopravních nehod?
Bohužel se tento nešvar nevyhýbá ani Česku. Proto každoročně posilujeme tuto oblast a máme poměrně výrazné úspěchy. Jinými slovy počet odhalených podvodů i u nás stoupá.
* LN V jakém objemu odhalíte pojistné podvody u dopravních nehod za rok?
Uchráněná hodnota – tedy objem peněz, které za rok odmítneme vyplatit, jde do desítek milionů korun.
* LN Jaké jsou nejčastější pojistné podvody v případě dopravních nehod?
Mezi nejčastější případy patří fingované dopravní nehody, falešné odcizení vozidla či navyšování škody. Nejvíce náchylní k pojistným podvodům jsou lidé z pohraničních oblastí a v krajích s vyšší mírou nezaměstnanosti. Výjimkou nejsou ani velká města – Praha nebo Brno.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.