« Zpět

Ankety Fleet Awards a Firemní auto roku 2019 vyhlásily vítěze

| 22. října 2019 - 13:18 | Zprávy | Leasing

Ve čtvrtek 17. 10. byly v prostorách Břevnovského kláštera vyhlášeny výsledky dvanáctého ročníku anket Fleet Awards a Firemní auto roku 2019. Vítěze vybírala desetičlenná odborná a stočlenná manažerská porota.

Ankety Fleet Awards a Firemní auto roku pořádá od roku 2008 specializovaný magazín FLEET firemní automobily, letos se tedy jednalo o dvanáctý ročník. Celkem 36 nominovaných automobilů se ucházelo o přízeň manažerské poroty, sestávající ze stovky manažerů stovky domácích firem a organizací. V porotě jsou jak zástupci vrcholového managementu, tak fleetoví manažeři, vedoucí nákupu, provozu a podobné pozice vztahující se jak ke strategickému, tak operativnímu řízení vozových parků. Ti všichni si mohli nominované automobily vyzkoušet v rámci testovacích dnů, které letos proběhly v Brně a v Pardubicích. Porotu sestavuje každoročně vyhlašovatel ankety, magazín FLEET firemní automobily. „Anketa Firemní auto roku jako první ve svém oboru postavila od začátku hodnocení na možnosti testovacích jízd s nominovanými automobily. Byl to zásadní rozdíl oproti do té doby praktikovanému hlasování na internetu, skutečné napojení porotců na nominované automobily včetně možností získat o nich tolik informací, kolik si jen přejí, neboť se s auty v rámci testovacích dnů mohou nejen svézt, ale také o nich hovořit. Se zástupci jednotlivých automobilových značek i s dalšími porotci - manažery. Každoročně se snažíme zajistit pro porotu stovku zajímavých zástupců velkých, ale i menších vozových parků,“ říká Richard Plos, šéfredaktor magazínu FLEET firemní automobily. Systém hodnocení porotců je jednoduchý: na základě svých zkušeností a poznatků z testovacích jízd vytvoří porotce v každé kategorii své pořadí na prvních pěti místech. V potaz bere samozřejmě i relevanci daného modelu v dané kategorii. „Každý porotce má v rámci on-line systému připraven chráněný přístup, takže může své hodnocení zadat komfortně doma nebo v kanceláři na základě svých poznámek. Nominujícím automobilkám je pak kdykoli k dispozici nahlédnutí do systému až na úroveň hodnocení jednotlivých porotců,“ doplňuje Richard Plos.

Vítězové standardních kategorií

V kategorii Standard, určené pro nejmenší fleetové vozy, si trofej pro letošní rok odnesl Hyundai i20. Kategorie Benefit, určená pro služebně-benefitní vozidla nižších až středních manažerských, obchodních či technicko-hospodářských pozic, se stala „kořistí“ modelu Škoda Scala a v kategorii Benefit Plus, určené pro střední až vyšší pozice ji napodobila modernizovaná Škoda Superb. Mezi vozy určenými vyššímu až vrcholovému managementu, tedy v kategorii Top, se z vítězství může těšit Mercedes-Benz GLE.

Ve dvou kategoriích užitkových vozů se ocenění v letošním ročníku dočkaly modely Peugeot Partner za nejvyšší hodnocení v kategorii Compact Van a Mercedes-Benz Sprinter, který obhájil loňské prvenství v kategorii Fullsize Van.

Vítězové speciálních kategorií

Anketa Firemní auto roku ovšem nezapomíná ani na jiná než mainstreamová auta. V rámci takzvaných Trophy se letos dočkaly ocenění tři modely: Mercedes-Benz EQC zvítězil v kategorii určené pro automobily s dobíjecím elektropohonem, získal tedy ocenění Plug-in Trophy, Škoda Kodiaq RS si vysloužila uznání v kategorii vozů do lehčího terénu nazvané Cross Trophy a Ford Ranger má v letošním ročníku ocenění pro automobily do těžkého terénu, nazvané Terrain Trophy.

Cenu redakce magazínu FLEET firemní automobily si jako Fleetová novinka roku odnesla Toyota Corolla, a to jak za širokou nabídku karosářských verzí, tak za celkové užitné vlastnosti a v neposladní řadě za nabídku hned dvou hybridních pohonů s autonomním dobíjením, které redakce magazínu FLEET firemní automobily považuje za významný příspěvek k reálnému, nikoli pouze proklamovanému snižování spotřeby a emisí.     

Vítězové internetového hlasování     

V internetovém hlasování, které doplňuje celou anketu o pohled širší veřejnosti, zabodovaly vozy Škoda Scala v kategorii Referentské vozy, Volvo V60 Cross Country v kategorii Manažerské vozy a Citroën Berlingo v kategorii Lehké užitkové Vozy.

Oceněné produkty

V produktové anketě Fleet Awards letos porota v rámci nominací ocenila v kategorii Inovace logisticko-monitorovací systém Webdispečink společnosti Princip, a.s. V rámci nominace byl zmíněn neustávající vývoj celé aplikace, nové funkcionality tohoto produktu a kvalitní klientská podpora.

V kategorii Bezpečnost byla oceněna iniciativa automobilky Volvo Car Group s názvem Eqal Vehicles for All, která je zaměřena na rovnoprávnost z hlediska ochrany pasažérů různého vzrůstu a fyziognomie při nárazu, se zvláštním důrazem na těhotné. Automobilka Volvo tím opět prokázala, jak důsledně se problematice ochrany lidských životů v automobilové dopravě věnuje.

V kategorii Outsourcing obhájila loňské vítězství společnost ALD Automotive se službou ALD Operák, který byl navržen za „prozákaznické nastavení služeb, včetně systému vracení vozů a závěrečných vyúčtování“.

V kategorii Ekologie si letos odnesla ocenění společnost Car Point za program pronájmu elektromobilů E-Cars Rent. Programu využívá řada fleetových zákazníků i soukromých osob a přispívá ke zvyšování povědomí o elektromobilech a jejich vlastnostech.

 

Výsledky Fleet Awards 2019

 

kategorie INOVACE: Webdispečink (Princip a.s.)

kategorie BEZPEČNOST: Eqal Vehicles for All (Volvo Car Group)

kategorie OUTSOURCING: ALD Operák (ALD Automotive s.r.o.)

kategorie EKOLOGIE: E-Cars Rent (Car Point Praha)

 

Výsledky Firemní auto roku 2019

 

kategorie STANDARD: HYUNDAI i20

kategorie BENEFIT: ŠKODA Scala

kategorie BENEFIT PLUS: ŠKODA Superb

kategorie TOP: MERCEDES-BENZ GLE

kategorie COMPACT VAN: PEUGEOT Partner

kategorie FULL SIZE VAN: MERCEDES-BENZ Sprinter

 

PLUG-IN trophy: MERCEDES-BENZ EQC

CROSS trophy: ŠKODA Kodiaq RS

TERRAIN trophy: FORD Ranger

 

Internetové hlasování

REFERENTSKÉ VOZY: ŠKODA Scala

MANAŽERSKÉ VOZY: VOLVO V60 Cross Country

LEHKÉ UŽITKOVÉ VOZY: CITROËN Berlingo

 

FLEETOVÁ NOVINKA ROKU: TOYOTA Corolla

 

 

 

Složení desetičlenné odborné poroty 2019

Martin Mitterwald, jednatel, Advired, s.r.o.

Jan Linhart, partner, KPMG Česká republika

Radovan Mužík, jednatel, Fleet Partners, s.r.o.

Přemysl Žižka, analytik, AZ Mobility, s.r.o.

Pavel Herda, Manažer útvaru Dopravní služby, ČEZ Korporátní služby, s.r.o.

Stanislav Zelenka, Jednatel, AUTOauction Group, s.r.o.

Radek Pilař, Fleet Manager, Tesco Stores, a.s.

Antonín Hlaváček, Fleet Manager, BLUE OCEAN management s.r.o.

Robert Kotál, Statutární ředitel, Dopravní akademie, a.s.

Richard Plos, šéfredaktor, Fleet firemní automobily

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.