« Zpět

Anketa Firemní auto roku 2018 zná vítěze

| 5. listopadu 2018 - 8:49 | Zprávy | Leasing

Ve středu 10. 10. byly v prostorách Břevnovského kláštera vyhlášeny výsledky jedenáctého ročníku anket Fleet Awards a Firemní auto roku 2018. Mezi nejúspěšnější značky se letos řadí Volvo a Ford, uspěly ale také Toyota, Peugeot, Citroën, Mercedes-Benz nebo Lexus.

Anketa Firemní auto roku vstoupila do své druhé dekády a letos hodnotila 44 nominací od osmnácti automobilových značek. Nominované automobily se ucházely o přízeň stočlenné manažerské poroty, sestávající ze stovky manažerů stovky domácích firem a organizací. V porotě jsou jak zástupci vrcholového managementu, tak fleetoví manažeři, vedoucí nákupu, provozu a podobné pozice vztahující se jak ke strategickému, tak taktickému či operativnímu řízení vozových parků. Porotce každoročně vybírá vyhlašovatel ankety, specializovaný magazín FLEET firemní automobily. Ten také vyhlašuje jednu svou cenu - fleetovou novinku roku. „Anketa Firemní auto roku byla vůbec první anketou tohoto druhu u nás, která nabízela v rámci hodnocení porotcům možnosti testovacích jízd na speciálně za tím účelem pořádaných akcích. Na tento trend pak navázaly jiné ankety, do té doby stavící čistě na internetovém hlasování, které jsme v naší anketě považovali vždy za doplněk hlavní části ankety. Každoročně se snažíme přilákat k členství v porotě pro hlavní hodnocení stovku zajímavých manažerských osobností, což není v dnešní uspěchané době vůbec snadné. Ale tak jako každý rok, i letos se nám podařilo vytvořit zajímavou porotu, ve které nechybí ani představitelé těch největších provozovatelů vozových parků u nás,“ říká Richard Plos, šéfredaktor magazínu FLEET firemní automobily.

V letošním roce prošla anketa několika změnami co do členění kategorií a přibyly speciální ceny, takzvané Trophy“ pro specifické automobily. Systém hodnocení porotců je jednoduchý: na základě svých zkušeností a poznatků z testovacích jízd vytvoří porotce v každé kategorii své pořadí na prvních pěti místech. V potaz bere samozřejmě i relevanci daného modelu v dané kategorii. „Pro každého porotce je v rámci on-line systému připraven chráněný přístup, takže může své hodnocení zadat komfortně doma nebo v kanceláři na základě svých poznámek. Nominujícím automobilkám je pak kdykoli k dispozici nahlédnutí do systému až na úroveň hodnocení jednotlivých porotců,“ doplňuje Richard Plos.

 

Vítězové standardních kategorií

V kategorii Standard, která představuje základní úroveň firemních aut pro běžné pracovní pozice, letos zvítězil Citroën C3 Aircross coby model s velmi dobrým poměrem cena/užitná hodnota. Na dalších místech se umístily modely Toyota Aygo, a elektromobil Renault Zoe.

Kategorie Benefit je určena pro automobily, které jsou přidělovány pracovníkům na nižších řídicích funkcích, obchodním zástupcům a dalším důležitým pracovním pozicím s potřebou mobility, případně s nárokem na benefitní automobil. V této anketě se po třetím testovacím dni ankety v Pardubicích, kde byl porotcům ke zkušebním jízdám poprvé k dispozici nový Ford Focus, rychle měnilo pořadí na prvních příčkách, aby nakonec nová generace tohoto tradičního zástupce nižší střední třídy vybojovala vítězství. Druhá příčka patří Toyotě Auris Hybrid, třetí příčku obsadil další nový model na trhu, Kia Ceed.

Pod názvem Benefit Plus se skrývá kategorie, která oceňuje automobily určené pro střední či vyšší řídicí pozice, téměř výhradně v roli benefitních automobilů. Navzdory silné konkurenci (dvanáct nominací) větších modelů se prosadilo Volvo XC40 coby atraktivní automobil módní kategorie SUV, který se navíc svou cenou vejde u mnoha firem do běžného finančního limitu pro střední manažerské pozice. Druhou příčku obsadil Ford Mondeo, třetí místo Jaguar E-Pace.

V kategorii Top, jejíž název hovoří za vše, neboť je určena pro vozy nejvyššího vedení firem, si v desetičlenné konkurenci největší bodový příděl zajistila nová generace modelu Mercedes-Benz CLS. Druhá příčka patří Volvu XC60, bronz putuje k Range Roveru Velar.

Anketa Firemní auto roku oceňuje také užitkové automobily, které jsou nedílnou součástí firemních vozových parků. V kategorii Compact Van, určené pro malé a středně velké užitkové automobily zvítězil modernizovaný Ford Transit Custom před dvěma pronásledovateli z řad terénních pick-upů: Druhý skončil Mercedes-Benz třída X, třetí Ford Ranger.

 

Držitelé speciálních Trophy

Anketa Firemní auto roku vyhlašuje také čtveřici speciálních „Trophy“, do kterých jsou zařazeny specifické automobily nominované v základních šesti kategoriích. Jejich specifikem je buď jejich alternativní pohon (Plug-in Trophy a Hybrid Trophy), možnost provozu mimo zpevněné komunikace (Cross Trophy a Off-road Trophy).

Plug-in Trophy je určena pro automobily s dobíjením ze sítě a stala se kořistí Volva XC60 T8, které zvítězilo před Toyotou Prius Plug-in Hybrid a Nissanem Leaf. Leaf se tak stal nejlépe hodnoceným elektromobilem ankety. V Hybrid Trophy se radovali zástupci Lexusu, neboť si odnesli trofej za vítězství modelu LS 500h. Stupně vítězů doplnily Lexus RX L 450h a Toyota Auris Hybrid.

V kategorii Cross Trophy, určené pro vozy do lehkého terénu, bralo trofej vítěze Volvo XC60, druhá příčka patří Range Roveru Velar, třetí Jaguaru E-Pace. Off-road Trophy pro auta do těžkého terénu má svého letošního vítěze v Toyotě Land Cruiser, druhý skončil Mercedes-Benz třídy G a třetí příčka patří novému Jepu Wrangler.

Ve veřejné části ankety, tedy internetovém hlasování, uspěly v kategorii Referentské vozy Toyota Auris Hybrid, v kategorii Manažerské vozy Peugeot 5008 a v kategorii Užitkové vozy Citroën Jumpy Furgon.

 

Vítězové Fleet Awards

V produktové části ankety Fleet Awards bylo ve čtyřech kategoriích (Inovace, Bezpečnost, Outsourcing a Ekologie) nominováno patnáct produktů a služeb, ze kterých vybírala desetičlenná odborná porota. Mezi nově dekorovanými byly letos dvě společnosti, které dosud skleněnou „Fleetovou múzu“ nezískaly. Další dvě si již naopak několik ocenění z minulých ročníků odnesly. V kategorii Inovace uspěla již potřetí za sebou společnost AG Experts s programem mobilních oprav a výměny autoskel. V kategorii Bezpečnost letos uspěla DEKRA CZ s produktem SafeMobility, kategorii Outsourcing dominovala společnost ALD Automotive se svým programem ALD Operák a Moneta Money Bank získala ocenění v kategorii Ekologie za svůj program Zelená Moneta.

Tradičně také anketa Fleet Awards ocenila dvojici fleetových manažerů - jednoho mezi dodavateli, druhého mezi provozovateli fleetů. V prvním případě byl oceněn Pavel Hrabal ze společnosti Komersia Auto, která na našem trhu zastupuje značku Iveco, ve druhém případě si již podruhé v historii ankety odnesl toto ocenění Rastislav Dobrovodský, fleet manažer společnosti Danone.

Firemní auto roku 2018

Výsledky:

 

STANDARD

1. Citroën C3 Aircross

2. Toyota Aygo

3. Renault Zoe

 

BENEFIT

1. Ford Focus

2. Toyota Auris Hybrid

3. Kia Ceed

 

BENEFIT PLUS

1. Volvo XC40

2. Ford Mondeo

3. Jaguar E-Pace

 

TOP

1. Mercedes-Benz CLS

2. Volvo XC60

3. Range Rover Velar

 

COMPACT VAN

1. Ford Transit Custom

2. Mercedes-Benz třída X

3. Ford Ranger

 

FULL SIZE VAN

1. Mercedes-Benz Sprinter

2. Iveco Daily

 

PLUG-IN trophy

1. Volvo XC60 T8

2. Toyota Prius Plug-in Hybrid

3. Nissan Leaf

 

HYBRID trophy

1. Lexus LS 500h

2. Lexus RX L 450h

3. Toyota Auris Hybrid

 

CROSS trophy

1. Volvo XC60

2. Range Rover Velar

3. Jaguar E-Pace

 

OFF-ROAD trophy

1. Toyota Land Cruiser

2. Mercedes-Benz třída X

3. Jeep Wrangler

 

Internetové hlasování

 

REFERENTSKÉ VOZY

Toyota Auris Hybrid

 

MANAŽERSKÉ VOZY

Peugeot 5008

 

UŽITKOVÉ VOZY

Citroën Jumpy Furgon

 

FLEETOVÁ NOVINKA ROKU

Ford Focus

 

 

 

FLEET AWARDS 2018

 

Vítězové

 

INOVACE

AG Experts s.r.o

Mobilní opravy a výměny autoskel

 

BEZPEČNOST

DEKRA CZ a.s.

SafeMobility

 

OUTSOURCING

ALD Automotive s.r.o.

ALD Operák

 

EKOLOGIE

MONETA Money Bank a.s.

Zelená MONETA

 

Fleet manažer roku

dodavatel

Pavel Hrabal

Komersia Auto, s.r.o.

 

Fleet manažer roku

provozovatel

Rastislav Dobrovodský

DANONE a.s.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.