« Zpět

Kyberzločinci nezahálí ani v roce 2023: Aktuálně jdou po SIM kartách

| 24. ledna 2023 - 11:00 | Zprávy

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických zločinců známých z loňské kampaně jako Volač a Klikač. Statistiky kyberzločinů překonaly v roce 2022 podle Policie ČR všechny rekordy. A kyberzločinci nezahálí ani v novém roce. Volači a Klikači jdou aktuálně po SIM kartách.

„Vydávají se za vašeho mobilního operátora. Zavolají, ať si stáhnete jejich aplikaci pro správu mobilních služeb. V tu chvíli by měli lidé zpozornět. Na konci celého tohoto podvodu může být zablokování vaší vlastní SIM karty, kterou už nově bude ovládat podvodník a získá přístup k vašemu e-mailu, sociálním sítím, bankovním aplikacím,“ říká Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Policie ČR registruje za loňský rok rekordní počty kyberzločinů. Počty okradených byly desetitisíce a škody dosáhly stovek milionů korun. ČSOB a Policie ČR proto společně připravili preventivní kampaň s názvem Volač a Klikač, aby zvýšili povědomí o této problematice, varovali před kyberpodvodníky a ukázali na co si dát pozor. 

„Zatímco loni před Vánocemi se volači a klikači zaměřovali na bazarové podvody, vydávali se za zaměstnance banky, police či dodavatelské firmy, se začátkem roku se maskují za mobilní operátory. Základní pravidla obrany jsou přitom velmi jednoduchá. Vše si ověřujte, nesdělujte svá hesla či kódy a nepodléhejte nátlaku,vysvětluje Petr Vosála některá ze základních pravidel, jak se bránit kyberpodvodníkům.

Jak nový typ podvodu se SIM kartami (tzv. SIM Swap) funguje si můžete přečíst ZDE.

Vše o Volačovi a Klikačovi si můžete připomenout ZDE.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.