« Zpět

Kvalitní správa dělá z investiční nemovitosti výhodný druh podnikání

10. června 2016 - 10:14 | Zprávy

Odborníci na realitní trh se shodují, že nákup nemovitosti za účelem pronájmu je dlouhodobě nejspolehlivějším a nejvýnosnějším uložením peněz. Úspěch takové investice však záleží na mnoha faktorech a ne každý koupený byt musí nutně přinášet zajímavé výnosy. Správným výběrem a výhodnou koupí investice do nemovitosti zdaleka nekončí, ale spíše začíná. Investiční byt bude vydělávat, jen pokud bude dobře a dlouhodobě pronajat solidními nájemníky.

Právě dobrá dlouhodobá obsazenost slušnými nájemníky je pro majitele častým kamenem úrazu. Spory s problematickými nájemníky odčerpávají drahocenný čas i energii a sen o bezpracném přivýdělku často mění v noční můru. Běžné činnosti vykonávané v rámci správy nemovitosti reálně zaberou více než pár minut týdně, jak se často nezkušení investoři mylně domnívají. A pokud všechno neklape, jak má, může se stát, že rychlé výměny nájemníků a vymáhání dluhů od neplatičů nejen ohrozí výhodnost vaší investice, ale také vám ji mohou citelně prodražit. Koupit dobrý investiční byt tedy samo o sobě nestačí. Kvalitní a efektivní provozování je to, co činí investici do nemovitosti úspěšnou a dlouhodobě výnosnou.

Správa nemovitosti vyžaduje zkušenosti i spoustu času

„Mnoho lidí, kteří si nemovitost s investičním záměrem pořizují poprvé, má za to, že to hravě zvládnou, i když nemají zkušenosti. Stačí najít rozumného nájemníka, dohodnout se na nájmu, podepsat smlouvu a přijít byt čas od času zkontrolovat. Realita je však často vyvede z omylu a zanechá je rozčarované nad tím, kolik práce to reálně obnáší a s jakými neočekávanými problémy se musí potýkat,“ říká majitel a jednatel realitní společnosti Bohemian Estates International David Novotný. Euforii z výhodné koupě tak střídá krušné vystřízlivění.

„Jako majitel nemovitosti musíte zastávat mnoho rolí. Zadat inzerci, reagovat na poptávku a potenciálním nájemníkům umožnit prohlídku bytu. Neustále vás bude někdo kontaktovat mailem nebo telefonicky. Poté, co se s vybraným nájemníkem dohodnete na nájmu, je třeba připravit neprůstřelnou nájemní smlouvu s jasně danými pravidly pro obě strany. Pamatovat přitom musíte na všechny běžné i méně obvyklé situace, které mohou nastat. Pokud opomenete něco zásadního nebo to uvedete nejasně, mohou vás čekat nepříjemnosti,“ vypočítává činnosti z běžné agendy majitele a správce nemovitosti. „Kromě právních znalostí se neobejdete ani bez účetních kompetencí, abyste mohli svoje příjmy z nájmu odpovídajícím způsobem danit. S každým nájemníkem budete muset zvlášť řešit způsob placení záloh za energie, převedení různých služeb jako internet, televize a telefon a průběžně řešit stížnosti a opravy, kdykoli se v bytě něco porouchá,“ nastiňuje časovou náročnost pronajímání bytu Novotný.

Minimalizace rizik spojených s pronájmem zajistí větší výnos

Zkušeným odborníkem vybraný a výhodně koupený byt přitom může přinášet výnos až 7 % ročně. Podmínkou je však kvalitní správa. Bohemian Estates nabízí služby v oblasti nákupu nemovitosti i vykonávání její správy. Díky téměř desetiletým zkušenostem na trhu a odborným znalostem dosahují průměrně 98% obsazenosti. Postarají se o prověření bezdlužnosti nájemníků, vybírání i případné vymáhání nájemného, minimalizaci jeho výpadku a vezmou na svá bedra i vyúčtování služeb a energií, zajištění oprav, komunikaci s dodavateli a pravidelnou údržbu nemovitosti. Díky optimalizaci nákladů a výnosů se tak zisky z pronájmu zvýší a služba správy nemovitosti si na sebe vydělá sama. 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.