« Zpět

KOMENTÁŘ: Čeká nás stagflace a zamrzlý trh s byty, význam zlata poroste, říká Pavel Ryba

12. května 2022 - 10:00 | Zprávy

Česko zřejmě čeká v dalším období zvyšování inflace, pokles hospodářského růstu, tedy takzvaná stagflace, a snížený zájem o nemovitosti v důsledku zvyšování úrokových sazeb. Trh s bydlením coby oblíbená oblast českých investorů tedy mírně zamrzne. Kvůli tomu dále poroste zájem o drahé kovy coby uchovatele hodnoty peněz, říká ve svém komentáři analytik Golden Gate CZ Pavel Ryba

Cena zlata vyrostla na začátku března v důsledku šoku z války na Ukrajině na své historické maximum na úrovni 2079 dolarů za unci. Díky neschopnosti Rusů zemi rychle obsadit a po odeznění prvního šoku z invaze zase mírně klesla na zhruba 1970 dolarů. Zlato se opět prokázalo jako bezpečný přístav době krize. V období, kdy akcie prudce oslabovaly, cena zlata přibližně stejným tempem posilovala. Význam diverzifikace portfolia zlatem nabyl opět na významu.

Poptávka po žlutém kovu v Česku vzrostla kvůli ruské válce až o 300 procent, nyní se prodává třikrát více fyzického kovu než v běžných měsících.

Životní úroveň může poklesnout

Pokud odhlédneme od války na Ukrajině, zásadním problémem české ekonomiky je nebývale vysoká inflace, která může vystoupat až k 15 procentům, a úrokové sazby, které ČNB brzy zvedne nad pět procent. Reálnou hrozbou je stagflace, která představuje vysokou inflaci a propad či stagnaci ekonomiky. To povede k poklesu životní úrovně a zhoršení udržitelnosti dluhů. V důsledku stagnace může vzrůst i nezaměstnanost.

To se může velmi brzy naplnit, růst české ekonomiky bude zřejmě již na konci tohoto roku blízký nule, inflace poroste rychleji, než se očekávalo, a snad jen nezaměstnanost nemusí mít významně rostoucí tendenci.

Uprchlíci z Ukrajiny jsou příležitostí pro trh práce

Pro již tak napjatý a přehřátý trh práce mohou být příležitostí uprchlíci z Ukrajiny. Je mezi nimi mimo jiné i řada kvalifikovaných pracovníků s vysokou vůlí zapojit se do pracovního procesu v ČR. Díky tomu může poklesnout tlak na růst mezd, můžeme zvýšit svoji konkurenceschopnost a paradoxně tak snižovat tlak na další růst inflace, na který by jinak mohly tlačit rostoucí mzdy.

Nejen kvůli stagflaci je dobré mít protiinflační aktiva. Inflace bude zřejmě kulminovat až červnu, válka na Ukrajině tento časový horizont ještě posunula z původně očekávaného března. Porostou však kromě jiného i ceny jídla, například cena pšenice dramaticky vzrostla kvůli válce, protože Ukrajina je jejím hlavním vývozcem. Její cena je nyní o přibližně 50 procent vyšší než před vypuknutím konfliktu. Doslova šokový je nárůst cen energetických surovin, které jsou základním vstupem do výroby, a budou dále tlačit na růst inflace a jejich budoucích očekávání.

ČNB bude zvyšovat sazby, byty budou více nedostupné

ČNB proto bude velmi pravděpodobně reagovat dalším zvyšováním sazeb. Dle prohlášení centrálních bankéřů se sazby zastaví pravděpodobně vysoko nad pěti procenty. Pokud by zde měly setrvat delší dobu, bude to významné riziko zejména pro trh nemovitostí. Щракнете върху https://22bet-bg.org/ , за да влезете в българската платформа за залагания.

V tomto prostředí můžeme reálně očekávat růst hypotečních sazeb k šesti procentům, kdy se pro většinu kupujících stanou nemovitosti při stávajících rekordních cenách a úrokových sazbách nedostupné. Již nyní propadl v prvním kvartálu hypoteční trh meziročně téměř o 50 procent, a to v prostředí dalšího utahování měnové politiky.

Zastavené a zakonzervované stavby

Navíc velká část hypoték z počátku roku byla rozjednána za podmínek z konce roku 2021. Reálně může zamrznout trh nemovitostí, a jeho korekce může přispět k otáčení hospodářského cyklu, který byl doposud v růstové fázi. Kupní síla skrze levné úvěry a rostoucí mzdy již na další růst nemovitostí prostě nebude.

Navíc má řada lidí rozestavěné nemovitosti a kvůli raketovému nárůstu cen staveních materiálů nebudou schopni dostavět své domy a budou stavby zastavovat a zakonzervovávat je.  Již nyní se objevují nabídky na prodej rozestavěných nemovitostí. Kapitál se v tomto prostředí může přesunout k bezpečným přístavům.

Zlato zatím doposud v posledních letech i přes svůj růst rostlo pomaleji než akcie nebo nemovitosti, ale to se v současné situaci může rychle změnit. Akcie a nemovitosti většinou trpí vysokou inflací, naopak zlato z vyšší inflace může profitovat.  

 

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.