« Zpět

Každé páté dítě odjíždí v Česku na tábor bez kapesného, na Slovensku a v Polsku je to jen 5 % dětí

| 17. července 2014 - 12:51 | Zprávy

Celých 22 % českých rodičů nedává svým dětem jednorázové kapesné, když jedou na tábor nebo třeba na školní výlet. Peníze na útratu dostanou tři čtvrtiny dětí (78 %). To naši sousedé jsou ke svým ratolestem štědřejší. Nějakou tu korunu na přilepšenou dává při odjezdu potomkům 95 % Slováků a stejně tolik Poláků. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo 2 000 respondentů.

„Co se týče přibližných výdajů na jedno mimořádné kapesné, nejsme ale žádní „škrti“. V Česku je to 370 korun, na Slovensku zhruba o dvacet korun víc,“ komentuje výsledky průzkumu výkonný ředitel PROFI CREDITu Rudolf Cejnar. Poláci se drží víc při zemi. Na tábor svým dětem přilepší zhruba 300 korun. Skutečnost, že téměř čtvrtina Čechů nedává dětem žádné jednorázové kapesné, může podle Cejnara souviset s tím, že rodiče vyplácejí svým potomkům kapesné pravidelně a chtějí, aby se naučili šetřit. Na tábor si pak mohou vzít sumu, kterou si naspořili. 
 
Pravidelné kapesné dostává jen každé třetí dítě 
V Česku děti dostávají nejvyšší pravidelné kapesné – zhruba 420 korun měsíčně. Slovenské děti musí vystačit s kapesným o stovku nižším. V Polsku jsou průměrné měsíční výdaje na kapesné 390 korun. Z průzkumu PROFI CREDITu ale vyplývá, že každý třetí Čech (36 %) nedává svým dětem vůbec žádné kapesné. Podobné je to na Slovensku, kde pravidelnou výplatu dostává (67 %) dětí. Nejlépe jsou na tom v tomto ohledu malí Poláci. Pravidelně přidáno dostává do kasičky 81 % z nich.
Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.